Építkezzünk és dolgozzunk
Utoljára módositva: 2017-12-28 20:02:15

Optimistán pesszimista és pesszimistán optimista — summázták az ó- és az új esztendőt a politikusok hagyományos évbúcsúztatójukon, amelyen az is eldőlt, februárban hol tartják a Böllérversenyt.

Hagyományosan koccintós évbúcsúztatóra gyűlt össze az RMDSZ s egyben a megye és a város vezetősége, polgármesterek, városi tanácsosok, intézményvezetők, pedagógusok s természetesen a Német Demokrata Fórum és a Magyar Polgári Párt képviselői, hogy rövid számadással zárják az alig két nap múlva véget érő 2017-es esztendőt és pár szóban vázolják a 2018-as év prioritásait — amely Pataki Csaba elnök megfogalmazásában nem választási év lesz, hanem centenáriumi. „Nem volt egyszerű év 2017-es, a jövő év pedig még annyira sem lesz az. Sok minden fog átalakulni, ám összefogással szembe tudunk nézni ezekkel a nem mindig pozitív átalakulásokkal. Dolgozzunk, építkezzünk és dolgozzunk az emberekért, Szatmár megye lakosságáért” — fogalmazott pohárköszöntőjében.

2018 az összefogás éve kell legyen

Elsőként Pataki Csaba, a szövetség Szatmár megyei szervezetének elnöke, megyei tanácselnök köszöntötte az RMDSZ hagyományos óévi koccintására a Sváb Házban összegyűlteket, emlékeztetve: bár 2018 itthon nem választási év lesz, hanem centenáriumi, Magyarországon azonban igen, ezért „segítsük őket, mert ők is segítettek bennünket tavaly”. A szatmárnémeti szervezetet és a megyeközpontot vezető Kereskényi Gábor árnyalva Pataki gondolatait úgy fogalmazott: nemzetünk fenyegetett helyzete és az önkormányzatok sanyarú sorsa még inkább összefogást kell eredményezzen. „Nagyon nehéz év vár ránk, 2018 nemcsak a centenárium, de a ‘hangulatkeltés’ éve is lesz, és úgy vélem, ez a ‘hangulatkeltés’ a 2020-as választásokig el fog tartani. Jövőre legyünk egymás mellett, és — amennyire lehet — valósítsuk meg terveinket településeinkért!” — hangsúlyozta. A honatyák rövid számvetésének sorát rangidősként Erdei D. István képviselő kezdte egy politikai elemzést idézve, mely szerint a 2018-as esztendő rosszabb lesz, mint a 2017-es, de jobb lesz, mint a 2019-es. Mint mondta, az idei év sok szempontból rendhagyónak tekinthető a parlamentben, többek között azért is, mert ebben az évben két költségvetést fogadtak el: februárban (alaposan megkésve) a 2017-es évit, valamint december 21-én a 2018-ast. „A jövő évi költségvetésen módosító javaslatainkkal sikerült valamit javítanunk — ezek közül legfőképp a ‘megtakarított’ pénzzel rendelkező önkormányzatokat drasztikusan büntetni akaró cikkelyt emelném ki, hiszen módosító indítványunk nyomán már nem a 2016, hanem a 2017. december 31-én önkormányzati számlán lévő összeget veszik figyelembe. Igaz, a svédcsavar azért itt sem hiányzik, hiszen december 27-én kaptak körlevelet az önkormányzatok, amelyben értesítik őket, hogy a kincstár csak aznap délig tart nyitva, s bár csütörtök-péntek még hivatalos munkanap, semmilyen pénzügyi tevékenység (azaz főleg kifizetések) nem eszközölhető, a pénzek a számlákon maradtak” — magyarázta, hozzátéve azt is: jobb meghozni egy döntést, s azt esetleg utólag módosítani, javítani, mintsem semmilyen döntést nem hozni. „Sok apró kis dolog van, amelyeknek lehet örülni — 10 millió lej a reptérnek, 1 millió lej a prefektusi hivatal épülő új székhelyének, 21 millió lej a nagykárolyi terelőútnak, 86 millió lej a szatmárnémeti terelőútnak —, és sok nagy dolog, aminek nem” — mondta.

Jóval sarkalatosabban fogalmazta meg véleményét az első mandátumú parlamenti képviselő Magyar Lóránd: „A költségvetés olyan, amilyen. Ez van. Sokszor mondják, és legtöbbször vádlóan: nekünk, parlamentereknek rohannunk kell a hatalom után, de rohangálnunk kell az önkormányzataink után is, ám idén nem túl eredményesen tettük. Nem vagyok elégedett a 2017-es évvel. Bízom abban, hogy 2018 jobb lesz — ha nem, nyugodtan szidjon mindenki bennünket, mert mi vagyunk Bukarestben, a törvényhozásban. S így, egy év után az első mandátumú parlamenti képviselő számára mi a tanulság? A negatív bukaresti döntéshozások és a pozitív megye- és városvezetés” — summázta a rá jellemző nyíltsággal. A szintén első mandátumú parlamenter, azaz Turos Lóránd szenátor az előtte szólók gondolatainak mintegy zárásaként kívánt boldog új évet, a felszólalások sorát záró Nagy Szabolcs, a szövetség megyei ügyvezető elnöke és megyemenedzser pedig köszönetet mondott mindazoknak, akik komolyan vették a Minority SafePack aláírásgyűjtését. „Szatmár bebizonyította, hogy az embereket érdeklik a kisebbségi jogok s azok alkalmazása. Komoly munka és feladat volt, mert nem kampányévben és nem valaki mellett kellett aláírásokat gyűjteni, de sikeresen megbirkóztunk a feladattal. Köszönet érte mindenkinek, aki részt vett az aláírásgyűjtésben, annak megszervezésében” — mondta.
A politikusok felszólalásait követően a jelenlévők koccintgatva kívántak egymásnak — a megye minden lakójára is gondolva közben — „bort, búzát, békességet”; a jókívánságok és vidám hangulatú beszélgetés közben pedig megtudtuk azt is: 2018. február 3-án Mezőfény ad majd otthont a IX. RMDSZ Böllérversenynek.

 Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 16.
Valaki a környezetében folyamatosan igyekszik kitérni a véleménynyilvánítás elől és ezzel az Ön dolgát nehezíti meg. Követeljen tőle állásfoglalást!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...