Engedélyt kérnek a halasztáshoz
Utoljára módositva: 2013-12-10 10:21:36

A kormány azt szeretné elérni az Európai Bizottságnál és a Nemzetközi Valutaalapnál, hogy a gázolaj jövedéki adójának emelését három hónappal elhalaszthassák, nyilatkozta a kormányfő.

 

Országszerte sztrájkba léptek tegnap a fuvarozók

Kész elhalasztani három hónappal a gázolaj jövedéki adójának emelését a kormány, így január elsejétől csak a benzin adója nőne literenként hét eurócenttel — közölte Victor Ponta miniszterelnök, miután a kamionosok országszerte sztrájkot hirdettek, tiltakozásul az üzemanyag adójának emelése ellen.

A 13 ezer tagot tömörítő Román Közúti Áruszállítók Szövetsége (UNTRR) meghatározatlan időre hirdetett sztrájkot tegnap, mivel a közlekedési minisztérium új vezetése egyetlen beadványukat sem méltatta válaszra, annak ellenére, hogy a tárcával májusban egyezményt írtak alá a fuvarozók által kifogásolt jogszabályok megváltoztatásáról. A fuvarozók szerint a jövedéki adó literenkénti hét eurocentes emelése akkor is versenyhátrányt jelent számukra, ha az olaj világpiaci árának csökkenése miatt nem emelkedik jelentősen az üzemanyag ára Romániában. A 7500 fuvarozó érdekeit képviselő Országos Közúti Konföderáció (CNR) — amely szintén csatlakozott a tiltakozó akcióhoz — közleményében rámutat: akkor volna értelme egy ilyen autópálya-alap létrehozásának, ha azt valóban az ország fő kereskedelmi útvonalainak korszerűsítésére fordítaná a kormány.

 

Meghátrált a kormány

 

A bukaresti kormány — az országnak készenléti hitelkeretet biztosító Nemzetközi Valutaalappal folytatott egyeztetés nyomán — sürgősségi rendeletben döntött novemberben a jövedéki adó literenként hét eurócentes emeléséről arra hivatkozva, hogy az így befolyt összeget autópálya-építésre fordítja. A kormányfő hétfőn közölte: a költségvetésért felelős tárca nélküli miniszter Brüsszelbe utazott, hogy a tervezett halasztásról egyeztessen az Európai Bizottsággal.

Victor Ponta kormányfő közölte, az áruszállítókat ilyenformán nem érinti az üzemanyagra kivetett illeték, a benzin jövedéki adójának emelése pedig nem befolyásolja a fogyasztási cikkek árát. Ponta hozzátette, erről a lehetőségről értesítette Traian Băsescu államfőt és Mugur Isărescut, a Román Nemzeti Bank kormányzóját is, rámutatva arra is, hogy emiatt nem szükséges a költségvetési törvény újratárgyalása, csak a vonatkozó időszak bevételkiesése miatt kell egyes paramétereket újraszámolni. A literenkénti 7 eurócentes különadóból a kabinet 2014-ben 2,6 milliárd lejes bevételre számított.

 

„Hétvégén egyeztettem Liviu Voineával (szerk. megj.: költségvetésért felelős tárca nélküli miniszter) aki a tőlem kapott pontos küldetés miatt utazott ma (szerk. megj.: hétfőn) Brüsszelbe, mégpedig azért, hogy az Európai Bizottság beleegyezését kérje ahhoz, hogy a 7 eurócentes üzemanyag-illetéket csak a bezin esetében alkalmazhassuk” — fogalmazott a kormányfő tegnapi nyilatkozatában. Ponta hozzátette, hogy EU-s viszonylatban Romániában a legalacsonyabb a benzin ára, ennek emelése pedig amúgy sem hat ki a gazdaság egészére.

A kabinet a gázolaj jövedéki adójának emelése kapcsán egyelőre három hónapos haladékot szeretne elérni, Victor Ponta szerint szerdai ülésén dönthet erről a kormány, amennyiben az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutalap nem akadályozza meg a terv gyakorlatba ültetését.

 

Bírál az államfő

 

Traian Băsescu államfő több ízben bírálta a kormányt az üzemanyagra kivetett pótlólagos jövedéki adó miatt. A jobboldali államfő szerint a reálgazdaságot „megnyomorító” rendelkezés nem az autópálya-építési programot szolgálja, hanem ezáltal próbál a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) pluszpénzt biztosítani polgármestereinek a jövő évi európai parlamenti, illetve államelnök-választási kampányra.

Az államfő azt is kilátásba helyezte: visszaküldi a parlamentnek megfontolásra a költségvetési törvényt, ha a kormány nem tesz le az üzemanyagra kivetett jövedéki adó növeléséről, és leszögezte, azt a szándéklevelet sem írja alá, amelyben a bukaresti kormány elkötelezte magát az adóemelés mellett az IMF előtt.

A közúti személyszállítási vállalkozásokat tömörítő COTAR konföderáció elítélte a kamionosok megmozdulását, arra hivatkozva, hogy nem a politikusokat, hanem a lakosságot büntetik, ha karácsony előtt áru nélkül hagyják a bevásárlóközpontokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó kertes ház főúton, 25 méteres utcafronttal, 35...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. november 12.)


    KONYHA
    Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...