Engedély csak a valódi termelőnek
Utoljára módositva: 2014-10-08 08:58:58

A jelenlegi termelői bizonyítvány helyett a mezőgazdasági termelők a jövőben kétféle engedély birtokában forgalmazhatnák a piacokon a saját maguk által megtermelt portékát.

 

A képviselőház elfogadta a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium által benyújtott törvénytervezetet, amely által a mezőgazdasági termelők új rendszer alapján értékesíthetik a termékeiket az élelmiszerpiacokon. A tervezet gyakorlatilag abból áll, hogy a jelenlegi termelői bizonyítványt (certificat de producător) a termelői tanúsítvány (atestat de producător) és az árusítási engedély (carnet de comercializare) váltja fel, amelyeket a helyi polgármesteri hivatalok bocsátanak ki a termékeiket forgalmazni kívánó gazdák számára. A termelői tanúsítvány — amint azt neve is mutatja — az illető gazdálkodói státusát bizonyítja, utóbbi dokumentum pedig a tanúsítvánnyal rendelkező személy vagy elsőfokú rokonának a számára szükséges, akik a saját gazdaságukban megtermelt termékeiket a kis- és nagykereskedelemben forgalmazni kívánják. A termelői tanúsítvány kiadását jóvá kell hagyniuk a különböző megyei, regionális vagy országos szintű szakmai egyesületek helyi szervezeteinek, melyeket ebből a célból szükséges majd létrehozni a polgármesteri hivatalok keretében.

Érvényessége egy évre szól a kibocsátás dátumától számítva, és negyedévenként kell láttamoznia az illető település polgármesterének. A törvénytervezet megalkotói szerint az új szabályozások által ezentúl már csak a valóban mezőgazdasági termeléssel foglalkozók kaphatják meg az engedélyeket. „Azt mondják, hogy ettől az intézkedéstől szürkülni fog a feketegazdaság, csak nehogy még feketébb legyen, a viszonteladókat nagyon nehéz kiszűrni, na de majd a gyakorlat eldönti, milyen hatása lesz. Mindenesetre nekünk nem szántak semmi szerepet ebben az átalakításban” — foglalta össze véleményét a törvénytervezetről Fodor István, a Szatmár Megyei Agrárkamara vezetője.

Az árusítási engedélynek két szerepet szánnak, egyrészt a forgalmazandó termék kísérő okmányaként szolgál, másrészt pedig egyfajta fuvarlevél is raktározási helytől az elárusítási helyig való szállítás közben. Ugyanakkor helyettesíteni fogja a jelenlegi beszerzési jegyzéket (borderou de achiziţie), melynek használata jelentősen elősegítette a pénzügyi visszaéléseket, főleg a mezőgazdasági nyersanyagokkal való kereskedésben.

Az elképzelések szerint ezekkel az intézkedésekkel megteremtik a feltételeket arra, hogy a kistermelők civilizált körülmények között értékesíthessék portékáikat, tisztes jövedelmet érjenek el, és a fogyasztó is elégedett legyen a beszerzési árral. A törvénytervezet majdani gyakorlatba ültetésével a helyi önkormányzatokra is több feladat hárul, ugyanis a termelői tanúsítvánnyal és az árusítási engedéllyel rendelkező mezőgazdászok számára a nagybani és a normál piacokon külön területet kell kijelölni, amely minimum 40 százaléka az összterületnek.

A 2001-ben kibocsátott jelenlegi termelői bizonyítvány-típusok az érvényességi határidőig használhatók még, de nem tovább mint 180 napig, a most elfogadott törvénytervezet hatályba lépésétől számítva. Az új okmányok elkészítési költségét a megyei költségvetésből fedezik, az árusítási engedélyt a termelő kérésére annak a településnek a polgármestere állítja ki, amelynek a területén található az illető termőterület, gazdaság. Azt azonban csak azt követően tehetik meg, hogy megvizsgálták a termelői tanúsítványt, valamint a helyszínen is ellenőrizték, valóban létezik-e a forgalmazásra szánt termék.

 

Romász János

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...