Erdődön zárult az emlékév
Utoljára módositva: 2018-01-03 17:25:15

Hálát adtak a reformáció évéért Erdődön, ahol egy emléktáblát helyeztek el a templom falára, ugyanakkor megünnepelték Petőfi Sándor költő születésnapjának 195. évfordulóját is.

December 31-én, vasárnap 11 órakor Rácz Ervin lelkipásztor az erdődi református templomban hirdette Isten igéjét, a reformáció évét lezáró ünnepi istentiszteleten. „Azután ezt mondta Isten: Legyenek világító testek az égbolton, hogy elválasszák a nappalt az éjszakától, és jelezzék az ünnepeket, a napokat és az esztendőket, és legyenek világító testekként az égbolton, hogy világítsanak a földre! És úgy történt. Megalkotta Isten a két nagy világító testet — a nagyobbik világító testet, hogy uralkodjék nappal, és a kisebbik világító testet, hogy uralkodjék éjszaka — és a csillagokat. Az égboltra helyezte őket Isten, hogy világítsanak a földre, és uralkodjanak a nappalon és az éjszakán, és válasszák el a világosságot a sötétségtől. És látta Isten, hogy ez jó. Így lett este, és lett reggel: negyedik nap.” (1Móz 1, 14–19)

Isten ajándéka az idő, és az volt a 2017-es esztendő is — mondta a híveknek a lelkipásztor. Minden reggel egy új kezdet és minden este egy lezárt egész akkor, ha hálát tudunk adni mindenért és bocsánatban van részünk. Isten minket meghatározó jeleket helyezett az égboltra, ezek a korlátok a javunkra vannak. Evangélium, örömhír az a fény, a világosság nemcsak a nappalon, hanem életünk éjszakáiban is uralkodik.

Az igehirdetés után közgyűléssé alakult át az alkalom, ahol még többek között azt is megtudták a hívek, hogy következő időszakban minden vasárnap 9 órától Jobb Domokos ombodi lelkipásztor fog igét hirdetni, aki a gyülekezetben ezennel ideiglenesen átveszi a lelki munkát.

Az istentiszteletet követően a templom előtt felavatták azt az emléktáblát, melyet János Anikó készíttetett a reformáció 500. évfordulójára, és amelyen a következő Ige található: „Az Úr az én kősziklám, váram és szabadítom.” (Zsoltárok 18,3).

Jelképes, hogy az évfordulós ünnepségsorozatot, még ha gyülekezeti szinten is, de éppen ott zárták be, ahol 1545-ben az első magyar nyelvű, a reformáció szellemében megrendezett zsinatot tartották.

Az eseménysorozat záróakkordjaként az Erdődi Petőfi Kör egy nappal korábban megemlékezett Petőfi Sándor születésének 195. évfordulójára, az ünnepség keretén belül elénekelték a Kis lak áll a nagy Duna mentében kezdetű megzenésített verset, közben pedig koszorút helyeztek el az Erdőd központjában található Petőfi-Szendrey szoborcsoport előtt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...