Épül-szépül az Isten háza
Utoljára módositva: 2012-08-14 10:45:21

A kültelki templom lelkipásztorában már két évvel ezelőtt megfogalmazódott a tatarozás gondolata. Forgalmas út melletti épületről lévén szó, a por, piszok könnyen utat talál magának a templom belsejébe.

 

A templom belseje is megszépül

Az év elején kezdték el a szatmárnémeti Octavian Goga utcán levő Kültelki Református Templom melletti református óvoda épületének külső felújítását, majd nyár elejére sikerült nekilátni a templom renoválásához is. A korszerűsítés során rendbe hozzák az istentiszteleti teret, az összes lépcsőházat, valamint a konyhát.

Lassan tíz év telt az utolsó templomfestés óta. A falakon újabb és újabb repedések keletkeztek, és a színek is meglehetősen kifakultak.

Higyed János tiszteletes elmondta, hogy a festés közben nem állt szándékukban túlságosan elrugaszkodni a korábbi színárnyalatoktól, hiszen azok maximálisan elnyerték a gyülekezet és minden látogató tetszését. A cél a frissítés, az árnyalatok élénkítése volt. Emellett természetesen kicserélték mindazt, ami még újításra szorult. Így például egy káprázatos új csillárt kapott a belső tér, továbbá a teljes világítóberendezést is kicserélték, továbbá újabb ornamentikai elemekkel, díszcsíkokkal dekoráltak néhány falat, illetve folyamatban van a hangosítás korszerűsítése is. Vigh Ernő presbiter és még néhány asztalosmester felajánlásával a szószék teljesen új koronát kap majd.

Ami a munkálatok támogatását illeti, az aktív egyházfenntartók létszáma mintegy 1500, közülük szép számmal adakoztak olyanok, akik egyéni vállalkozók, illetve egyháztagok is. Emellett önkéntesek is örömmel bekapcsolódtak a tennivalókba. A kiadások összege várhatóan megközelíti majd a 100 ezer lejt, ezért mindennemű hozzájárulást boldogan fogadnak.

A munkálatok során az istentiszteletek a templom udvarán és a díszteremben zajlanak. Higyed János szerint a gyülekezet rendkívül türelmes, és ilyen körülmények között is ugyanolyan hűségesen hallgatják végig vasárnaponként a szertartást.

Várhatóan augusztus 19-re befejeződnek a munkálatok, azonban a hálaadó istentiszteletre csupán az új kenyéri úrvacsoraosztás alkalmával kerül sor. A szeptember elején esedékes ünnepséghez az érdi testvérgyülekezet is csatlakozik.

Az épület korszerűsítésével kapcsolatban a lelkipásztor elmondta, járdakövek lerakását tervezik az udvarra, továbbá parkosítás is szerepel még a terveik között, aztán a templom külső részének újításához is hozzákezdenek majd. A falak tulajdonképpen még a 100 éves kort sem érték meg, mi több, 1997-ben még kibővíteni is sikerült a kis templomot. Mindazonáltal megújulásra nem csupán a léleknek van szüksége és igénye, hanem annak a háznak is, ahol a lelket művelni, erősíteni lehet.

Fele Enikő

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. január 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...