Épület nélkül az egri iskolások
Utoljára módositva: 2014-09-11 16:07:39

Az idei tanévben sem változik az egri iskolások és óvodások helyzete: pénz híján nem tudják befejezni az iskola felújítását. A tanulókkal a községháza helyiségeiben foglalkoznak.

 

 

Szabó Elek polgármester mutatja a félkész iskola belsejét

Jól jött a házhoz Egriben is a megyei tanács által az egyes községeknek hétfőn megszavazott — legtöbb esetben — 30 ezer lej, nem sokat kell majd tanakodni azon, hogy mire is költsék el. Szabó Elek polgármester elmondta, hogy a közalkalmazottak fizetéseinek növekedése után most amúgy is gond volt a bérek kifizetése, így ennek az összegnek egy részét erre fordítják. A községben kilenc szociális gondozó fizetésének a 25 százalékát kell fizetnie a polgármesteri hivatalnak, ebből az összegből ide is be lehet „pótolni”. „Vannak folyó költségeink, számlákat kell fizetni, a sportbázison is lenne némi munkálat, tehát lesz helye a pénznek” — nyilatkozta az Egriből, Gombáspusztából és Újegriből álló község vezetője.

A polgármesternek a most kapott összegnél tízszer több kellene egy igen fontos beruházás: az iskola épületének a befejezéséhez, amit öt éve kormánytámogatással kezdtek meg, de utána leállt a pénz folyósítása, és nagy fejtörést okoz, hogy honnan szerezzenek még 300 ezer lejt. Egriben járva a polgármester meg is mutatta, hogy milyen állapotban van az épület, melynek alapját a Csűry Bálintról elnevezett iskola régi épülete képezi, ezt bővítették ki azzal, hogy „ráhúztak” még egy emeletet. A létesítmény jelenleg kívül hőszigetelve van, belül már több nyílászárót és fűtőtestet is felszereltek, kiépítették az elektromos hálózatot, kész van az emeletre vezető, egyelőre korlát nélküli lépcső is, de a munkálatokat nem tudják folytatni, pedig már a tervek is megvannak, hogy melyik terem mire fog majd szolgálni.

Az épülethez az elképzelések szerint tartozna egy óvoda és egy sportterem is, így ideális eset alakulna ki, hiszen egy helyen működne az óvoda és az I–VIII. osztályos iskola is, mind magyar nyelven, hiszen Egriben csak anyanyelvű oktatás folyik, egyelőre mostoha körülmények között, hiszen külön épület nem lévén, a polgármesteri hivatal különböző helyiségeiben foglalkoznak az iskolásokkal és az óvodásokkal, a zsúfoltság miatt délelőtt és délután is. Ez persze kihatással van a hivatal tevékenységére is, ugyanis szűk irodákban kénytelenek egyszerre többen is dolgozni.

Ami Gombáspusztát illeti, itt csak román óvoda és I–IV. osztályos iskola van, a végzősök Batizon folytatják A tervek között szerepel az V–VIII. osztályos oktatás létrehozása is Gombáspusztán, amivel helyben lehetne tartani a gyerekeket. Hasonló a helyzet Újegriben is, itt egy közel 100 éves épületben működik az óvoda, de az iskolába az 1,5–2 kilométerre lévő Mikolába járnak a gyerekek. Októberben Egri is kap egy iskolabuszt, amivel megoldódik majd a tanulók települések közti szállítása, sőt a tanárok ingáztatását is ezzel oldják majd meg. „A mintegy 30 fős tantestület 90 százaléka ingázik Szatmárnémetiből, de ha lesz új busz, akkor úgy alakítjuk ki a programot, hogy őket is szállítani tudjuk. Ez is egy jelentős költségmegtakarítás lesz, nem kell majd a bérleteket fizetni, így csak az üzemanyagra költünk” — jegyezte meg az idén 10 éves önállóságát ünneplő község vezetője, aki hozzátette, hogy az iskolának Péter-Jáger Mónika magyar szakos tanár személyében új igazgatója van, ő Szigeti Enikőt váltotta a tisztségben.

 Romász János

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:05
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 20.
Ha kikérik a véleményét valamiben, alaposan fontolja meg a válaszát, mert szavának sokkal nagyobb súlya lesz az illető számára, mint azt gondolná!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 20.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...