Érvényes az autója műszakija?
Utoljára módositva: 2018-04-13 19:54:29

Idejében szólt” a belügyminisztérium és emlékeztette a gépkocsi-tulajdonosokat: május 20–ától drákói szigor és igencsak kínos helyzet vár a lejárt műszaki vizsgával közlekedőkre, de nem csak rájuk.

Bő egy hónap múlva, május 20–án lép életbe az a KRESZ-módosítás, melynek értelmében nem csak 2900 (!) lejnyi bírságot rónak ki annak a gépkocsi tulajdonosnak, aki lejárt/érvénytelen műszaki vizsgájú járművet vezet, hanem az ellenőrző közlekedésrendész ott helyben bevonja a forgalmi engedélyt, leszerelteti és elveszi a rendszámtáblákat és egy olyan igazolást ad, amely a járművet nem jogosítja fel a további közlekedésre (dovadă fără drept de circulaţie) — „így a tulajdonos nem mozdíthatja el az autót arról a helyről csak az út szélén tolva, vagy elvontatva. Aztán valahogy el kell jusson vele a RAR-hoz is …szóval bonyolódik a helyzet és nem éri meg.” — olvasható a belügyminisztérium közösségi oldalán a figyelmeztetés. A gépkocsi automatikusan visszakapja gurulásjogát, amint túlesett a kötelező műszaki vizsgán, a tulajdonos pedig ezt követően a közlekedésrendészeten kapja vissza rendszámtábláit és a forgalmi engedélyt.

Hasonló összegű bírságra és ugyanilyen kellemetlenségre számíthat az az autótulajdonos is, aki nem íratta a törvényes 90 napos határidőn belül a megvásárolt gépkocsit a saját nevére. Május 20-tól egyébként automatikusan felfüggesztik azoknak a járműveknek a forgalmi engedélyét, amelyek nem szerepelnek a közlekedési rendőrség és gépkocsi-nyilvántartó hivatal (RAR) adatbázisában. S azt is jó tudni, hogy a a forgalmi engedély felfüggesztése nem mentesíti a tulajdonost a gépjármű után fizetendő adók alól. A kissé humorosan megfogalmazott rendőrségi emlékeztetőt pedig nem árt véresen komolyan venni, ugyanis valószínűleg május 20–ától az eddiginél is nagyszabásúbb razziák és ellenőrzések lesznek az ország útjain — amelyeken elképesztő számú balesetveszélyes állapotban lévő jármű gurul.

 Szabó Kinga Mária


KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
22 mérföld
Ma, 20:45
Egy külföldre kihelyezett elit CIA-ügynök (Mark Wahlberg) szigorúan titkos megbízást kap: egy rendőrtisztet kell kicsempésznie az országból, aki veszélyes információk birtokában van. A küldetés során mindössze 22 mérföldet kell megtenniük a reptérig, ahol különgép várja őket indulásra készen. Az odavezető út azonban koránt sem bizonyul simának: a taktikai egységnek korrupt rendőrökkel, profi bűnözőkkel és felfegyverzett helyiekkel is fel kell venniük a harcot, akik mind a titokzatos informátor k
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. október 18.
Ha megtudja, hogy egy korábbi nézeteltérése félreértésből adódott, azonnal tisztázza a helyzetet és hozza helyre a korábbi harmóniát.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...