Erntedankfest — táncolva adtak hálát a svábok
Utoljára módositva: 2019-09-09 08:47:42

Az Erntedankfest alkalmából szervezett német néptánctalálkozón Erdély különböző településeiről érkezett csoportok látványos, szabadtéri bemutatókkal szórakoztatták a szatmáriakat.

Az ősz nemcsak a termés betakarításának, de a hálaadás és a hálaadó ünnepségek időszaka is, hiszen a kemény munkával telt nyári hónapokban nemigen volt idő (és energia) gondtalanul mulatozni. A különféle hálaadó ünnepségek sorában különösen látványos, táncban és zenében bővelkedő esemény az Erntedankfest, a német néphagyomány terményünnepe, amelyet huszonhárom éve elevenít fel a szatmári Gemeinsam Német Ifjúsági Szervezet, színpompás német néptánctalálkozóval egybekötve. Maga az Erntedankfest szombaton délelőtt kezdődött a Wendelin Fuhrmann Német Kulturális Központban, ahol a Szászsebesről, Monospetriből, Dettáról, Nagyváradról, Újpalotáról, Kálmándról, Mezőpetriből, Csomaközről, Csanálosról, Tasnádról, Nagykárolyból, Nagymajtényból és természetesen Szatmárnémetiből érkeztek fiatalok rögtön táncra is perdültek — megtanulva az „örömkör” lépéseit, amellyel délután a nagy parkban „köszöntötték” a találkozót és a közönséget. A tánctanulás után a fiatalok (és nem csak) a hagyományőrzésről s ezen belül a néptánc és népzene értékeiről, azok módosulásairól (például az osztrák területeken, de nem csak ott nagyon közkedvelt sramli) tartottak kerekasztal-beszélgetést.

Ami pedig délután következett, annak szinte az egész város a részesévé vált: a változatos és szebbnél szebb népviseletbe öltözött fiatalok — a bánsági dettaiak kirbáji, azaz nagyünnepi viseletben (a csodálatos hímzett nagykendőt leszámítva, egykor volt a lányok menyasszonyi ruhája is, a hét-nyolc vagy több, élesre rakott alsó szoknya szebben tartotta a felső szoknyát, mint bármilyen, manapság használatos merevítőabroncs, de különlegességnek számít a fiúk kalapjáról hátközépig leérő színes pántlikák garmadája is), az újpalotaiak a fekete-fehér mindennapi viseletben, a szászsebesiek hímzett nyakkendős-szoknyás, szász viseletben, a megyénkbeli csoportok pedig a hagyományosan vidékünkre jellemző, piros-fekete-fehér, illetve modernesített tiroli öltözetben — a mezőfényi fúvószenekar vezetésével végigvonultak a sugárúton a nagy parkig, ahol kezdetét vette a néptáncbemutató. A közel kétórás mulatozás során hol hagyományosabb, hol modernebb stílusban járták a csoportok a buzdító és elismerő tapssal fűszerezett nagyszerű hangulat közepette — amelybe több nászmenet is bele-belekapcsolódott hosszabb-rövidebb időre, s a képzeletbeli színfalak mögött a vidám ritmusokra nem egyszer perdültek táncra a fellépésükre várók is.

Az Erntedankfest vasárnap délelőtt a Kálvária-templomban, Michael Orbán jezsuita atya által celebrált ünnepi szentmisével folytatódott, majd a svábházbeli, néptáncos Sonntagskaffee-val, azaz Vasárnapi Kávéval zárult.

 

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...