×
2020. 04 10.
Péntek
Zsolt
13 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

Ennyi volt egy háztartás átlagos jövedelme

2019.10.04 - 15:25
Megosztas :
 • Ennyi volt egy háztartás átlagos jövedelme

  4764 lej volt egy háztartás átlagos havi jövedelme a második negyedévben, a költségek pedig 4049 lejt tettek ki háztartásonként, ez az összjövedelem 85%-át jelenti — közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet (INS).

  A romániai háztartások szintjén a havi átlagos összjövedelem egy főre vonatkoztatva 1838 lej volt, az átlagos kiadások pedig 1562 lejt tettek ki fejenként.

  Az idézett forrás szerint a pénzbevételek háztartásonként átlagosan havi 4390 lejt (személyenként havi 1694 lejt) tettek ki, a természetbeni bevételek pedig háztartásonként havi 375 lejre (145 lej/fő) rúgtak. A fizetés és egyéb kapcsolódó jövedelmek képezték a háztartások legfontosabb jövedelemforrását (a háztartások teljes jövedelmének 68,1%-át).

  Az INS szerint, a lakhely befolyásolja a szintbeli különbségeket, különösen a háztartások jövedelmi struktúráját a városi és vidéki térségek tekintetében.

  A statisztikai adatok szerint a háztartásokban felmerült kiadások rendeltetése az élelmiszerek, a nem élelmiszer-ipari termékek beszerzése, szolgáltatások árának kiegyenlítése, a befizetett adók és társadalombiztosítási járulékok, valamint a háztartási termeléshez kapcsolódó egyes igények fedezése.

  A házak vásárlására vagy építésre, a háztartási termeléshez szükséges földterület és berendezések beszerzésére, részvények vásárlására stb. fordított beruházások kis részét képviselik a háztartások összes költségeinek (csak 0,8%-át).

  Az INS megemlíti, hogy a lakókörnyezet meghatározza a sajátos fogyasztási kiadások mennyiségének és szerkezetének bizonyos sajátosságait.

  A fogyasztási kiadások szerinti szokásos osztályozás (COICOP) értelmében az élelmiszerek és alkoholmentes italok 2019 második negyedévében átlagosan a háztartások fogyasztásának 34,2%-át tették ki.

   

  Cookie