Érvényes az autója műszakija?
Utoljára módositva: 2018-04-13 19:54:29

Idejében szólt” a belügyminisztérium és emlékeztette a gépkocsi-tulajdonosokat: május 20–ától drákói szigor és igencsak kínos helyzet vár a lejárt műszaki vizsgával közlekedőkre, de nem csak rájuk.

Bő egy hónap múlva, május 20–án lép életbe az a KRESZ-módosítás, melynek értelmében nem csak 2900 (!) lejnyi bírságot rónak ki annak a gépkocsi tulajdonosnak, aki lejárt/érvénytelen műszaki vizsgájú járművet vezet, hanem az ellenőrző közlekedésrendész ott helyben bevonja a forgalmi engedélyt, leszerelteti és elveszi a rendszámtáblákat és egy olyan igazolást ad, amely a járművet nem jogosítja fel a további közlekedésre (dovadă fără drept de circulaţie) — „így a tulajdonos nem mozdíthatja el az autót arról a helyről csak az út szélén tolva, vagy elvontatva. Aztán valahogy el kell jusson vele a RAR-hoz is …szóval bonyolódik a helyzet és nem éri meg.” — olvasható a belügyminisztérium közösségi oldalán a figyelmeztetés. A gépkocsi automatikusan visszakapja gurulásjogát, amint túlesett a kötelező műszaki vizsgán, a tulajdonos pedig ezt követően a közlekedésrendészeten kapja vissza rendszámtábláit és a forgalmi engedélyt.

Hasonló összegű bírságra és ugyanilyen kellemetlenségre számíthat az az autótulajdonos is, aki nem íratta a törvényes 90 napos határidőn belül a megvásárolt gépkocsit a saját nevére. Május 20-tól egyébként automatikusan felfüggesztik azoknak a járműveknek a forgalmi engedélyét, amelyek nem szerepelnek a közlekedési rendőrség és gépkocsi-nyilvántartó hivatal (RAR) adatbázisában. S azt is jó tudni, hogy a a forgalmi engedély felfüggesztése nem mentesíti a tulajdonost a gépjármű után fizetendő adók alól. A kissé humorosan megfogalmazott rendőrségi emlékeztetőt pedig nem árt véresen komolyan venni, ugyanis valószínűleg május 20–ától az eddiginél is nagyszabásúbb razziák és ellenőrzések lesznek az ország útjain — amelyeken elképesztő számú balesetveszélyes állapotban lévő jármű gurul.

 Szabó Kinga Mária


KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Mamma Mia! Sose hagyjuk abba
Ma, 19:05
Tíz évvel azután, hogy a Mamma Mia! több mint 600 millió dollár bevételt hozott világszerte, visszatérünk a varázslatos görög szigetre, Kalokairire ebben az új musicalben, mely szintén az ABBA dalaira épül. A film ide-oda ingázik az időben, és megmutatja, hogy a múltbéli kapcsolatok miképp hatnak a jelenre. Így az eredeti szereplőkhöz csatlakoznak fiatal énjeik, köztük a fiatal Donnát alakító Lily James (A legsötétebb óra, Nyomd, Bébi, nyomd!, Downton Abbey).
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:20
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. július 22.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...