Értékelt a múzeum és a könyvtár
Utoljára módositva: 2016-02-24 18:21:14

A Szatmár Megyei Múzeum és a Szatmár Megyei Könyvtár tavalyi tevékenységéről és az idei tervekről tájékoztatták a médiát az intézmények képviselői és a Szatmár Megyei Tanács elnöke.

Felician Pop, Adrian Ştef és Paula Horotan

Tegnap a Szatmár Megyei Tanács kistermében évértékelőt tartott a Szatmár Megyei Múzeum és a Szatmár Megyei Tanács. Adrian Stef tanácselnök elismerően szólt a két intézmény munkájáról, majd az intézmények képviselői számoltak be tevékenységeikről és az idei év terveiről. Felician Pop, a Szatmár Megyei Múzeum igazgatója elmondta, hogy az általa vezetett intézménynek hetvenhárom alkalmazottja van, az elmúlt évben 466 580 lej volt a saját bevétele, a látogatók száma 79 305 volt. Közös projektjeik vannak kölni, londoni és beregszászi múzeumokkal. Több turisztikai és tudománynépszerűsítő kötetet adtak ki, olyanokat is, amelyek a helyi kutatómunkák eredményeit ismertetik. Fontos lépés volt a megyei múzeum életében a certezei falumúzeum megnyitása. A múzeum régészei rendszeren végeznek ásatásokat, a tavaly végzett feltárások közül a legsikeresebbek Halmiban, Vámfaluban, Csanáloson és Tasnádon voltak. Felújították Szatmárnémeti főterén a Vasile Lucaciu-szobrot, hogy az a régi központ egyik látványos emlékhelye legyen. A 2016-os tervek között szerepel a Vécsey-ház modernizálása, a múzeum történelmi részlegének felújítása, az Aurel Popp és az Erdős I. Pál alkotóműhelyek átalakítása, hogy azok turisztikai látványosságok legyenek, az aranyosmeggyesi régészeti park kialakítása, a mogyorósi és a kisszokondi tájházak létrehozása. Rendszeresen végeznek restaurálásokat, jelen pillanatban is restaurálnak olyan tárgyakat, amelyeket az ásatáson során találtak. Az ásatások, a restaurációs munkák és a múzeumhoz tartozó épületek felújítása tovább folytatódik. Felician Pop tervei szerint a Szatmár Megyei Múzeum olyan átalakításokon fog átmenni, hogy ne egy bezárt épület legyen, hanem vonzóvá váljon a látogatók számára. Az a cél, hogy kapja meg a nemzeti múzeum minősítést, mert akkor a kultuszminisztérium is támogatná a rendezvényeit.

A könyvtár

A Szatmár Megyei Könyvtárnak 39 alkalmazottja van. 2014-ben a saját bevétele díjszabásokból és bírságokból 2014-ben 5 952,1 lej, 2015-ben 10 392,20 lej volt — tájékoztatott Paula Horotan osztályvezető. Az elmúlt év legnagyobb eredménye a könyvtár korszerű eszközökkel történt felszerelése és a könyvállomány számítógépes nyilvántartásának kialakítása volt. Sikerült egy eredményes akciósorozatot megvalósítani, melynek fő célja az olvasókkal való kapcsolat kiszélesítése volt. 2014-hez képest nőtt a kulturális rendezvények száma is. 160-ról 171-re nőtt a kulturális rendezvények száma, míg 250-ről 272-re a kiállítások száma. A könyvtár jelentős hangsúlyt helyez a helyi kultúra népszerűsítésére, a megye kulturális és közéleti személyiségeinek és azok tudományos munkáinak a megismertetésére. A könyvtár, az eddigiekhez hasonlóan, nemzetiségi hovatartozástól függetlenül helyt ad hagyományteremtő kulturális és társadalmi eseményeknek. A könyvtár a jövőben a legnagyobb projektjeként igyekszik felépíteni új épületét, melynek elkészült a látványterve, és bíznak abban, hogy a kormány megadja a szükséges támogatást a terv megvalósításához.

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. február 28.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...