Erdőirtástól zavaros a víz
Utoljára módositva: 2014-08-27 08:59:19

Szakértők szerint a várost ellátó patak vízgyűjtő területén végzett mértéktelen erdőirtás a fő oka annak, hogy Avasfelsőfaluban az ivóvíz minősége nem üti meg az elvárt szintet.

 

Vegyes bizottság vizsgálta az ivóvízzel kapcsolatos gondok okait

Befejeződött a Szatmár megyei prefektúra által kezdeményezett vizsgálat-sorozat, melynek célja annak kiderítése volt, hogy mi okozza a gondokat Avasfelsőfalu ivóvízellátása terén. A város lakói az elmúlt időszakban több alkalommal panaszkodtak arra, hogy zavaros a csapból folyó víz, ezért nem mernek inni belőle, sőt, sokan mosásra sem tartják alkalmasnak. A bejelentések nyomán a prefektúra egy átfogó vizsgálatot rendelt el az okok kiderítése céljából, valamint annak érdekében, hogy megoldást találjanak a problémára. Egy vegyes bizottság végezte a méréseket és a felderítő munkát, melyben részt vettek a környezetvédelmi őrszolgálat, a vízügyi, valamint a közegészségügyi hatóság munkatársai, illetve az erdészeti és vadászati szakfelügyelet dolgozói, továbbá a regionális vízszolgáltató, az Apaserv Rt. Az eredményeket hétfőn összesítették egy találkozó keretében, melyet Altfatter Tamás alprefektus hívott össze. A kormányhivatal közleménye szerint az adatok összesítéséből az derült ki, hogy a várost ellátó Valea Rea patak vízgyűjtő területén végzett erdőirtás az egyik fő oka a vízminőséggel kapcsolatos problémáknak. Szerepet játszik a dologban továbbá az a kicsi vízi erőmű, mely a patakon a várostól fölfelé lett kialakítva, ez ugyanis csak időszakosan használja a Valea Rea vizét, ami szárazabb időszakokban jelentős mértékű nyomásingadozáshoz vezet. A fővezetékben fellépő nyomásingadozás miatt a víz lényegében lemossa a cső faláról a lerakódásokat, részben emiatt zavaros a város ivóvize. Altfatter Tamás helyettes kormánymegbízott arra kérte a szakértőket, hogy dolgozzanak ki egy megoldást, mellyel egy–másfél évig lehet orvosolni a gondokat, addigra ugyanis a vízszolgáltató a tervek szerint elkészül az új városi szivattyúteleppel, és felújítja a vezetékeket is.

 

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. november 18.
Ha elég elkötelezetten és bátran közeledik a problémához, sokkal hamarabb átlátja és így a megoldást is hamarabb megtalálja.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...