Eredményes régészeti ásatások
Utoljára módositva: 2014-08-13 19:43:32

Az elmúlt időszakban értékes leletekre bukkantak a Szatmár Megyei Múzeum régészei, köztük két huszonnégy karátos arany hajdíszre, amit egy 5500 éves csanálosi temetőben találtak.

Gindele Róbert a két aranyékszert mutatja

A Csanálos–Vállaj határátkelőnél történt kötelező ásatáskor bukkantak rá egy 5500 éves rézkori temetőre — tudtuk meg Gindele Róberttől, a Szatmár Megyei Múzeum régészétől. Cristian Virag, a Szatmár Megyei Múzeum régésze talált rá két arany hajdíszre, amelyek huszonnégy karátos aranyból készültek. „Abban az időben nem keverték az aranyat rézzel — hangsúlyozta Gindele —, valószínűleg egy folyó homokjából mosták ki az aranyat, ezek nagyon ritka tárgyak, eddig négy darabot tártak fel a Kárpát-medencében, ebből hármat Csanáloson”.

Nemrég fejeződött be Bobáldon egy temetkezési hely feltárása de a sírt már az őskorban kirabolták, csak az összetört koporsót találták meg.

Támogatás ásatásokra

Gindele arról is beszámolt: nemrég érkezett a hír, hogy a szaktárca finanszírozza az aranyosmeggyesi kemencék feltárásának folytatását. Több mint kétszáz kemence van felmérve, eddig tizennégyet sikerült kiásni. Az egész Európában ez volt a legnagyobb fazekasközpont. Valószínűleg azért fejlődött ilyen naggyá, azért volt ilyen nagyméretű a termelés, mert amikor a népvándorlás kori népek közül megérkeztek a vandálok, megnőtt a népesség, több mint tízezren lehettek a bevándorlók, akiknek szükségük volt kerámiaedényekre. „Sajátos módszerrel készültek ezek a kerámiaedények — szögezte le Gindele —, nem találunk egy olyan szakembert, aki le tudná utánozni a gyártásukat. Miután megnyílt az Aranyosmeggyesi Régészeti Park, szerettünk volna készíttetni néhány másolatot, de a mai mesterek nem tudnak hasonlót készíteni. Ezen a tájon olyan az agyag, amit nem kell keverni semmivel. A termelés akkor indult be igazán, amikor bejöttek a germánok, akik vitték északra is az edényeket. Eddig úgy tudták, hogy Lengyelországban, Krakkó mellett volt a legnagyobb fazekasközpont, ötvennyolc kemencével. Mindig keresték, hogy honnan került oda ez a technológia, kiderült, hogy a germánok bevonulása után többen beálltak segíteni. Az aranyosmeggyesi kemencék körülbelül háromszáz évig működtek, a hunok megjelenése után a fazekasak elmenekültek — tette hozzá Gindele.

Elek György

Az aranyékszereket megfelelő biztonsági körülmények között őrzik

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Transformers: Az utolsó lovag
Ma, 21:25
AZ UTOLSÓ LOVAG szétzúzza a Transformers sorozat alapmítoszát, és átírja azt, hogy mit is jelent hősnek lenni. Az emberek és az alakváltók háborúban állnak, és Optimusz Fővezér nincs többé. Jövőnk megmentésének kulcsa a múlt titkaiba van temetve, a Transzformerek rejtélyes földi történelmébe. Világunk megmentése egy valószínűtlen szövetség kezében van, melynek tagjai Cade Yeager (Mark Wahlberg), Űrdongó, egy angol Lord (Sir Anthony Hopkins) és egy oxfordi professzor (Laura Haddock). Mindenki éle
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Számodra milyen az álomnyaralás?
Csakis a tengerpart jöhet szóba
Magashegyi túrázás az igazi
Városnézés és felfedezés a legjobb
Bulizás egy partinyaraláson
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. június 26.
Szokatlan feladatot kapsz hétfőn. Talán a legszívesebben most nemet mondanál erre a feladatra, de lehet, hogy nem az az igazán jó megoldás. Lehet, hogy ez csak megfutamodás lenne? Mindegy, hogy mi ez a szokatlan lehetőség, a játék kedvéért mondj rá igent. Próbáld ki, hogy mi történik akkor, ha elég bátor vagy ehhez.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. június 26.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 kg vaníliafagylalt (dobozos), 5 dkg fehér csokoládé. Az öntethez: 50 dkg érett eper, 1 db citrom, 1 ...