Ép testben ép lélek
Utoljára módositva: 2017-12-06 10:16:14

Közös projektet indított el négy Szatmár megyei iskola, amely révén az egészséges életmódra igyekeznek felhívni a diákság figyelmét.

A régi latin közmondás szerint — „Mens sana in corpore sano/Ép testben ép lélek” — sem a testet, sem pedig a lelket nem szabad elhanyagolni, annak érdekében, hogy életünk és egészségünk kielégítő legyen. Ennek tudatában azonos címmel közös projektbe kezdett a Szatmárnémeti Református Gimnázium, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium, a Szamosdarai Általános Iskola és az Óvári Általános Iskola néhány pedagógusa, annak érdekében, hogy játékos programok segítségével hívják fel a diákok figyelmét az egészséges életmód fontosságára.

A pedagógusok már 4 éve elindították a programot, de mivel idén több új osztály is részt vesz benne, számos ismerkedős, csapatépítő gyakorlatot beépítettek.

Az egész tanéven át tartó projekt első állomását, a sportnapot tegnap rendezték meg, ennek pedig a Szatmárnémeti Református Gimnázium volt a házigazdája.

A Csipler Sándor Vívóteremben 10 órától kezdődött el az esemény, ahol a részt vevő iskolák diákjai a párbajtőr szépségeivel ismerkedhettek meg Csiszár Ferenc, Adrian Pop és Simona Surducan edzők közreműködésével.

A Refiből Erdei Brigitta tanítónő harmadikosai, a Kölcseyből Urbán Tünde elsősei, Szamosdaráról Mihali Tünde harmadikosai, míg Óváriból Szénás Andrea vezetésével az elsős és előkészítő osztályos diákok vettek részt a bemutatón.

A gyerekek nagy ámulattal vették kezükbe a gyakorlótőröket, sőt, a vállalkozó kedvűek, akikből volt is szép számmal, teljes felszerelésbe is beöltözhettek, kipróbálva a valódi küzdelmet.

Az egyórás vívólecke után a Szatmárnémeti Református Gimnázium tornatermében folytatódott a sportnap, ahol újabb közösségi és sportjátékokkal töltötték az időt. Közben mindenki gyümölccsel és vízzel csillapíthatta éhségét és szomját.

Erdei Brigitta tanítónő lapunknak elmondta, hogy a tegnapi sportnap után a tanév során a másik három iskola is megtartja a maga tematikus napjait, így a Kölcseyben a fogápolás lesz majd a téma, Szamosdarán az elsősegélynyújtásra, míg Óváriban az egészséges táplálkozásra fogják felhívni a gyerekek figyelmét. Végezetül az előző évek hagyományaihoz híven egy közös kirándulást is fognak szervezni az osztályok számára, de erre csak a nyárhoz közeledve kerül majd sor.

A tegnapi nap összességében remekül telt, a gyerekek sok új élménnyel és természetesen új baráti kapcsolatokkal gazdagodtak, az egészséges életmódról pedig biztosan mindenkinek új ismeretei születtek.

 

Bajnai Botond

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 78 ár beltelek a Vetési úton. Tel.:...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. február 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 25 dkg csicseriborsó, 1 l zöldségleves-alaplé, 2 db burgonya, 1 szál póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só, bors, ...