Értékes perceket nyernek
Utoljára módositva: 2014-04-16 20:18:58

Az eldugottabb helyeken való elsősegély-nyújtási pontok kiépítését kezdte el a Romániai Vöröskereszt Szatmár Megyei Fiókszervezete. Erről sajtótájékoztató keretében számoltak be szerdán.

A sajtótájékoztatón az EKG működését is bemutatták az önkéntesek

A Romániai Vöröskereszt Szatmár Megyei Fiókszervezete szerdán sajtótájékoztatón ismertette a Nagytarnán kialakított, elsősegély-nyújtásra alkalmas pontjukat. A területileg illetékes polgármesteri hivatalt keresték meg az ötlettel. Az ottani önkormányzat nyitott volt az ötletre s arra is, hogy mindennel, ami módjában áll, támogassa az elsősegély-nyújtási pont létrehozását. A vöröskereszteseket céljuk megvalósításában egy helyi család is segítette. Őket képezték ki az alapvető elsősegély-nyújtási technikákra. Végül olyan nagy népszerűségnek örvendett a kezdeményezés, hogy további 10 nagytarnai lakos tanult meg elsősegélyt nyújtani.

Tábla jelzi

Mint a szatmári vöröskereszt igazgatója, Rodica Borlan elmondta, azért tartják fontosnak e céljuk megvalósítását, mert Nagytarna az olyan helységek közé tartozik, melyet nehéz megközelíteni mentőautóval. Gondolhatunk itt a nagy távolságokra, a nehézkes terepre, de van, amikor a viszontagságos időjárás késlelteti a szakemberek kiérkezését. Addig, amíg a beteg vagy bajba jutott emberhez kiérkezik a mentőautó, értékes percek vesznek el, s ez a beteg életébe is kerülhet. Addig is az elsősegély-nyújtásra kiképzett család igyekszik segíteni a betegen. Ők nem csak az elsősegély-nyújtásra kaptak képzést, hanem EKG-t is készítenek, ha a helyzet úgy hozza. A páciens mellkasára helyezett szerkezet segítségével a szívhangokat egy bukaresti kórház telefonközpontjába továbbítják a nagytarnai vöröskeresztesek, a call center típusú központ fogadja a hívást, ahol orvos dönti el, hogy szívinfarktusról van-e szó, vagy sem. A vöröskeresztes tanfolyamot elvégzett család házán tábla jelzi, hogy ott elsősegély-nyújtási pont működik. De természetesen ha kell, akkor házhoz is mennek. Mint az igazgató elmondta, a az anyagi kiadásokat a Vöröskereszt fedezi, a munka pedig önkéntes alapon történik.

Karikás Enikő

 

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Épouse-moi mon pote
Ma, 21:00
Yassine, a fiatal marokkói diák Párizsban tanul építészetet. Egy szerencsétlen eseményt követően Yassine elmulasztja az egyik vizsgáját, így elveszíti vízumát. Hogy gyorsan megoldást találjon a kialakult problémára összeházasodik legjobb barátjával. A gond csak az, hogy a nyakukra mászik egy ellenőr, aki a házasság valódiságát hivatott kivizsgálni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 13.
Régen érezte magát ilyen elégedettnek. Jól sikerült a hete, rengeteget dolgozott és könnyedén, hatékonyan tudott együttműködni másokkal.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 13.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...