Építkezzünk és dolgozzunk
Utoljára módositva: 2017-12-28 20:02:15

Optimistán pesszimista és pesszimistán optimista — summázták az ó- és az új esztendőt a politikusok hagyományos évbúcsúztatójukon, amelyen az is eldőlt, februárban hol tartják a Böllérversenyt.

Hagyományosan koccintós évbúcsúztatóra gyűlt össze az RMDSZ s egyben a megye és a város vezetősége, polgármesterek, városi tanácsosok, intézményvezetők, pedagógusok s természetesen a Német Demokrata Fórum és a Magyar Polgári Párt képviselői, hogy rövid számadással zárják az alig két nap múlva véget érő 2017-es esztendőt és pár szóban vázolják a 2018-as év prioritásait — amely Pataki Csaba elnök megfogalmazásában nem választási év lesz, hanem centenáriumi. „Nem volt egyszerű év 2017-es, a jövő év pedig még annyira sem lesz az. Sok minden fog átalakulni, ám összefogással szembe tudunk nézni ezekkel a nem mindig pozitív átalakulásokkal. Dolgozzunk, építkezzünk és dolgozzunk az emberekért, Szatmár megye lakosságáért” — fogalmazott pohárköszöntőjében.

2018 az összefogás éve kell legyen

Elsőként Pataki Csaba, a szövetség Szatmár megyei szervezetének elnöke, megyei tanácselnök köszöntötte az RMDSZ hagyományos óévi koccintására a Sváb Házban összegyűlteket, emlékeztetve: bár 2018 itthon nem választási év lesz, hanem centenáriumi, Magyarországon azonban igen, ezért „segítsük őket, mert ők is segítettek bennünket tavaly”. A szatmárnémeti szervezetet és a megyeközpontot vezető Kereskényi Gábor árnyalva Pataki gondolatait úgy fogalmazott: nemzetünk fenyegetett helyzete és az önkormányzatok sanyarú sorsa még inkább összefogást kell eredményezzen. „Nagyon nehéz év vár ránk, 2018 nemcsak a centenárium, de a ‘hangulatkeltés’ éve is lesz, és úgy vélem, ez a ‘hangulatkeltés’ a 2020-as választásokig el fog tartani. Jövőre legyünk egymás mellett, és — amennyire lehet — valósítsuk meg terveinket településeinkért!” — hangsúlyozta. A honatyák rövid számvetésének sorát rangidősként Erdei D. István képviselő kezdte egy politikai elemzést idézve, mely szerint a 2018-as esztendő rosszabb lesz, mint a 2017-es, de jobb lesz, mint a 2019-es. Mint mondta, az idei év sok szempontból rendhagyónak tekinthető a parlamentben, többek között azért is, mert ebben az évben két költségvetést fogadtak el: februárban (alaposan megkésve) a 2017-es évit, valamint december 21-én a 2018-ast. „A jövő évi költségvetésen módosító javaslatainkkal sikerült valamit javítanunk — ezek közül legfőképp a ‘megtakarított’ pénzzel rendelkező önkormányzatokat drasztikusan büntetni akaró cikkelyt emelném ki, hiszen módosító indítványunk nyomán már nem a 2016, hanem a 2017. december 31-én önkormányzati számlán lévő összeget veszik figyelembe. Igaz, a svédcsavar azért itt sem hiányzik, hiszen december 27-én kaptak körlevelet az önkormányzatok, amelyben értesítik őket, hogy a kincstár csak aznap délig tart nyitva, s bár csütörtök-péntek még hivatalos munkanap, semmilyen pénzügyi tevékenység (azaz főleg kifizetések) nem eszközölhető, a pénzek a számlákon maradtak” — magyarázta, hozzátéve azt is: jobb meghozni egy döntést, s azt esetleg utólag módosítani, javítani, mintsem semmilyen döntést nem hozni. „Sok apró kis dolog van, amelyeknek lehet örülni — 10 millió lej a reptérnek, 1 millió lej a prefektusi hivatal épülő új székhelyének, 21 millió lej a nagykárolyi terelőútnak, 86 millió lej a szatmárnémeti terelőútnak —, és sok nagy dolog, aminek nem” — mondta.

Jóval sarkalatosabban fogalmazta meg véleményét az első mandátumú parlamenti képviselő Magyar Lóránd: „A költségvetés olyan, amilyen. Ez van. Sokszor mondják, és legtöbbször vádlóan: nekünk, parlamentereknek rohannunk kell a hatalom után, de rohangálnunk kell az önkormányzataink után is, ám idén nem túl eredményesen tettük. Nem vagyok elégedett a 2017-es évvel. Bízom abban, hogy 2018 jobb lesz — ha nem, nyugodtan szidjon mindenki bennünket, mert mi vagyunk Bukarestben, a törvényhozásban. S így, egy év után az első mandátumú parlamenti képviselő számára mi a tanulság? A negatív bukaresti döntéshozások és a pozitív megye- és városvezetés” — summázta a rá jellemző nyíltsággal. A szintén első mandátumú parlamenter, azaz Turos Lóránd szenátor az előtte szólók gondolatainak mintegy zárásaként kívánt boldog új évet, a felszólalások sorát záró Nagy Szabolcs, a szövetség megyei ügyvezető elnöke és megyemenedzser pedig köszönetet mondott mindazoknak, akik komolyan vették a Minority SafePack aláírásgyűjtését. „Szatmár bebizonyította, hogy az embereket érdeklik a kisebbségi jogok s azok alkalmazása. Komoly munka és feladat volt, mert nem kampányévben és nem valaki mellett kellett aláírásokat gyűjteni, de sikeresen megbirkóztunk a feladattal. Köszönet érte mindenkinek, aki részt vett az aláírásgyűjtésben, annak megszervezésében” — mondta.
A politikusok felszólalásait követően a jelenlévők koccintgatva kívántak egymásnak — a megye minden lakójára is gondolva közben — „bort, búzát, békességet”; a jókívánságok és vidám hangulatú beszélgetés közben pedig megtudtuk azt is: 2018. február 3-án Mezőfény ad majd otthont a IX. RMDSZ Böllérversenynek.

 Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen karácsonyi ajándékokat részesítesz előnyben?
Általában élményt adok ajándékba
A hasznos dolgokat részesítem előnyben
Ár alapján választok ajándékot, ami éppen belefér a keretbe
Mindig megkérdezem az ajándékozottat, ő mit szeretne kapni
Nem szoktam ajándékozni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. december 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...