Épület nélkül az egri iskolások
Utoljára módositva: 2014-09-11 16:07:39

Az idei tanévben sem változik az egri iskolások és óvodások helyzete: pénz híján nem tudják befejezni az iskola felújítását. A tanulókkal a községháza helyiségeiben foglalkoznak.

 

 

Szabó Elek polgármester mutatja a félkész iskola belsejét

Jól jött a házhoz Egriben is a megyei tanács által az egyes községeknek hétfőn megszavazott — legtöbb esetben — 30 ezer lej, nem sokat kell majd tanakodni azon, hogy mire is költsék el. Szabó Elek polgármester elmondta, hogy a közalkalmazottak fizetéseinek növekedése után most amúgy is gond volt a bérek kifizetése, így ennek az összegnek egy részét erre fordítják. A községben kilenc szociális gondozó fizetésének a 25 százalékát kell fizetnie a polgármesteri hivatalnak, ebből az összegből ide is be lehet „pótolni”. „Vannak folyó költségeink, számlákat kell fizetni, a sportbázison is lenne némi munkálat, tehát lesz helye a pénznek” — nyilatkozta az Egriből, Gombáspusztából és Újegriből álló község vezetője.

A polgármesternek a most kapott összegnél tízszer több kellene egy igen fontos beruházás: az iskola épületének a befejezéséhez, amit öt éve kormánytámogatással kezdtek meg, de utána leállt a pénz folyósítása, és nagy fejtörést okoz, hogy honnan szerezzenek még 300 ezer lejt. Egriben járva a polgármester meg is mutatta, hogy milyen állapotban van az épület, melynek alapját a Csűry Bálintról elnevezett iskola régi épülete képezi, ezt bővítették ki azzal, hogy „ráhúztak” még egy emeletet. A létesítmény jelenleg kívül hőszigetelve van, belül már több nyílászárót és fűtőtestet is felszereltek, kiépítették az elektromos hálózatot, kész van az emeletre vezető, egyelőre korlát nélküli lépcső is, de a munkálatokat nem tudják folytatni, pedig már a tervek is megvannak, hogy melyik terem mire fog majd szolgálni.

Az épülethez az elképzelések szerint tartozna egy óvoda és egy sportterem is, így ideális eset alakulna ki, hiszen egy helyen működne az óvoda és az I–VIII. osztályos iskola is, mind magyar nyelven, hiszen Egriben csak anyanyelvű oktatás folyik, egyelőre mostoha körülmények között, hiszen külön épület nem lévén, a polgármesteri hivatal különböző helyiségeiben foglalkoznak az iskolásokkal és az óvodásokkal, a zsúfoltság miatt délelőtt és délután is. Ez persze kihatással van a hivatal tevékenységére is, ugyanis szűk irodákban kénytelenek egyszerre többen is dolgozni.

Ami Gombáspusztát illeti, itt csak román óvoda és I–IV. osztályos iskola van, a végzősök Batizon folytatják A tervek között szerepel az V–VIII. osztályos oktatás létrehozása is Gombáspusztán, amivel helyben lehetne tartani a gyerekeket. Hasonló a helyzet Újegriben is, itt egy közel 100 éves épületben működik az óvoda, de az iskolába az 1,5–2 kilométerre lévő Mikolába járnak a gyerekek. Októberben Egri is kap egy iskolabuszt, amivel megoldódik majd a tanulók települések közti szállítása, sőt a tanárok ingáztatását is ezzel oldják majd meg. „A mintegy 30 fős tantestület 90 százaléka ingázik Szatmárnémetiből, de ha lesz új busz, akkor úgy alakítjuk ki a programot, hogy őket is szállítani tudjuk. Ez is egy jelentős költségmegtakarítás lesz, nem kell majd a bérleteket fizetni, így csak az üzemanyagra költünk” — jegyezte meg az idén 10 éves önállóságát ünneplő község vezetője, aki hozzátette, hogy az iskolának Péter-Jáger Mónika magyar szakos tanár személyében új igazgatója van, ő Szigeti Enikőt váltotta a tisztségben.

 Romász János

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gnome alone
Ma, 13:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Thor: Ragnarök
Ma, 17:00
A Marvel Studios új filmjében Thort pörölyétől megfosztva bebörtönzik az univerzum túlsó felén. Az idővel versenyt futva próbál visszajutni Asgardba, és megállítani a Ragnarököt; egy háborút, ami otthonának pusztulásával és az asgardi civilizáció eltűnésével járhat, és amit egy mindenható új ellenség, a könyörtelen Hela idézett elő. Először azonban túl kell élnie egy halálos gladiátorviadalt, amelyben ellenfele korábbi szövetségese és szintén a Bosszúállók tagja: a hihetetlen Hulk!
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. november 22.
Olyasvalakinek próbálja elmagyarázni a véleményét, aki eleve elzárkózik előle. Találja meg mi az oka, hogy így viszonyul Önhöz!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...