Erdőirtástól zavaros a víz
Utoljára módositva: 2014-08-27 08:59:19

Szakértők szerint a várost ellátó patak vízgyűjtő területén végzett mértéktelen erdőirtás a fő oka annak, hogy Avasfelsőfaluban az ivóvíz minősége nem üti meg az elvárt szintet.

 

Vegyes bizottság vizsgálta az ivóvízzel kapcsolatos gondok okait

Befejeződött a Szatmár megyei prefektúra által kezdeményezett vizsgálat-sorozat, melynek célja annak kiderítése volt, hogy mi okozza a gondokat Avasfelsőfalu ivóvízellátása terén. A város lakói az elmúlt időszakban több alkalommal panaszkodtak arra, hogy zavaros a csapból folyó víz, ezért nem mernek inni belőle, sőt, sokan mosásra sem tartják alkalmasnak. A bejelentések nyomán a prefektúra egy átfogó vizsgálatot rendelt el az okok kiderítése céljából, valamint annak érdekében, hogy megoldást találjanak a problémára. Egy vegyes bizottság végezte a méréseket és a felderítő munkát, melyben részt vettek a környezetvédelmi őrszolgálat, a vízügyi, valamint a közegészségügyi hatóság munkatársai, illetve az erdészeti és vadászati szakfelügyelet dolgozói, továbbá a regionális vízszolgáltató, az Apaserv Rt. Az eredményeket hétfőn összesítették egy találkozó keretében, melyet Altfatter Tamás alprefektus hívott össze. A kormányhivatal közleménye szerint az adatok összesítéséből az derült ki, hogy a várost ellátó Valea Rea patak vízgyűjtő területén végzett erdőirtás az egyik fő oka a vízminőséggel kapcsolatos problémáknak. Szerepet játszik a dologban továbbá az a kicsi vízi erőmű, mely a patakon a várostól fölfelé lett kialakítva, ez ugyanis csak időszakosan használja a Valea Rea vizét, ami szárazabb időszakokban jelentős mértékű nyomásingadozáshoz vezet. A fővezetékben fellépő nyomásingadozás miatt a víz lényegében lemossa a cső faláról a lerakódásokat, részben emiatt zavaros a város ivóvize. Altfatter Tamás helyettes kormánymegbízott arra kérte a szakértőket, hogy dolgozzanak ki egy megoldást, mellyel egy–másfél évig lehet orvosolni a gondokat, addigra ugyanis a vízszolgáltató a tervek szerint elkészül az új városi szivattyúteleppel, és felújítja a vezetékeket is.

 

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 21:55
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 17.
Bár Ön egyébként is szereti, ha elismerik érdemeit, most olyan pozitív visszajelzéseket kap, hogy nem akar hinni a fülének és szinte zavarba jön a bókoktól.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...