Érkeznek az új röntgengépek
Utoljára módositva: 2019-11-21 17:44:49

Röntgengépre van szüksége Nagykárolynak. Újra. Ennek okán a helyhatóság több pályázatot is benyújtott, és két támogatási alaptól is kapott pénzt. Értelemszerűen fel is kívánja azokat használni, hiszen ezzel is fejleszti a város egészségügyi intézményét.

A napokban érkezik meg a kormánypénz révén beszerzett röntgengép, illetőleg a többi, szintén közbeszerzési eljárás révén megvásárolt felszerelés, így például a sterilizáló gépezet. Mint Várna Levente, a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal egészségügyi részlegének a vezetője érdeklődésünkre elmondta, nagyjából el is készült az a helyiség, amelyikben fog működni ez a röntgengép. Ehhez persze számos engedélyt kellett igényelni, így például ellenőrizték, hogy megfelelő-e a sugárzásvédelem. Egy nagybányai, akkreditációval rendelkező szervezet igazolta is, hogy a megadott paramétereken belüli a sugárzás. A másik, pályázati pénzből megvásárolandó röntgengép beüzemelésére kinézett helyiség azonban szűkösnek bizonyul. Mégpedig ahhoz a géphez, amelyet eredetileg vásárolni szándékoztak. Ennek okán azt tanulmányozzák, hogy a pályázati kiíráson belül miként lehetne egy kisebb gépet vásárolni — hiszen, mint utóbb kiderült, a kórházban lesz/van egy másik új felszerelés is, okafogyott tehát egy újabb, nagy teljesítményűt beszerezni.

A városvezetőség abban bízik, hogy a jövő héten ennek az új gépnek, illetőleg a hozzá csatlakozó felszereléseknek a megvásárlásáról szóló licitet meg tudják hirdetni a közbeszerzési eljárások honlapján. Azt szeretnék, hogy legkésőbb jövő év elején használni lehessen az új gépeket. Vélhetően február végére, március elejére lehet elhívni azt a bukaresti ellenőrző szervezetet, amely például a röntgengépek használatára a működési engedélyt megadhatja.

„Persze addig is működik a régi gép” — nyomatékosította az egészségügyi igazgatóság vezetője. (Egyébként a helyhiány részben ezzel magyarázható, hiszen a régi gép számára is kell addig biztosítani helyet…) Várna Levente elmondta, hogy célkitűzésük minden gép és felszerelés esetében maximális garanciát kieszközölni. Hasonló eszközök esetében rendszerint egy-két éves a jótállási időszak, de olykor akár három éves is lehet. A nagykárolyiak nyilván az utóbbira törekszenek. Ez már csak a mostani helyzet okán is fontos, hiszen jelenleg olykor egy hetet is kell várni egy-egy kisebb-nagyobb hiba elhárítására. Az önkormányzati menedzser elmondása szerint a felszereléssel nem lesz gond Nagykárolyban, inkább a személyzet hiánya tűnik aggasztónak, hiszen a röntgengépre szakosodott orvos nyugdíjazási kérelmére lehet számítani… Remélhetőleg frissen végzett orvos érkezik majd a városi kórházba. Ehhez kapcsolódik, hogy egyelőre nincs fejlemény a nagykárolyi orvosoknak építendő lakásokról. Mint ismeretes, Szatmárnémetiben hozzákezdtek az építéshez, erre alapozva bizakodók a nagykárolyiak is, előbb-utóbb itt is megkezdődnek a munkálatok. Mindenesetre a szükséges kérvényeket, engedélyeket benyújtotta az önkormányzat.

 

Megyeri Tamás Róbert

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...