Energiaital-stop a kiskorúaknak
Utoljára módositva: 2018-06-19 20:49:07

Az egészségügyi minisztérium közvitára bocsátotta azon határozattervezetét, amely betiltaná az energiaitalok árusítását automatákban és 18 évnél fiatalabb személyek számára.

Az energiaitalok túlzott fogyasztásának akár az életet is veszélyeztető káros hatásaira már eddig is számtalan fórumon hívták fel a figyelmet az egészségügyi szakemberek, a tervezet jelentős szigorításainak apropóját pedig az adja, hogy a kis- és nagy kamaszok körében jelentősen növekedett az utóbbi években az energiaital-fogyasztás (a 16–18 évesek 74%-a fogyaszt rendszeresen energiaitalt), és nem ritkán más koffeintartalmú szerekkel vagy alkohollal vegyítve fogyasztják az energiaitalokat. A koffeintartalmú energiaital fogyasztása — felborítva az alvás és ébrenlét ritmusát — egészségromboló, alkohollal kombinálva pedig még veszélyesebb hatású.

A július 25-ig közvitán lévő tervezet megtiltja az energiaitalok árusítását az egészségügyi intézményekben és a tanintézmények (kivéve egyetemek) 50 méteres körzetében (a távolságot a közúton mérik a bejárattól). Akik pedig nem tartják be a jogszabály előírásait, 5000-től 20 000 lejig terjedő bírsággal sújthatók.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Mamma Mia! Sose hagyjuk abba
Ma, 19:05
Tíz évvel azután, hogy a Mamma Mia! több mint 600 millió dollár bevételt hozott világszerte, visszatérünk a varázslatos görög szigetre, Kalokairire ebben az új musicalben, mely szintén az ABBA dalaira épül. A film ide-oda ingázik az időben, és megmutatja, hogy a múltbéli kapcsolatok miképp hatnak a jelenre. Így az eredeti szereplőkhöz csatlakoznak fiatal énjeik, köztük a fiatal Donnát alakító Lily James (A legsötétebb óra, Nyomd, Bébi, nyomd!, Downton Abbey).
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:20
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 21.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...