Értékes perceket nyernek
Utoljára módositva: 2014-04-16 20:18:58

Az eldugottabb helyeken való elsősegély-nyújtási pontok kiépítését kezdte el a Romániai Vöröskereszt Szatmár Megyei Fiókszervezete. Erről sajtótájékoztató keretében számoltak be szerdán.

A sajtótájékoztatón az EKG működését is bemutatták az önkéntesek

A Romániai Vöröskereszt Szatmár Megyei Fiókszervezete szerdán sajtótájékoztatón ismertette a Nagytarnán kialakított, elsősegély-nyújtásra alkalmas pontjukat. A területileg illetékes polgármesteri hivatalt keresték meg az ötlettel. Az ottani önkormányzat nyitott volt az ötletre s arra is, hogy mindennel, ami módjában áll, támogassa az elsősegély-nyújtási pont létrehozását. A vöröskereszteseket céljuk megvalósításában egy helyi család is segítette. Őket képezték ki az alapvető elsősegély-nyújtási technikákra. Végül olyan nagy népszerűségnek örvendett a kezdeményezés, hogy további 10 nagytarnai lakos tanult meg elsősegélyt nyújtani.

Tábla jelzi

Mint a szatmári vöröskereszt igazgatója, Rodica Borlan elmondta, azért tartják fontosnak e céljuk megvalósítását, mert Nagytarna az olyan helységek közé tartozik, melyet nehéz megközelíteni mentőautóval. Gondolhatunk itt a nagy távolságokra, a nehézkes terepre, de van, amikor a viszontagságos időjárás késlelteti a szakemberek kiérkezését. Addig, amíg a beteg vagy bajba jutott emberhez kiérkezik a mentőautó, értékes percek vesznek el, s ez a beteg életébe is kerülhet. Addig is az elsősegély-nyújtásra kiképzett család igyekszik segíteni a betegen. Ők nem csak az elsősegély-nyújtásra kaptak képzést, hanem EKG-t is készítenek, ha a helyzet úgy hozza. A páciens mellkasára helyezett szerkezet segítségével a szívhangokat egy bukaresti kórház telefonközpontjába továbbítják a nagytarnai vöröskeresztesek, a call center típusú központ fogadja a hívást, ahol orvos dönti el, hogy szívinfarktusról van-e szó, vagy sem. A vöröskeresztes tanfolyamot elvégzett család házán tábla jelzi, hogy ott elsősegély-nyújtási pont működik. De természetesen ha kell, akkor házhoz is mennek. Mint az igazgató elmondta, a az anyagi kiadásokat a Vöröskereszt fedezi, a munka pedig önkéntes alapon történik.

Karikás Enikő

 

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. június 25.
Szívesen erőltetnéd a világot, hogy megtörténjen egy változás. De azt is észreveheted, hogy nincsenek eszközeid ahhoz, hogy ezt a változást létrehozd. Ez az ellentmondás erős frusztrációt jelent a számodra. Olyan frusztrációt, amelyet érdemes lenne kezelned, és amelyet érdemes lenne tudatosan megfigyelned.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 25.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...