Engedély csak a valódi termelőnek
Utoljára módositva: 2014-10-08 08:58:58

A jelenlegi termelői bizonyítvány helyett a mezőgazdasági termelők a jövőben kétféle engedély birtokában forgalmazhatnák a piacokon a saját maguk által megtermelt portékát.

 

A képviselőház elfogadta a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium által benyújtott törvénytervezetet, amely által a mezőgazdasági termelők új rendszer alapján értékesíthetik a termékeiket az élelmiszerpiacokon. A tervezet gyakorlatilag abból áll, hogy a jelenlegi termelői bizonyítványt (certificat de producător) a termelői tanúsítvány (atestat de producător) és az árusítási engedély (carnet de comercializare) váltja fel, amelyeket a helyi polgármesteri hivatalok bocsátanak ki a termékeiket forgalmazni kívánó gazdák számára. A termelői tanúsítvány — amint azt neve is mutatja — az illető gazdálkodói státusát bizonyítja, utóbbi dokumentum pedig a tanúsítvánnyal rendelkező személy vagy elsőfokú rokonának a számára szükséges, akik a saját gazdaságukban megtermelt termékeiket a kis- és nagykereskedelemben forgalmazni kívánják. A termelői tanúsítvány kiadását jóvá kell hagyniuk a különböző megyei, regionális vagy országos szintű szakmai egyesületek helyi szervezeteinek, melyeket ebből a célból szükséges majd létrehozni a polgármesteri hivatalok keretében.

Érvényessége egy évre szól a kibocsátás dátumától számítva, és negyedévenként kell láttamoznia az illető település polgármesterének. A törvénytervezet megalkotói szerint az új szabályozások által ezentúl már csak a valóban mezőgazdasági termeléssel foglalkozók kaphatják meg az engedélyeket. „Azt mondják, hogy ettől az intézkedéstől szürkülni fog a feketegazdaság, csak nehogy még feketébb legyen, a viszonteladókat nagyon nehéz kiszűrni, na de majd a gyakorlat eldönti, milyen hatása lesz. Mindenesetre nekünk nem szántak semmi szerepet ebben az átalakításban” — foglalta össze véleményét a törvénytervezetről Fodor István, a Szatmár Megyei Agrárkamara vezetője.

Az árusítási engedélynek két szerepet szánnak, egyrészt a forgalmazandó termék kísérő okmányaként szolgál, másrészt pedig egyfajta fuvarlevél is raktározási helytől az elárusítási helyig való szállítás közben. Ugyanakkor helyettesíteni fogja a jelenlegi beszerzési jegyzéket (borderou de achiziţie), melynek használata jelentősen elősegítette a pénzügyi visszaéléseket, főleg a mezőgazdasági nyersanyagokkal való kereskedésben.

Az elképzelések szerint ezekkel az intézkedésekkel megteremtik a feltételeket arra, hogy a kistermelők civilizált körülmények között értékesíthessék portékáikat, tisztes jövedelmet érjenek el, és a fogyasztó is elégedett legyen a beszerzési árral. A törvénytervezet majdani gyakorlatba ültetésével a helyi önkormányzatokra is több feladat hárul, ugyanis a termelői tanúsítvánnyal és az árusítási engedéllyel rendelkező mezőgazdászok számára a nagybani és a normál piacokon külön területet kell kijelölni, amely minimum 40 százaléka az összterületnek.

A 2001-ben kibocsátott jelenlegi termelői bizonyítvány-típusok az érvényességi határidőig használhatók még, de nem tovább mint 180 napig, a most elfogadott törvénytervezet hatályba lépésétől számítva. Az új okmányok elkészítési költségét a megyei költségvetésből fedezik, az árusítási engedélyt a termelő kérésére annak a településnek a polgármestere állítja ki, amelynek a területén található az illető termőterület, gazdaság. Azt azonban csak azt követően tehetik meg, hogy megvizsgálták a termelői tanúsítványt, valamint a helyszínen is ellenőrizték, valóban létezik-e a forgalmazásra szánt termék.

 

Romász János

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. november 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...