Érvényes az autója műszakija?
Utoljára módositva: 2018-04-13 19:54:29

Idejében szólt” a belügyminisztérium és emlékeztette a gépkocsi-tulajdonosokat: május 20–ától drákói szigor és igencsak kínos helyzet vár a lejárt műszaki vizsgával közlekedőkre, de nem csak rájuk.

Bő egy hónap múlva, május 20–án lép életbe az a KRESZ-módosítás, melynek értelmében nem csak 2900 (!) lejnyi bírságot rónak ki annak a gépkocsi tulajdonosnak, aki lejárt/érvénytelen műszaki vizsgájú járművet vezet, hanem az ellenőrző közlekedésrendész ott helyben bevonja a forgalmi engedélyt, leszerelteti és elveszi a rendszámtáblákat és egy olyan igazolást ad, amely a járművet nem jogosítja fel a további közlekedésre (dovadă fără drept de circulaţie) — „így a tulajdonos nem mozdíthatja el az autót arról a helyről csak az út szélén tolva, vagy elvontatva. Aztán valahogy el kell jusson vele a RAR-hoz is …szóval bonyolódik a helyzet és nem éri meg.” — olvasható a belügyminisztérium közösségi oldalán a figyelmeztetés. A gépkocsi automatikusan visszakapja gurulásjogát, amint túlesett a kötelező műszaki vizsgán, a tulajdonos pedig ezt követően a közlekedésrendészeten kapja vissza rendszámtábláit és a forgalmi engedélyt.

Hasonló összegű bírságra és ugyanilyen kellemetlenségre számíthat az az autótulajdonos is, aki nem íratta a törvényes 90 napos határidőn belül a megvásárolt gépkocsit a saját nevére. Május 20-tól egyébként automatikusan felfüggesztik azoknak a járműveknek a forgalmi engedélyét, amelyek nem szerepelnek a közlekedési rendőrség és gépkocsi-nyilvántartó hivatal (RAR) adatbázisában. S azt is jó tudni, hogy a a forgalmi engedély felfüggesztése nem mentesíti a tulajdonost a gépjármű után fizetendő adók alól. A kissé humorosan megfogalmazott rendőrségi emlékeztetőt pedig nem árt véresen komolyan venni, ugyanis valószínűleg május 20–ától az eddiginél is nagyszabásúbb razziák és ellenőrzések lesznek az ország útjain — amelyeken elképesztő számú balesetveszélyes állapotban lévő jármű gurul.

 Szabó Kinga Mária


KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. január 19.)


  KONYHA
  Készítsünk olyan ételeket újévre, amelyekkel két legyet ütünk egy csapásra: nemcsak a szilveszteri menühöz, de az újévi asztalra is ...