Ép testben ép lélek
Utoljára módositva: 2017-12-06 10:16:14

Közös projektet indított el négy Szatmár megyei iskola, amely révén az egészséges életmódra igyekeznek felhívni a diákság figyelmét.

A régi latin közmondás szerint — „Mens sana in corpore sano/Ép testben ép lélek” — sem a testet, sem pedig a lelket nem szabad elhanyagolni, annak érdekében, hogy életünk és egészségünk kielégítő legyen. Ennek tudatában azonos címmel közös projektbe kezdett a Szatmárnémeti Református Gimnázium, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium, a Szamosdarai Általános Iskola és az Óvári Általános Iskola néhány pedagógusa, annak érdekében, hogy játékos programok segítségével hívják fel a diákok figyelmét az egészséges életmód fontosságára.

A pedagógusok már 4 éve elindították a programot, de mivel idén több új osztály is részt vesz benne, számos ismerkedős, csapatépítő gyakorlatot beépítettek.

Az egész tanéven át tartó projekt első állomását, a sportnapot tegnap rendezték meg, ennek pedig a Szatmárnémeti Református Gimnázium volt a házigazdája.

A Csipler Sándor Vívóteremben 10 órától kezdődött el az esemény, ahol a részt vevő iskolák diákjai a párbajtőr szépségeivel ismerkedhettek meg Csiszár Ferenc, Adrian Pop és Simona Surducan edzők közreműködésével.

A Refiből Erdei Brigitta tanítónő harmadikosai, a Kölcseyből Urbán Tünde elsősei, Szamosdaráról Mihali Tünde harmadikosai, míg Óváriból Szénás Andrea vezetésével az elsős és előkészítő osztályos diákok vettek részt a bemutatón.

A gyerekek nagy ámulattal vették kezükbe a gyakorlótőröket, sőt, a vállalkozó kedvűek, akikből volt is szép számmal, teljes felszerelésbe is beöltözhettek, kipróbálva a valódi küzdelmet.

Az egyórás vívólecke után a Szatmárnémeti Református Gimnázium tornatermében folytatódott a sportnap, ahol újabb közösségi és sportjátékokkal töltötték az időt. Közben mindenki gyümölccsel és vízzel csillapíthatta éhségét és szomját.

Erdei Brigitta tanítónő lapunknak elmondta, hogy a tegnapi sportnap után a tanév során a másik három iskola is megtartja a maga tematikus napjait, így a Kölcseyben a fogápolás lesz majd a téma, Szamosdarán az elsősegélynyújtásra, míg Óváriban az egészséges táplálkozásra fogják felhívni a gyerekek figyelmét. Végezetül az előző évek hagyományaihoz híven egy közös kirándulást is fognak szervezni az osztályok számára, de erre csak a nyárhoz közeledve kerül majd sor.

A tegnapi nap összességében remekül telt, a gyerekek sok új élménnyel és természetesen új baráti kapcsolatokkal gazdagodtak, az egészséges életmódról pedig biztosan mindenkinek új ismeretei születtek.

 

Bajnai Botond

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Paddington 2
Ma, 15:00
Mindenki kedvenc macija, a dédelgetni való Paddington boldogan éldegél a Brown családdal Windsor Gardensben, ahol az előző részben talált otthonra. Paddington csupa szív és vidámság, és amerre csak jár, marmeládot osztogat, így nem csoda, hogy roppant népszerű a helyiek körében. A kismackóra nagy feladat vár: közeleg imádott nagynénje, Lucy századik születésnapja, ezért méltó ajándékot kell kerítenie neki. Amikor Mr. Gruber régiségboltjában észrevesz egy különleges könyvet, azonnal tudja, hogy a
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Rossz anyák karácsonya
Ma, 17:00
Az év legvarázslatosabb ünnepén, mikor minden pillanat csupa öröm és boldogság... na, ilyenkor köthetik csak fel igazán a gatyájukat az anyukák: jön a rohangálás az ajándékok után, a dekorálás és a napokon át tartó főzés. Nem is csoda, hogy Amy (Mila Kunis), Kiki (Kristen Bell) és Carla (Kathryn Hahn) ismét fellázad. A túlhajszolt trió megint szembe megy az árral, és magasról tesz a karácsonyi hagyományokra. A szabadelvű anyák ezúttal is a kimenőre hajtanak, a lehető legkevesebb energiából akarj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 19:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 21:50
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 14.
Ma valahogy nem tudja kiszámítani, hogyan fognak viselkedni az emberek. Mind a magánéletében, mind hivatásában meglepő reakciókra számíthat.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. december 14.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...