Éremhalmozás az Eb végén is
Utoljára módositva: 2014-08-26 09:54:53

Egészen fantasztikus mérleggel zárt a magyar küldöttség a vasárnap Berlinben véget ért „vizes” Európa-bajnokságon, melyen 17 medált gyűjtöttek, nagy részét a medencés úszók.

 

 

Verrasztó Dávid aranyérmes lett a berlini Eb-n

Berlinben vasárnap befejeződött az úszók, műugrók, műúszók és nyíltvízi úszók Európa-bajnokság, melyet – a várakozásokat jócskán felülmúlva – egészen kiváló mérleggel zárt a magyar válogatott, a gyűjtemény 5 arany, 6 ezüst és 6 bronz. Az utolsó napon három medállal szaporodott a kollekció, egy arannyal és két bronzzal, Az „aranyember” ezúttal Verrasztó Dávid volt, aki 400 méter vegyesen szerzett Európa-bajnoki címet. A Jövő SC kiválósága – aki ötvenes medencében még nem nyert Eb-t, ezüstöt viszont kétszer is – a 80. magyar Eb-arany tulajdonosa lett a normálmedencés kontinensviadalok 1926 óta íródó történetében. A sportoló azt mondta: véleménye szerint Magyarországon nincs akkora értéke az Eb-győzelemnek, de azért elégedett, és örül, hogy nyert. „Arra nincsen recept, hogy mikor lesz valaki első, egyszer sikerül, egyszer nem. Én remélem, két év alatt, a riói olimpia előtt megtanulom, hogy egyenletesen jól teljesítsek. A 200 vegyes után, ahol nem jutottam döntőbe, nem kívánhattam többet, s azzal is elégedett vagyok, hogy majdnem megúsztam az eddigi legjobb időmet” – fogalmazott Verrasztó, aki 38 évvel azután nyert 400 m vegyesen Eb-aranyat, hogy édesapja, a szintén Európa-bajnok – 1977-ben 200 méter háton – Verrasztó Zoltán világcsúcsot úszott ebben a számban.

Az arany mellett két bronz is született, az első Hosszú Katinka jóvoltából, aki a 200 méter pillangó címvédőjeként érkezett Berlinbe, itt viszont a 2010-es és 2012-es Eb-diadala után lecsúszott az első helyről, a döntőben ketten is frissebbnek bizonyultak nála. A vasárnap másik harmadik helyét a 4×100-as férfi vegyesváltó hozta össze Cseh László, Gyurta Dániel, Pulai Bence, Kozma Dominik összetételben, az országos csúcsnál csupán kilenc századdal gyengébb eredménnyel, főképpen a befejező gyorson elképesztő iramban végigszáguldó Kozmának köszönhetően.

A csapat éremhalmozója Hosszú Katinka volt, aki egymaga hat medált gyűjtött, három arany, egy ezüst és két bronz megoszlásban. Utóbbiban ott van a 4×200-as gyorsváltóval elért harmadik hely jutalma is. A férficsapatból a legkiemelkedőbbet Cseh László nyújtotta, aki pályafutása 12. Eb-elsőségét szerezte meg 50-es medencében a 200 méter vegyes megnyerésével, amellett egy ezüsttel és egy váltóbronzzal is bővítette gyűjteményét.

A férfi vegyesváltó bronzérmes lett

„Tizenhét fős csapatunk becsülettel helyt állt a szerzett érmeket és pontokat tekintve egyaránt” – a berlin9i teljesítményt Kiss László szövetségi kapitány az MTI-nek. A szakvezető az Eb előtt tíz érmet, közte öt aranyat várt. Kiemelendőnek mondta, hogy ma már messze nem egyszemélyes a válogatott, a medencés részleget nagyszerű versenyzők sora alkotja, s a fővárosi élklubok mellett a vidéki műhelyekből is egyre több kiváló úszó kerül ki. A szakvezető külön kiemelte, hogy Hosszú Katinka az egész Eb-nek is az egyik legeredményesebbje lett, Cseh László alakítását egyenesen fantasztikusnak nevezte, aki tizenkét éve töretlenül szállítja az érmeket a világversenyekről, s a dicséretesen szereplők sorából is kiemelte Kozma Dominikot, aki háromszor is országos csúcsot javított a klasszikus számban, 100 méter gyorson.

Az úszók érmei mellett a mű- és toronyugrók sem maradtak medál nélkül, a Kormos Villő, Reisinger Zsófia duó élt azzal a lehetőséggel, hogy – miután sérülések miatt, s visszalépések nyomán leapadt a szinkrontoronyugrás mezőnye – a három páros egyikeként dobogóra álljon, annak is a harmadik fokára.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Várod már a tavaszt?
Természetesen várom
Várom, de még messze van
Máris tavasz?
Nem szeretem a tavaszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. február 23.
Érdemes megragadnia a felajánlott továbbképzési lehetőséget, akár szakmai téren teheti ezt meg, akár önismeretét fejlesztheti valahogyan.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. február 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 25 dkg csicseriborsó, 1 l zöldségleves-alaplé, 2 db burgonya, 1 szál póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só, bors, ...