Eredményes év volt a 2017-es Nagykárolyban
Utoljára módositva: 2018-01-02 15:50:13

Az elmúlt kilenc év legeredményesebbjének tartja a 2017-est Kovács Jenő, Nagykároly polgármestere. Az aszfaltozást sikernek tartja, de még mindig sok teendő vár megvalósításra a városban. Türelmet és támogatást kér továbbra is a nagykárolyiaktól.

A sárban evickélés végének is tekinthetnénk a 2017-es esztendőt Nagykárolyban, ugyanis a város történetének legnagyobb mérvű aszfaltozási munkálata zajlott le, s ezt a folyamatot hatalmas sikerként éli meg a polgármester és csapata. Igen, tudja mindenki, a főút felújításra vár, a városvezető ígéri, meglesz az is.

Mint mondja, nem zárja ki egy uszoda megépítését Nagykárolyban, azonban szerinte úszómedence csak olyan városba kell, ahol már vannak járható utak. Mit tart sikernek, mik voltak a kudarcok? — arra kértük Kovácsot, foglalja össze és mérlegelje az elmúlt esztendőt.

„Ha már visszatekintésről beszélünk, akkor én nem csak az elmúlt egy év, hanem a 2008 óta eltelt időszak viszonylatában is nyilatkoznék. Ez alapján én a 2017-es évet a legsikeresebb esztendőnek tartom. Lehet ezzel meglepem az olvasókat, de én ezt így értékelem. Hiszen gondoljunk csak bele, ha tavasszal valaki azt mondja, hogy Nagykárolyban nem csak 50 utcát, hanem 118-at aszfaltozunk le, akkor nem hittem volna el. Ez egy régi terv, egy álom volt és több év munkája van abban, hogy végül megvalósíthattuk. Bár az év az aszfaltozásról, a járdák burkolásáról, térkövezéséről szólt, nem szeretnék elmenni szó nélkül a mellett sem, hogy az utóbbi években 17 millió eurót költöttünk el a város arculatának javítására, uniós pénzekből, illetve kormánytámogatásból. Azonban ez az aszfaltozás érinti a legtöbb nagykárolyit. Mondjuk ki őszintén: nem minden Nagykárolyban élő örül a kastély felújításának, a felújított városháza épületének, a színház felújításának, de annak mindenki örül, ha a háza előtt aszfaltos út található. Kevesebb mint 21 millió lejből sikerült mindezt véghezvinnünk, s a megtakarított pénzből a város közterületeinek karbantartására használt gépeket is beszereztünk. Persze, mindenki arra kíváncsi, mikor lesz a főút is újraaszfaltozva. Ez több tényezőtől is függ, s azon dolgozunk, hogy ez minél hamarabb megtörténhessen” — mondta.

„Alapvetően optimista alkat vagyok, ezt sokan tudják rólam, ebből kifolyólag igyekszem a rosszabb helyzetekből is a jót kihozni. Emiatt nem érzem úgy, hogy lett volna különösebben kudarcos történés ebben a 2017-es évben. Bosszúságot okoz, hogy nem sikerült még mindig befejezni az elkerülő utat, s bár ez nem a mi személyes kudarcunk — nem a város felel a beruházásért — azonban mégis a mi életünket könnyítené meg, ha végre egyszer elkészülnének ezzel a beruházással. Viszont úgy gondolom, egyszer csak elkészül, ezért türelmet kérek még a nagykárolyiaktól: Romániában semmi nem megy egyszerűen, még akkor sem, ha valamiről úgy gondoljuk elsőre, hogy nem ütközik akadályba. Türelem és meglesz a főút és az elkerülő út is” — fejtette ki Kovács.

Mire számít 2018-ban?

„Több projektünk is folyamatban van. Kezdeném azzal, hogy a négy toronyblokkunk hőszigetelése és korszerűsítése már ki van licitálva, s bár kissé tartok a kivitelezőtől, azért remélem, hogy minden zökkenőmentes lesz majd. Egy másik projekt a Somos-szabadidőparkkal kapcsolatos beruházás. Ezzel kapcsolatban adminisztrációs problémák nehezítik a dolgunkat, de igyekszünk minden követ megmozgatni a siker érdekében. A legfontosabb projektünk a 2018-as évre a mobilitási projektünk, mely számtalan előnye mellett 8 forgalmas és hosszú utca — többek között a főút, a Gencsi út, a Vasút utca — aszfaltozását is magába foglalja. Ezek mellett kerékpárutak kialakítása, elektromos buszok beszerzése is szerepel az elképzeléseink között. Értékes projekt ez, hiszen tíz millió eurós összértékű. Az elbírálás fázisainak akadályait hatvan százalékban már sikerrel vettük. Nem szeretném elkiabálni, de remélem, hogy márciusban pozitív válasz születik a kérdésben. Sokan kérdezik tőlem, mikor lesz már Nagykárolyban is egy uszoda, meddig kell még a nagykárolyiaknak Nyírbátorba, Mátészalkára járniuk, ha úszni akarnak. Én azt mondom, jó dolog az uszoda, de egy városnak előbb infrastruktúra kell, s ha az megvan, akkor beszélhetünk uszodáról is. Ilyen jellegű projektünk is van, mert arra előbb pályázati lehetőséget kell találnunk, önerőből nem tudjuk finanszírozni, s azt már most borítékolom, hogy hatalmas kiadást ró majd a városra egy ilyen létesítmény. Egy másik változás az lesz, hogy ha lejár a városközpont felújítását és a két nagy lakónegyed modernizálását lehetővé tevő projektünk, bevezetjük a fizetős parkolást a lakónegyedekben. Bízom benne, hogy nyer a mobilitási pályázatunk, s akkor létrehozzuk a tömegközlekedési vállalatot, mely tovább csökkenti a városi forgalmat. Ha pedig egyszer tényleg meglesz az elkerülő utunk, nagyon sok jármű kiszorul a városból. Tudom, hogy nagyon sok a „ha”, de belegondolva abba, hogy tíz évvel ezelőtt arra sem láttak volna sok esélyt, hogy megújul a kastély, azt mondom, legyünk optimisták!” — fogalmazott Kovács Jenő.

„Azt kérem a nagykárolyiaktól, hogy legyünk kissé türelmesebbek egymáshoz. Remélem sokaknak elnyerte a tetszését az év végi tűzijáték és abban is bízom, hogy jó év elé nézünk majd. A magam részéről mindenkinek jó egészséget és boldog, békés újesztendőt kívánok” — mondta a polgármester, aki elárulta, családi körben töltötte a szilveszter éjszakát, unokázva.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Csillag születik
Ma, 18:50
A show business kegyetlen és kiszámíthatatlan: de mennie kell. Jackson Maine (Bradley Cooper) valaha híres volt, de az ital és az örök turnézás kiszívta minden erejét. Leáldozóban van a csillaga. Ám megismerkedik egy fiatal, naiv és ismeretlen énekesnővel (Lady Gaga), akiben meglátja a zsenit. A férfi támogatja felfedezettjét, és közben beleszeret. Egyre szenvedélyesebb viszonyuk közben egyre jobban el is távolodnak egymástól: mert az ismeretlen lány pályája fantasztikus ütemben ível felfelé. A
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Megiseli-e szervezetedet az óraátállítás?
Szerencsére nem, nagyon hasznosnak tartom
Nem, de nem látom értelmét
Egy-két nap kell, míg hozzászokok
Teljesen felborítja a ritmusom, napokig szenvedek miatta
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...