Erntedankfest — táncolva adtak hálát a svábok
Utoljára módositva: 2019-09-09 08:47:42

Az Erntedankfest alkalmából szervezett német néptánctalálkozón Erdély különböző településeiről érkezett csoportok látványos, szabadtéri bemutatókkal szórakoztatták a szatmáriakat.

Az ősz nemcsak a termés betakarításának, de a hálaadás és a hálaadó ünnepségek időszaka is, hiszen a kemény munkával telt nyári hónapokban nemigen volt idő (és energia) gondtalanul mulatozni. A különféle hálaadó ünnepségek sorában különösen látványos, táncban és zenében bővelkedő esemény az Erntedankfest, a német néphagyomány terményünnepe, amelyet huszonhárom éve elevenít fel a szatmári Gemeinsam Német Ifjúsági Szervezet, színpompás német néptánctalálkozóval egybekötve. Maga az Erntedankfest szombaton délelőtt kezdődött a Wendelin Fuhrmann Német Kulturális Központban, ahol a Szászsebesről, Monospetriből, Dettáról, Nagyváradról, Újpalotáról, Kálmándról, Mezőpetriből, Csomaközről, Csanálosról, Tasnádról, Nagykárolyból, Nagymajtényból és természetesen Szatmárnémetiből érkeztek fiatalok rögtön táncra is perdültek — megtanulva az „örömkör” lépéseit, amellyel délután a nagy parkban „köszöntötték” a találkozót és a közönséget. A tánctanulás után a fiatalok (és nem csak) a hagyományőrzésről s ezen belül a néptánc és népzene értékeiről, azok módosulásairól (például az osztrák területeken, de nem csak ott nagyon közkedvelt sramli) tartottak kerekasztal-beszélgetést.

Ami pedig délután következett, annak szinte az egész város a részesévé vált: a változatos és szebbnél szebb népviseletbe öltözött fiatalok — a bánsági dettaiak kirbáji, azaz nagyünnepi viseletben (a csodálatos hímzett nagykendőt leszámítva, egykor volt a lányok menyasszonyi ruhája is, a hét-nyolc vagy több, élesre rakott alsó szoknya szebben tartotta a felső szoknyát, mint bármilyen, manapság használatos merevítőabroncs, de különlegességnek számít a fiúk kalapjáról hátközépig leérő színes pántlikák garmadája is), az újpalotaiak a fekete-fehér mindennapi viseletben, a szászsebesiek hímzett nyakkendős-szoknyás, szász viseletben, a megyénkbeli csoportok pedig a hagyományosan vidékünkre jellemző, piros-fekete-fehér, illetve modernesített tiroli öltözetben — a mezőfényi fúvószenekar vezetésével végigvonultak a sugárúton a nagy parkig, ahol kezdetét vette a néptáncbemutató. A közel kétórás mulatozás során hol hagyományosabb, hol modernebb stílusban járták a csoportok a buzdító és elismerő tapssal fűszerezett nagyszerű hangulat közepette — amelybe több nászmenet is bele-belekapcsolódott hosszabb-rövidebb időre, s a képzeletbeli színfalak mögött a vidám ritmusokra nem egyszer perdültek táncra a fellépésükre várók is.

Az Erntedankfest vasárnap délelőtt a Kálvária-templomban, Michael Orbán jezsuita atya által celebrált ünnepi szentmisével folytatódott, majd a svábházbeli, néptáncos Sonntagskaffee-val, azaz Vasárnapi Kávéval zárult.

 

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 1.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...