Erdődön is lehet kétnyelvűség
Utoljára módositva: 2017-09-15 20:13:00

Első és pozitív lépésként a képviselőházi munkaügyi bizottság megszavazta az anyanyelvhasználati küszöb csökkentését 20–ról 10 %–ra — Szatmár megyében jó néhány település húsba vágóan érintett.

A képviselőházi munkaügyi bizottság sürgősségi eljárással tárgyalta és a tagok többségének egyetértésével megszavazta az RMDSZ által benyújtott kezdeményezést, mely szerint 20-ról 10%-ra csökkentenék az anyanyelvhasználati küszöböt a magyar lakta településeken. A májusban benyújtott közigazgatási törvényt módosító javaslat több pontot is tartalmaz, s az egyik legfontosabb változtatás az anyanyelvi küszöb csökkentésére vonatkozik, annál is inkább, mert „rugalmasan”, a település lakosságának számától függően változna a küszöb — például 10 ezer lakos alatti településeken már 300 magyar lakos esetén, a 10 – 25 ezer lélekszámú településeken 500, a 25 – 50 ezer létszámú lakosságú településen 1000, az 50 – 100 ezer közötti lakosságú településeken 2000, valamint a 100 000 lakosságú települések esetében 10 000 magyar lakos esetén alkalmazva lenne.
A szakbizottság tagjai nagyon józanul gondolkodtak, persze ez még nem garancia, hogy kezdeményezésünk minden fórumon átmegy, de első és pozitív lépés ez a jogszabályváltoztatás útján. Sajnos a román média nem igazán kisebbségbarát televíziós hangadói már meg is kezdték a tömeghisztéria gerjesztését, de nagyon remélem ez nem fogja érdemben befolyásolni a parlament tagjait.” — mondta lapunk megkeresésére Turos Lóránd szenátor. Nyomatékosítva: az anyanyelvhasználati küszöb módosítása normális és a többség számára is elfogadható, Szatmár megyében pedig jó néhány települést húsba vágóan érint — például Erdődön is megvalósulhat majd végre a kétnyelvűség, magában a kisvárosban és a megye egyik legfőbb turistacsalogató látványosságának számító várban is, ahol jelen pillanatban egyetlen felirat vagy szó sincs magyar nyelven. „Mindenképp konkretizálni kell a kétnyelvűséget, pontosan megfogalmazva a hol, mikor és mit. A jelenlegi törvény pontatlansága miatt ugyanis sok prefektusi hivatal és bíróság úgy értelmezte-értelmezi, ahogy akarja — számtalan vitát, elégedetlenséget és közfelháborodást okozva, mint például a kétnyelvű utcanevek esetében.” — tette hozzá a szenátor.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Tapasztalt szakácsot keresünk Ausztriába. Telefon: 004369911015847.
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 19.
Szíve mélyén pontosan tudja már régóta, hogy csak ki kellett várnia a megfelelő időt, hogy végre közel kerüljenek egymáshoz kiszemeltjével.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. október 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...