Eseménydús pro-terrás évzárás
Utoljára módositva: 2014-01-07 10:32:01

Versenyeken való részvétellel, táborozással és új ökoiskolai programmal zárták az évet a nagykárolyi Pro Terra Ökoklub tagjai. A november végén, december elején, Menyházán megszervezett versenynek immár 11. alkalommal voltak résztvevői.

 

A diákok szívesen vettek részt a tujafák ültetésében az iskola udvarán

A nagykárolyi Elméleti Líceum keretében működő Pro Terra Ökoklub Menţiu Gabriella földrajz szakos tanárnő (klubelnök) irányításával immár több mint egy évtizede aktív résztvevője a hazai és külföldi versenyeknek, környezetvédelmi rendezvényeknek. Szoros kapcsolatot ápolnak az ország több, hasonló profillal működő egyesületével, de nevük nem cseng ismeretlenül külföldön sem, hiszen a klub otthonául szolgáló középiskola partnerintézményei révén remek együttműködésre tettek szert magyarországi vonatkozásban is.

Menţiu Gabriella klubelnököt arra kértük, hogy értékelje az elmúlt évet, melynek utolsó két hónapja meglehetősen eseménydús volt. „November végén, december elején ismét részt vettünk a Menyházán szervezett versenyen, amelyre 11. alkalommal látogattunk el. A partnerklubunk, a Condor Club Ara meghívásának tettünk eleget 17 tagú küldöttségünkkel. A versenyeken jól szerepeltünk, hiszen a fotóverseny és az ökoposzter-verseny második helyét szereztük míg. Harmadik helyet értünk el képes vetítésünkkel, mely a Barangolás Erdélyben címet kapta tőlünk. 12 erdélyi klub mérkőzött meg egymással, s az összesítésben az előkelő harmadik helyen végeztünk. A versenyen kívül egyéb fontos esemény is történt velünk november végén: iskolánk beiratkozott az ökoiskolai programba, mely a 2013–2014-es időszakra vonatkozik. Szaknyelven szólva, ökológiai tevékenységeket folytatunk majd, mégpedig két szakaszban. Két külön témában indulunk. Ezek a következők: iskolaudvarunk szépítése és az egészséges életmódra történő nevelés. Az első témakör felelőse Zsidó Sándor igazgató és jómagam, míg az egészséges életmódra való nevelés témakörében Suta Kinga és Rusu Codruţa tanárnők az illetékesek. Az iskolaudvarunk szépítése már megkezdődött: szabadidős klubtevékenységek helyszínéül szolgáló fedett ülőhelyeket alakítottunk ki, ahol a partneróvodánk kis ovisait is vendégül láthatjuk majd. Ezenkívül három osztály közreműködésével, a zöldövezet további térnyerése érdekében, tujafákat ültettünk az iskolánk udvarában. Az egészséges életmódra nevelés céljából az osztályfőnöki órák, a biológiaórák, az opcionális tanórák során beszélünk minderről a diákokkal” — magyarázta Menţiu Gabriella. Az elektronikai és elektrotechnikai hulladékok gyűjtésével és beadásával is foglalkoznak a program keretében a diákok. Külön gyűjtik az elemeket, égőket, használhatatlan mobiltelefonokat, akkumulátorokat, kisebb elektronikai eszközöket, amiket központosítva adnak le. Negyven kilogrammnyit gyűjtöttek első alkalommal, a következő leadásra januárban kerül sor. A szülőket is bevonják ebbe a munkába, s a kampány keretében folyamatosan beszélnek a diákoknak a szelektív hulladékgyűjtés, a felelősségteljes természetbarát viselkedés elsajátításáról és továbbadásáról.

A karácsonyi készülődésbe a Pro Terra Ökoklub óvodás partnerei is bekapcsolódtak

A középiskolában működő klub széles körű tevékenységei során arra is időt fordít, hogy a Városi Könyvtárral együttműködve, ösztönözze a gyermekek olvasási kedvét. Az Elméleti Líceum, a Városi Könyvtár, a Kulturális, Sport- és Turisztikai Igazgatóság, a 3-as Számú Általános Iskola II. A osztályos diákjai, Micovschi Emilia és az I. A osztály, Korcsmáros Gabriella tanítónők irányításával, illetve a 2-es Számú Óvoda „Törpikék” csoportja, Czier Hajnalka Mária és Szűcs Judith óvónőkkel, a 3-as Számú Óvoda pedagógusai, Puşcaş Hajnalka és Gherman Katalin óvónőkkel karöltve aláírtak egy együttműködési szerződést, mely a „Könyvtár – Nevelés – Kultúra” témakörével foglalkozik. Kerekasztal-beszélgetéseket már folytattak a témában, ennek vezérgondolata az olvasás fontossága volt.

Mennyire lehet így eredményt elérni? Van-e reális esély arra, hogy így sikerül felkelteni a diákok érdeklődését a könyvek iránt? — tettük fel a kérdést Menţiu Gabriellának.

„Beszélgettünk a számadatokról, arról, hogy mit tehetünk mi az olvasás megszerettetése érdekében. Tudjuk, hogy a puszta beszélgetés kevés, azonban reméljük, hogy ha együtt a diákokkal keressük a választ arra a kérdésre, hogy miért olvasnak keveset (vagy szinte semmit) a fiatalok, hátha megtaláljuk a lehetséges válaszokat is. Filmvetítés is volt a témában, majd beszéltünk arról, mi lehet jobb, az elektronikus vagy a papíron nyomtatott könyv, melyiknek az olvasása nyújt nagyobb élményt? A résztvevőket megkérdeztük, mit olvastak legutóbb, milyen szempontok alapján választanak könyvet. A magam részéről hasznosnak érzem mindezt, és reméljük, hogy ha boncolgatjuk a kérdést, esetlegesen növeljük a gyermekek olvasási kedvét. Ezeken a tevékenységeken kívül, a karácsonyi ünnepekre hangolódva, a kicsikkel együtt kézműves-foglalkozáson vettünk részt. Idén tovább folytatódik az ökoiskolai program, melynek részleteiről további tájékoztatást ígért Menţiu Gabriella.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Ocean s 8 - Az évszázad átverése
Ma, 20:50
Danny Ocean nagy volt, de nem elég nagy. Háromszor is összegyűjtötte kora legmenőbb bűnözőit, és nagy zsákmánnyal távozott... de van, aki még nála is ravaszabb, bátrabb és vonzóbb: a húga, Debbie. Debbie Ocean (Sandra Bullock) tudja, mitől döglik a légy. Sosem fél és sosem hagyja cserben a humora. Ráadásul ravaszabb bármelyik férfinál. Legújabb célpontja az évente megrendezésre kerülő, az ország összes milliomosa, sznobja és szélhámosa számára kihagyhatatlan nagy esemény, a New York-i Met Gala –
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 23.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...