Engedélyt kérnek a halasztáshoz
Utoljára módositva: 2013-12-10 10:21:36

A kormány azt szeretné elérni az Európai Bizottságnál és a Nemzetközi Valutaalapnál, hogy a gázolaj jövedéki adójának emelését három hónappal elhalaszthassák, nyilatkozta a kormányfő.

 

Országszerte sztrájkba léptek tegnap a fuvarozók

Kész elhalasztani három hónappal a gázolaj jövedéki adójának emelését a kormány, így január elsejétől csak a benzin adója nőne literenként hét eurócenttel — közölte Victor Ponta miniszterelnök, miután a kamionosok országszerte sztrájkot hirdettek, tiltakozásul az üzemanyag adójának emelése ellen.

A 13 ezer tagot tömörítő Román Közúti Áruszállítók Szövetsége (UNTRR) meghatározatlan időre hirdetett sztrájkot tegnap, mivel a közlekedési minisztérium új vezetése egyetlen beadványukat sem méltatta válaszra, annak ellenére, hogy a tárcával májusban egyezményt írtak alá a fuvarozók által kifogásolt jogszabályok megváltoztatásáról. A fuvarozók szerint a jövedéki adó literenkénti hét eurocentes emelése akkor is versenyhátrányt jelent számukra, ha az olaj világpiaci árának csökkenése miatt nem emelkedik jelentősen az üzemanyag ára Romániában. A 7500 fuvarozó érdekeit képviselő Országos Közúti Konföderáció (CNR) — amely szintén csatlakozott a tiltakozó akcióhoz — közleményében rámutat: akkor volna értelme egy ilyen autópálya-alap létrehozásának, ha azt valóban az ország fő kereskedelmi útvonalainak korszerűsítésére fordítaná a kormány.

 

Meghátrált a kormány

 

A bukaresti kormány — az országnak készenléti hitelkeretet biztosító Nemzetközi Valutaalappal folytatott egyeztetés nyomán — sürgősségi rendeletben döntött novemberben a jövedéki adó literenként hét eurócentes emeléséről arra hivatkozva, hogy az így befolyt összeget autópálya-építésre fordítja. A kormányfő hétfőn közölte: a költségvetésért felelős tárca nélküli miniszter Brüsszelbe utazott, hogy a tervezett halasztásról egyeztessen az Európai Bizottsággal.

Victor Ponta kormányfő közölte, az áruszállítókat ilyenformán nem érinti az üzemanyagra kivetett illeték, a benzin jövedéki adójának emelése pedig nem befolyásolja a fogyasztási cikkek árát. Ponta hozzátette, erről a lehetőségről értesítette Traian Băsescu államfőt és Mugur Isărescut, a Román Nemzeti Bank kormányzóját is, rámutatva arra is, hogy emiatt nem szükséges a költségvetési törvény újratárgyalása, csak a vonatkozó időszak bevételkiesése miatt kell egyes paramétereket újraszámolni. A literenkénti 7 eurócentes különadóból a kabinet 2014-ben 2,6 milliárd lejes bevételre számított.

 

„Hétvégén egyeztettem Liviu Voineával (szerk. megj.: költségvetésért felelős tárca nélküli miniszter) aki a tőlem kapott pontos küldetés miatt utazott ma (szerk. megj.: hétfőn) Brüsszelbe, mégpedig azért, hogy az Európai Bizottság beleegyezését kérje ahhoz, hogy a 7 eurócentes üzemanyag-illetéket csak a bezin esetében alkalmazhassuk” — fogalmazott a kormányfő tegnapi nyilatkozatában. Ponta hozzátette, hogy EU-s viszonylatban Romániában a legalacsonyabb a benzin ára, ennek emelése pedig amúgy sem hat ki a gazdaság egészére.

A kabinet a gázolaj jövedéki adójának emelése kapcsán egyelőre három hónapos haladékot szeretne elérni, Victor Ponta szerint szerdai ülésén dönthet erről a kormány, amennyiben az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutalap nem akadályozza meg a terv gyakorlatba ültetését.

 

Bírál az államfő

 

Traian Băsescu államfő több ízben bírálta a kormányt az üzemanyagra kivetett pótlólagos jövedéki adó miatt. A jobboldali államfő szerint a reálgazdaságot „megnyomorító” rendelkezés nem az autópálya-építési programot szolgálja, hanem ezáltal próbál a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) pluszpénzt biztosítani polgármestereinek a jövő évi európai parlamenti, illetve államelnök-választási kampányra.

Az államfő azt is kilátásba helyezte: visszaküldi a parlamentnek megfontolásra a költségvetési törvényt, ha a kormány nem tesz le az üzemanyagra kivetett jövedéki adó növeléséről, és leszögezte, azt a szándéklevelet sem írja alá, amelyben a bukaresti kormány elkötelezte magát az adóemelés mellett az IMF előtt.

A közúti személyszállítási vállalkozásokat tömörítő COTAR konföderáció elítélte a kamionosok megmozdulását, arra hivatkozva, hogy nem a politikusokat, hanem a lakosságot büntetik, ha karácsony előtt áru nélkül hagyják a bevásárlóközpontokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Halálos iramban: Hobbs & Shaw
Ma, 16:35
Nyolc film után – melyek összesen csaknem 5 milliárd dolláros bevételt hoztak világviszonylatban – a sorozat most bemutatja az első spinoff filmjét, melyben Dwayne Johnson és Jason Statham tér vissza, mint Luke Hobbs és Deckard Shaw. Amióta a kigyúrt Hobbs, az amerikai Diplomata Biztonsági Szolgálat lojális ügynöke, és a törvényen kívüli Shaw, az egykori brit elit kommandós először összecsaptak 2015-ben a Halálos iramban 7-ben, a duó sorra osztogatta egymásnak a beszólásokat és a pofonokat, mik
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:10
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel a környezeted megóvásért?
Nem használok már műanyag szatyrokat
Energia- és víztakarékos háztartási gépeket vásárolok
Helyi termékeket vásárolok
Kisebb távolságok esetén nem ülök autóba, inkább a gyaloglást választom
A kényelemről nem tudok lemondani még akkor sem, ha az nem éppen környezetkímélő
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. augusztus 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db konyhakész csirke, só, bors, 2 tk. kakukkfű (szárított, morzsolt), 3 db biocitrom (vagy lime), 1 fej ...