Érettségi 2019: még most jön a java
Utoljára módositva: 2019-06-29 07:37:11

Lassan újrakezdődik az izgalom: folytatódik a 2018/2019-es tanév érettségi vizsgasorozata. Jövő héten írásban bizonyíthatnak a maturandusok.

Zökkenőmentesen zajlottak június elején a szóbeli kompetenciavizsgák Szatmár megyében, amelyekre összesen 2017 diák — 1788 frissen végzett és 229 az előző években elballagott fiatal — iratkozott be. Az érettségizőknek román nyelvből és anyanyelvből kellett szóbelizniük, felmérték a digitális ismereteiket, valamint egy idegen nyelvből is bizonyíthattak. A vizsgára a diákok nem jegyet, hanem ismereteiknek megfelelő minősítést kaptak, így mindenki átment, aki megjelent, kivéve, ha a diák megtagadta a tétel kidolgozását, mert akkor úgy tekintették, hogy nem vett részt a próbán. Az érettségi „java”, a jó néhány fiatal által rettegett írásbelik azonban még csak most következnek.

Az Oktatási Minisztérium által meghatározott menetrend szerint július elsején, hétfőn román nyelv és irodalomból vizsgáznak a végzősök, másodikán anyanyelvből, harmadikán a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, azaz matematikából vagy történelemből, míg az utolsó vizsgán a szaknak megfelelő választott tantárgyból — humán tagozatosoknak földrajzból, logikából, pszichológiából, közgazdaságtanból, szociológiából vagy filozófiából, reál tagozatosoknak pedig fizikából, kémiából, biológiából vagy informatikából — kell írásbelizniük.

A dolgozatokat továbbra is bekamerázott termekben írják meg az érettségizők, ahová táskák, füzetek, telefonok nélkül mehetnek be: csak kék színű írószert és a személyi igazolványukat, valamint egy palack vizet vihetnek magukkal a vizsgahelyiségekbe. Ha azonban a felvigyázók puskázáson kapnak egy diákot, vagy akár csak egy fecnit vagy bármilyen „segédeszközt” vesznek észre nála, attól függetlenül, hogy használta-e, kizárják az érettségizőt a vizsgákról. Legközelebb pedig csak 2020 augusztusában próbálkozhat újra, addig nincs joga az érettségin való részvételre, hiszen a szabály kimondja: két egymást követő vizsgasorozatot ki kell hagynia.

Az érettségi eredményeit július 8-án teszi közzé a szaktárca, s ugyanezen a napon 12–16 óra között óvást nyújthatnak be a jegyükkel elégedetlenek. A dolgozatok újrajavítását követően a végleges eredményeket július 13-án függesztik ki.

Második nekifutás

Ahogyan az már megszokott, augusztusban ismét próbálkozhatnak azok, akiknek nem sikerült valamelyik tantárgyból elérniük az átmenőt, hiányoztak a vizsgáról, vagy nem érték el a 6-os átlagot, így nem szereztek érettségi oklevelet az első szesszióban.

A pótérettségire július 15–19. között lehet beiratkozni, azok pedig, akik pótvizsgára buktak tizenkettedikben, és végül átmentek, július 26-án jelentkezhetnek a vizsgákra.

A pótérettségi augusztus végén, szeptember elején zajlik, és az írásbelikkel kezdődik. Augusztus 21-én románból írnak dolgozatot az érettségizők, 22-én anyanyelvből, 23-án a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, 26-án pedig a szaknak megfelelő választott tantárgyból. Az írásbelik után lesznek a kompetenciavizsgák: augusztus 27–28-án lesz a román kommunikációs vizsga, 29-én az anyanyelvvizsga, augusztus 30.–szeptember 2. között a digitális kompetenciákról kell számot adni, szeptember 2–3-án pedig idegen nyelvből szóbeliznek a pótérettségizők.

A második vizsgaszesszió eredményeit szeptember 3-án függesztik ki, ami után ezúttal is lehet óvást benyújtani. A pótérettségi végleges eredményei szeptember 7-én lesznek nyilvánosak.

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 13.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...