Erdő Péter celebrálja a kaplonyi búcsúmisét
Utoljára módositva: 2019-06-12 13:20:30

Szatmárnémetiben, Kaplonyban és Nagybányán lesz búcsú június 13-án, csütörtökön, Szent Antal ünnepén. Kaplonyban Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mond homíliát.

Páduai Szent Antal nemesi családból származott, eredetileg Fernando névre keresztelték. Tizenhat éves lehetett, amikor belépett az Ágoston-rendi kanonokok közé. Ekkor vette fel az Antal nevet, védőszentjéül Remete Szent Antalt választva. 1220-ban átlépett a ferences rendbe, és misszionáriusként Marokkóba indult. Betegsége miatt hamar haza kellett térnie, a hajó azonban viharba került, és Szicília partjaira vetődött. Itt élt egy rövid ideig, és itt vett részt 1221-ben a ferencesek generális káptalanján. Ekkor találkozott Assisi Szent Ferenccel. Antal kitűnt szónoki képességeivel, ezért bízták meg, hogy Itáliában a katharoknak és Dél-Franciaországban az albigenseknek és valdenseknek prédikáljon. 1227-ben tért vissza Észak-Itáliába, ahol térítő prédikátor és tartományfőnök lett, miközben a Bolognai Egyetemen a teológia ferences lektora volt. 1230-ban visszavonult számos hivatalától, és 1231-ben útban Padova felé halt meg, az arcellai kolostorban. Az emberek határozott és ismételt követelésére IX. Gergely pápa már tizenegy hónappal halála után, 1232. május 30-án szentté avatta. 1946-ban egyháztanítóvá nyilvánították. Páduai Szent Antal többek között a szegények védőszentje, ezért a katolikus templomokban a szobra előtt található Szent Antal-persely a rászorulók számára felajánlott adományok gyűjtésére szolgál.

A Szatmári Római Katolikus Egyházmegyében a szatmárnémeti Batizi úti és a kaplonyi templomok titulusa Páduai Szent Antal. Szatmárnémetiben csütörtökön tíz órától kezdődik a szentmise, melyen Solomayer Sándor, a Szent János apostol és evangélista (Hildegárda) egyházközösség plébánosa mond szentbeszédet.

A kaplonyi plébániatemplom búcsúünnepén, Páduai Szent Antal emléknapján 11 órától Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, metropolita mutatja be a legszentebb áldozatot és mond homíliát.

Nagybányán a minorita testvérek a Szent Miklós-templomban hagyományosan megtartják a Szent Antal-búcsút, amelyre reggel fél tizenegytől magyar nyelven kerül sor Hájtájer István, a Krisztus király egyházközösség plébánosa ünnepi szónoklatával, este hattól pedig román nyelven Iosif Şandoru SJ, a szatmárnémeti Kálvária román közössége segédlelkészének a szentbeszédével.

Szeretettel várják a híveket az ünnepi alkalmakra.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Herkules legendája
Ma, 21:35
Herkules végzete születésekor elrendeltetett: Zeusz megjósolta, ő lesz az, aki legnagyobb harcosként a zsarnoki uralmat megdöntve elhozza a békét.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...