Eredményes évet zártak az erdődiek
Utoljára módositva: 2017-01-04 11:43:21

Számos beruházás és terv készült el Erdődön a 2016-os esztendőben. Duma Ovidiu Marius polgármester elmondta, hogy melyek voltak azok a területek, ahol a legaktívabbak voltak, de beszélt arról is, hogy a projektjeik közül melyek azok, amelyek idén valósulhatnak meg.

 

Duma Ovidiu Marius, Erdőd város polgármestere

A 2016-os év az erdődiek számára sok munkával és számos beruházás megvalósításával telt. A polgármesteri hivatal igyekezett az infrastruktúra fejlődése mellett a kultúrára, a sportra és az egészségügyre is hangsúlyt helyezni, mindezt önerőből és pályázati forrásokból.

Bár a lista hosszú, a polgármester igyekezett mindent számba véve beszámolni az elmúlt esztendő megvalósításairól.

Az Országos Befektetési Vállalat (CNI) kiírásán két pályázatot is nyert Erdőd városa. Az egyik révén sikerült megvalósítani az oláhgyűrűsi kultúrotthon felújítását, modernizálását és különböző új eszközökkel való felszerelését is. A külső és belső felújítások mellett új bútorzat, fűtőberendezés és hangosítás is került a kultúrotthonba. A végső átadás októberben történt, a beruházás értéke 820 000 lej volt.

A CNI második pályázta révén épül egy 400 férőhelyes kultúrotthon a jelenlegi erdődi gyógyszertár mellett, a volt kórház helyén. Az építkezés ez év tavaszán, a licit befejeződése után fog megkezdődni.

Önerőből sikerült felújítani a nagymadarászi kultúrotthont is. Az épület felújításához hozzátartozott a földgáz bevezetése, a központi fűtés beszerelése, az épület mellékhelyiségekkel való bővítése, illetve a bútorzat cseréje.

Megkezdődött egy multifunkcionális műfüves sportpálya építése is 2016-ban. A polgármester szerint a létesítmény alkalmas lesz futball-, tenisz-, röplabda- és kosárlabda-mérkőzések lebonyolítására, akár sötétedés után is, ugyanis reflektorfényekkel is fel lesz szerelve. A tél beálltával a munkálatok egy bizonyos ponton félbeszakadtak, de tavasszal, amint az idő engedi, folytatódni fog a sportpálya építése.

Az erdődi sportteremben is sikerült lelátókat építeni, így már 400-nál is többen tekinthetik meg az ott zajló sporteseményeket.

 

ANL-házak és -lakások épülnek

 

A polgármester továbbá örömmel számolt be arról is, hogy a 2016-os év folyamán végre sikerült aláírni azt a több éven át húzódó projektcsomagot, melynek révén szociális ANL-házak és -lakások építését kezdheti meg az önkormányzat. Összesen 24 lakásról és 18 házról van szó.

A világbank finanszírozásából idén végre elkezdődik az építkezés. A 24 lakásból álló ANL-tömbház a Florilor utcában, míg a 18 ANL-ház a Viilor utcában fog felépülni.

A jelenlegi törvények szerint a szociális lakásokat 38 éves korig bérelhetik a lakók, aztán tovább kell adniuk az új, ifjabb bérlőknek, míg a házakat nagyon kedvező lehetőségek mellett jelzálogtörlesztés mellett tudják majd megvásárolni a fiatal házasok.

2016-ban számos útjavítási munkálatot is végzett a polgármesteri hivatal, önerőből és az Országos Vidékfejlesztési Program keretében biztosított finanszírozásból egyaránt. Erdődön és a hozzá tartozó falvakban is útaszfaltozások, kátyúzások és útkövezések történtek.

További aszfaltozási munkálatok érdekében számos pályázat készült el, így idén várhatóan Oláhgyűrűsön és Lajosmajoron, illetve néhány erdődi utcában fognak még aszfaltozni, valamint az Erdőd és Erdődhegy, illetve az Oláhgyűrűs és Sóspuszta közötti községi utakon.

 

Az erdődi orvosi rendelő és gyógyszertár épületét is felújították tavaly

Kerékpárút épül

 

Elkészült annak a 21 km-es kerékpárútnak a terve is, amelyre egy RO-HU határon átnyúló együttműködési pályázat keretében nyert finanszírozást a város, Szatmárheggyel és a magyarországi Napkorral közösen.

A tervek szerint a kerékpárút az erdődi vártól indul majd, végigfut a Homoród kanális töltésén, a régi vasútvonal helyén Csonkaitanya irányába, ahonnan elindul Szatmárnémeti, valamint Szatmárhegy felé, majd visszakanyarodik az erdődi várhoz. Mivel a 21 kilométeres kerékpárút építése egy turisztikai projekt, az aszfaltcsík mentén helyet kap 5 pihenő- és piknikövezet is, amelyek mindegyike korszerűen, európai szabvány szerint lesz felszerelve, a kerékpározók igényei szerint.

 

Szolgáltatások és infrastruktúra

 

Duma Ovidiu polgármester szerint Erdődön és a hozzá tartozó falvakban egyre nagyobb az igény a különböző szolgáltatások korszerűsítésére is. Ezért 2016-ban folytatódtak az új erdődi szennyvíztisztító, valamint a nagymadarászi szennyvízhálózat építésének munkálatai is.

A madarászi hálózat építését sikerült is befejezni, a víztisztító viszont csak idén tavasszal lesz készen.

Oláhgyűrűsön is igény mutatkozik ezekre a szolgáltatásokra, ezért a polgármesteri hivatal elkészíttette az ivóvíz- és szennyvízhálózat építésére szolgáló előtanulmányokat. A kidolgozott dossziét a fejlesztési minisztériumhoz fogják benyújtani.

Végül a városvezető még elmondta, hogy az elmúlt év során sikerült felújítani az erdődi orvosi rendelő és gyógyszertár épületét, több autóbusz-megállót hoztak létre úgy Oláhgyűrűsön, mint Nagymadarászon, valamint az összes erdődi és Erdődhöz tartozó településen takarékos izzókra cserélték a közvilágítást biztosító fénytesteket. Azóta minden településen egész éjjel, megszakítás nélkül van világítás, a főutakon minden oszlopon, a mellékutcákban minden második oszlopon. Ezt nagyon fontosnak tartotta a polgármesteri hivatal, főként a lakosság biztonságérzete szempontjából.

 

Bajnai Botond

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. május 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 20 dkg étcsokoládé, 2 ek. holland kakaópor, 10 dkg vaj (+ a tepsihez), 4 db tojás, 15 dkg ...