Erdődön zárult az emlékév
Utoljára módositva: 2018-01-03 17:25:15

Hálát adtak a reformáció évéért Erdődön, ahol egy emléktáblát helyeztek el a templom falára, ugyanakkor megünnepelték Petőfi Sándor költő születésnapjának 195. évfordulóját is.

December 31-én, vasárnap 11 órakor Rácz Ervin lelkipásztor az erdődi református templomban hirdette Isten igéjét, a reformáció évét lezáró ünnepi istentiszteleten. „Azután ezt mondta Isten: Legyenek világító testek az égbolton, hogy elválasszák a nappalt az éjszakától, és jelezzék az ünnepeket, a napokat és az esztendőket, és legyenek világító testekként az égbolton, hogy világítsanak a földre! És úgy történt. Megalkotta Isten a két nagy világító testet — a nagyobbik világító testet, hogy uralkodjék nappal, és a kisebbik világító testet, hogy uralkodjék éjszaka — és a csillagokat. Az égboltra helyezte őket Isten, hogy világítsanak a földre, és uralkodjanak a nappalon és az éjszakán, és válasszák el a világosságot a sötétségtől. És látta Isten, hogy ez jó. Így lett este, és lett reggel: negyedik nap.” (1Móz 1, 14–19)

Isten ajándéka az idő, és az volt a 2017-es esztendő is — mondta a híveknek a lelkipásztor. Minden reggel egy új kezdet és minden este egy lezárt egész akkor, ha hálát tudunk adni mindenért és bocsánatban van részünk. Isten minket meghatározó jeleket helyezett az égboltra, ezek a korlátok a javunkra vannak. Evangélium, örömhír az a fény, a világosság nemcsak a nappalon, hanem életünk éjszakáiban is uralkodik.

Az igehirdetés után közgyűléssé alakult át az alkalom, ahol még többek között azt is megtudták a hívek, hogy következő időszakban minden vasárnap 9 órától Jobb Domokos ombodi lelkipásztor fog igét hirdetni, aki a gyülekezetben ezennel ideiglenesen átveszi a lelki munkát.

Az istentiszteletet követően a templom előtt felavatták azt az emléktáblát, melyet János Anikó készíttetett a reformáció 500. évfordulójára, és amelyen a következő Ige található: „Az Úr az én kősziklám, váram és szabadítom.” (Zsoltárok 18,3).

Jelképes, hogy az évfordulós ünnepségsorozatot, még ha gyülekezeti szinten is, de éppen ott zárták be, ahol 1545-ben az első magyar nyelvű, a reformáció szellemében megrendezett zsinatot tartották.

Az eseménysorozat záróakkordjaként az Erdődi Petőfi Kör egy nappal korábban megemlékezett Petőfi Sándor születésének 195. évfordulójára, az ünnepség keretén belül elénekelték a Kis lak áll a nagy Duna mentében kezdetű megzenésített verset, közben pedig koszorút helyeztek el az Erdőd központjában található Petőfi-Szendrey szoborcsoport előtt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Mamma Mia! Sose hagyjuk abba
Ma, 19:05
Tíz évvel azután, hogy a Mamma Mia! több mint 600 millió dollár bevételt hozott világszerte, visszatérünk a varázslatos görög szigetre, Kalokairire ebben az új musicalben, mely szintén az ABBA dalaira épül. A film ide-oda ingázik az időben, és megmutatja, hogy a múltbéli kapcsolatok miképp hatnak a jelenre. Így az eredeti szereplőkhöz csatlakoznak fiatal énjeik, köztük a fiatal Donnát alakító Lily James (A legsötétebb óra, Nyomd, Bébi, nyomd!, Downton Abbey).
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:20
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. július 21.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...