Enyhítenék az állattartási szabályokat
Utoljára módositva: 2014-11-01 12:51:28

Néhány, Szatmárnémeti belterületén haszonállatot tartó gazda és három ellenzéki tanácsos tartott a Darai út 161. szám előtt egy utcai találkozót tegnap — a lakosok túl szigorúnak ítélik meg a Szatmárnémetiben érvényben lévő állattartási szabályokat.

Városban laknak, de vidéki életkörülményeket szeretnének

Két szatmárnémeti tanácsos (Cosmin Raţiu és Doina Feher) és egy megyei tanácsos (Adrian Cozma) hívott megbeszélésre péntek délután olyan szatmárnémeti lakosokat, akik bár szeretnének disznót, lovat vagy tehenet tartani, olyan környéken laknak, ahol ezt nem tehetik meg. Gondot jelent számukra az is, hogy néhány évvel korábban megtiltották a szekérrel való közlekedést a megyeszékhely egész területén, ami miatt nem tudják szekérrel hazaszállítani földjükről a terményt, és ha nem tarthatnak haszonállatot, azt felhasználni sem tudják. Tizennégy érintett jött el a találkozóra, ám állításuk szerint háromszáz aláírást tartalmazó levelük van, amiben azt kérik, enyhítsék az állattartási feltételeket, és tegyék lehetővé a szekérrel való közlekedést a környék utcáiban. Még pénteken is értetlenkedtek az évek óta érvényben lévő rendelkezéssel kapcsolatban, az egyik panaszos például azt nem értette, hogy ha Ceauşescu idejében jutalmat kaptak, ha állatot neveltek, akkor most miért tiltják a tartásukat. A legtöbbet emlegetett név Karikás Sándoré volt, akinek a szekerét kobozták el, a rendőrök azért, mert tiltott helyen, a Darai úton közlekedett vele, de voltak mások is, akik hatósági visszaélésre panaszkodtak, illetve ugyanilyen, állattartáshoz köthető ügyek miatt kaptak büntetést. A városi tanácsi határozatot „túlságosan is mereven” betartó rendőrök viselkedését Adrian Cozma megyei tanácsos sem értette, főleg olyan összefüggésben, hogy a városközpont tele van koldusokkal, az egyenruhások mégis az állattartókkal „kötekednek”. Ugyancsak Cozma volt az, aki saját bevallása szerint nem érti, hogy ha ugyanannyi adót fizetnek az elhanyagoltabb városszéli utcákban lakók, mint a központbeliek, miért ne tarthatnának állatokat? Ami nyilvánvaló tájékozatlanságra vall az esetében, hiszen a Darai út és környéke a B és C övezetbe van sorolva adófizetés szempontjából, tehát az ott lakók másképpen adóznak, mint az A övezetbe sorolt városközponthoz közelebb lakók. A pár perces villámtalálkozó végén Cosmin Raţiu felvetésére abban maradtak, hogy az aktívabb lakók készítsenek egy igénylistát arról, hogy milyen minimális enyhítéseket szeretnének bevezetni a környéken, azaz milyen utcák legyenek megközelíthetőek szekérrel is, illetve melyik utcában milyen állatot és ezekből hányat lehessen tartani. A lista elkészítésének határidejét két hétben határozták meg, november közepén újra találkoznak, és megteszik a következő lépéseket ahhoz, hogy rugalmasabbak legyenek a környékre vonatkozó állattartási szabályok.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 5 ár szőlőskert a jánosmajori völgyben, kút...
Tovább >>>
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Ami nem öl meg
Ma, 21:00
Lisbeth Salander (Claire Foy) nem változott. A múltja nyomasztja, magányos, embergyűlölő és zseniális hacker. Úgy alakul, hogy ismét találkozik a bukott sztárújságíróval, Mikael Blomkvisttal, és ismét kénytelenek elviselni egymást: egy új ügyön dolgoznak együtt. Lisbeth ezúttal egy autista kisfiún próbál segíteni, és így keveredik bele élete legveszélyesebb ügyébe – amelynek szálai az Amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökséghez, és a svéd arisztokrácia titkolt bűneihez vezetnek.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szerinted szükség volt-e Szatmárnémetiben plázára?
Természetesen, már ideje volt, hogy végre itt is legyen valami
Plázára igen, de ez gyenge
Mindegy, hogy van pláza vagy nincs
Felesleges, Szatmár túl kicsi hozzá
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. november 15.
Nagyszerű barátai vannak, akik szeretik és akikre mindig számíthat. Hallgasson rájuk, kezdjen pozitívan gondolni arra, mit hozhat a jövő!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. november 15.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...