Éremhalmozás az Eb végén is
Utoljára módositva: 2014-08-26 09:54:53

Egészen fantasztikus mérleggel zárt a magyar küldöttség a vasárnap Berlinben véget ért „vizes” Európa-bajnokságon, melyen 17 medált gyűjtöttek, nagy részét a medencés úszók.

 

 

Verrasztó Dávid aranyérmes lett a berlini Eb-n

Berlinben vasárnap befejeződött az úszók, műugrók, műúszók és nyíltvízi úszók Európa-bajnokság, melyet – a várakozásokat jócskán felülmúlva – egészen kiváló mérleggel zárt a magyar válogatott, a gyűjtemény 5 arany, 6 ezüst és 6 bronz. Az utolsó napon három medállal szaporodott a kollekció, egy arannyal és két bronzzal, Az „aranyember” ezúttal Verrasztó Dávid volt, aki 400 méter vegyesen szerzett Európa-bajnoki címet. A Jövő SC kiválósága – aki ötvenes medencében még nem nyert Eb-t, ezüstöt viszont kétszer is – a 80. magyar Eb-arany tulajdonosa lett a normálmedencés kontinensviadalok 1926 óta íródó történetében. A sportoló azt mondta: véleménye szerint Magyarországon nincs akkora értéke az Eb-győzelemnek, de azért elégedett, és örül, hogy nyert. „Arra nincsen recept, hogy mikor lesz valaki első, egyszer sikerül, egyszer nem. Én remélem, két év alatt, a riói olimpia előtt megtanulom, hogy egyenletesen jól teljesítsek. A 200 vegyes után, ahol nem jutottam döntőbe, nem kívánhattam többet, s azzal is elégedett vagyok, hogy majdnem megúsztam az eddigi legjobb időmet” – fogalmazott Verrasztó, aki 38 évvel azután nyert 400 m vegyesen Eb-aranyat, hogy édesapja, a szintén Európa-bajnok – 1977-ben 200 méter háton – Verrasztó Zoltán világcsúcsot úszott ebben a számban.

Az arany mellett két bronz is született, az első Hosszú Katinka jóvoltából, aki a 200 méter pillangó címvédőjeként érkezett Berlinbe, itt viszont a 2010-es és 2012-es Eb-diadala után lecsúszott az első helyről, a döntőben ketten is frissebbnek bizonyultak nála. A vasárnap másik harmadik helyét a 4×100-as férfi vegyesváltó hozta össze Cseh László, Gyurta Dániel, Pulai Bence, Kozma Dominik összetételben, az országos csúcsnál csupán kilenc századdal gyengébb eredménnyel, főképpen a befejező gyorson elképesztő iramban végigszáguldó Kozmának köszönhetően.

A csapat éremhalmozója Hosszú Katinka volt, aki egymaga hat medált gyűjtött, három arany, egy ezüst és két bronz megoszlásban. Utóbbiban ott van a 4×200-as gyorsváltóval elért harmadik hely jutalma is. A férficsapatból a legkiemelkedőbbet Cseh László nyújtotta, aki pályafutása 12. Eb-elsőségét szerezte meg 50-es medencében a 200 méter vegyes megnyerésével, amellett egy ezüsttel és egy váltóbronzzal is bővítette gyűjteményét.

A férfi vegyesváltó bronzérmes lett

„Tizenhét fős csapatunk becsülettel helyt állt a szerzett érmeket és pontokat tekintve egyaránt” – a berlin9i teljesítményt Kiss László szövetségi kapitány az MTI-nek. A szakvezető az Eb előtt tíz érmet, közte öt aranyat várt. Kiemelendőnek mondta, hogy ma már messze nem egyszemélyes a válogatott, a medencés részleget nagyszerű versenyzők sora alkotja, s a fővárosi élklubok mellett a vidéki műhelyekből is egyre több kiváló úszó kerül ki. A szakvezető külön kiemelte, hogy Hosszú Katinka az egész Eb-nek is az egyik legeredményesebbje lett, Cseh László alakítását egyenesen fantasztikusnak nevezte, aki tizenkét éve töretlenül szállítja az érmeket a világversenyekről, s a dicséretesen szereplők sorából is kiemelte Kozma Dominikot, aki háromszor is országos csúcsot javított a klasszikus számban, 100 méter gyorson.

Az úszók érmei mellett a mű- és toronyugrók sem maradtak medál nélkül, a Kormos Villő, Reisinger Zsófia duó élt azzal a lehetőséggel, hogy – miután sérülések miatt, s visszalépések nyomán leapadt a szinkrontoronyugrás mezőnye – a három páros egyikeként dobogóra álljon, annak is a harmadik fokára.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 15.
Ne hagyja figyelmen kívül a környezetében élők véleményét, hiszen olyan kérdésben készül dönteni, amely őket is közelről érinti.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 15.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...