Engedély csak a valódi termelőnek
Utoljára módositva: 2014-10-08 08:58:58

A jelenlegi termelői bizonyítvány helyett a mezőgazdasági termelők a jövőben kétféle engedély birtokában forgalmazhatnák a piacokon a saját maguk által megtermelt portékát.

 

A képviselőház elfogadta a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium által benyújtott törvénytervezetet, amely által a mezőgazdasági termelők új rendszer alapján értékesíthetik a termékeiket az élelmiszerpiacokon. A tervezet gyakorlatilag abból áll, hogy a jelenlegi termelői bizonyítványt (certificat de producător) a termelői tanúsítvány (atestat de producător) és az árusítási engedély (carnet de comercializare) váltja fel, amelyeket a helyi polgármesteri hivatalok bocsátanak ki a termékeiket forgalmazni kívánó gazdák számára. A termelői tanúsítvány — amint azt neve is mutatja — az illető gazdálkodói státusát bizonyítja, utóbbi dokumentum pedig a tanúsítvánnyal rendelkező személy vagy elsőfokú rokonának a számára szükséges, akik a saját gazdaságukban megtermelt termékeiket a kis- és nagykereskedelemben forgalmazni kívánják. A termelői tanúsítvány kiadását jóvá kell hagyniuk a különböző megyei, regionális vagy országos szintű szakmai egyesületek helyi szervezeteinek, melyeket ebből a célból szükséges majd létrehozni a polgármesteri hivatalok keretében.

Érvényessége egy évre szól a kibocsátás dátumától számítva, és negyedévenként kell láttamoznia az illető település polgármesterének. A törvénytervezet megalkotói szerint az új szabályozások által ezentúl már csak a valóban mezőgazdasági termeléssel foglalkozók kaphatják meg az engedélyeket. „Azt mondják, hogy ettől az intézkedéstől szürkülni fog a feketegazdaság, csak nehogy még feketébb legyen, a viszonteladókat nagyon nehéz kiszűrni, na de majd a gyakorlat eldönti, milyen hatása lesz. Mindenesetre nekünk nem szántak semmi szerepet ebben az átalakításban” — foglalta össze véleményét a törvénytervezetről Fodor István, a Szatmár Megyei Agrárkamara vezetője.

Az árusítási engedélynek két szerepet szánnak, egyrészt a forgalmazandó termék kísérő okmányaként szolgál, másrészt pedig egyfajta fuvarlevél is raktározási helytől az elárusítási helyig való szállítás közben. Ugyanakkor helyettesíteni fogja a jelenlegi beszerzési jegyzéket (borderou de achiziţie), melynek használata jelentősen elősegítette a pénzügyi visszaéléseket, főleg a mezőgazdasági nyersanyagokkal való kereskedésben.

Az elképzelések szerint ezekkel az intézkedésekkel megteremtik a feltételeket arra, hogy a kistermelők civilizált körülmények között értékesíthessék portékáikat, tisztes jövedelmet érjenek el, és a fogyasztó is elégedett legyen a beszerzési árral. A törvénytervezet majdani gyakorlatba ültetésével a helyi önkormányzatokra is több feladat hárul, ugyanis a termelői tanúsítvánnyal és az árusítási engedéllyel rendelkező mezőgazdászok számára a nagybani és a normál piacokon külön területet kell kijelölni, amely minimum 40 százaléka az összterületnek.

A 2001-ben kibocsátott jelenlegi termelői bizonyítvány-típusok az érvényességi határidőig használhatók még, de nem tovább mint 180 napig, a most elfogadott törvénytervezet hatályba lépésétől számítva. Az új okmányok elkészítési költségét a megyei költségvetésből fedezik, az árusítási engedélyt a termelő kérésére annak a településnek a polgármestere állítja ki, amelynek a területén található az illető termőterület, gazdaság. Azt azonban csak azt követően tehetik meg, hogy megvizsgálták a termelői tanúsítványt, valamint a helyszínen is ellenőrizték, valóban létezik-e a forgalmazásra szánt termék.

 

Romász János

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Felhőkarcoló
Ma, 21:00
Will Sawyer (Dwayne Johnson), aki egykor az FBI túszmentő osztagát vezette, jelenleg felhőkarcolókra specializálódott biztonsági szakértőként dolgozik. Legújabb megbízása miatt Hongkongba utazik, amikor a világ legmagasabb épülete hirtelen kigyullad, és őt kiáltják ki felelősnek. Will ellen körözést adnak ki, így kell megállítania az igazi felelősöket, tisztára mosnia a nevét, és legfőként megmenteni a családját, akik az épületben rekedtek... a tűzvonal fölött.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 19.
Most tisztázhatja azokat a problémákat barátaival vagy ismerőseivel, amelyek érzése szerint a mostani félreértéseket generálták.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 19.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...