Eső áztatta a Szatmári Oktoberfestet
Utoljára módositva: 2018-09-24 08:29:13

A Német Demokrata Fórum nyolcadik alkalommal szervezte meg a Szatmári Oktoberfestet. A münchenivel egy időben zajló szatmári sörünnepre szombaton az esős idő miatt a vártnál kevesebben érkeztek, de vasárnap már kegyesebb volt az időjárás a szervezőkhöz.

A sörünnep ünnepélyes megnyitója szombaton 14 órakor, az első söröshordó csapra verésével kezdődött, az ötvenliteres hordó szelepébe ezúttal Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere ütötte bele a csapot egy méretes fakalapáccsal, közben pedig Pataki Csaba megyei tanácselnök tartotta alá a söröskorsót, hogy a folyékony kenyér egyetlen cseppje se vesszen kárba.

A megnyitón jelen volt Karl Heinz Rindfleisch főszervező, Johann Leitner, a Német Demokrata Fórum Szatmár megyei szervezetének elnöke, Rist Gabriella, az NDF ifjúsági szervezetének vezetője, Stefan Kaiser, az NDF megyei tanácsosa, Maurer Róbert NDF-es városi tanácsos, Altfatter Tamás alprefektus, Ioan Rus, a Szatmár Megyei Tanács alelnöke, Kovács Máté, a Szatmár Megyei Tanács RMDSZ-frakciójának vezetője, valamint Bunea Izidor, a kulináris élvezetekről gondoskodó Bavaria étterem vezetője.

Szombaton Czier Zsolt vezetésével a mezőfényi fúvósok zenéje szórakoztatta a jelenlévőket. A sör gyorsan a kupákba került, s a szervezők ugyanolyan gyorsasággal hordták az asztalra az Oktoberfest jellegzetes ételeit: a fehér kolbászt, a bajor kolbászt, a sertéscsülköt, a bajor kiflit és pereceket, valamit többféle édességet.

Vasárnap 10 órakor a Kálvária-templomban német nyelvű szentmisén vettek részt a fesztiválozók, majd a misét követően a résztvevők és a fellépő kultúrcsoportok a Svábházig vonultak, ahol folytatódott a programok sora.

A Svábházban előbb a helyiek, majd a meghívott együttesek szórakoztatták a résztvevőket. 14.30 órától a pécsi Diamant Kapelle zenekar előadásában hamisítatlan német dallamok csendültek fel a Svábház udvarán.

Két nap alatt a szatmárnémeti Bavaria étterem közreműködésével ezer adag fehér kolbász, ezerötszáz adag bajor kolbász és sok más ételkülönlegesség állt a sörfesztiválra kilátogatók rendelkezésére, a nedű kedvelői pedig Stuttgartból érkezett szőke, barna és szűretlen búzasört kóstolhattak, 18 hordónyi sört kortyolhattak a fesztivál két napja alatt. Nem volt ugyan szükség rá, de a Maurer Alapítvány ez alkalommal is egészségügyi asszisztenciával volt jelen.

A két zenekar mellett Mezőfényről, Krasznabéltekről, Nagykárolyból, Tasnádról és Mezőpetriből érkezett kultúrcsoportok is felléptek a rendezvényen.

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bosszúállók: Végjáték
Ma, 18:00
Thanos súlyos tette, amivel elpusztította az univerzum élőlényeinek felét és megtörte a Bosszúállókat, a megmaradt hősöket egy végső összecsapásra készteti a Marvel Studios huszonegy filmet megkoronázó, nagyszabású fináléjában, a Bosszúállók: Végjátékban.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Tervezel-e nyaralást az idén?
Mindenképpen, külföldi nyaralást tervezek
Igen, itthoni kirándulást tervezek
Legfeljebb egy-egy napos kirándulást, strandolást tervezek itt a megyében
Még nem tudom, hova megyek idén nyaralni
Nem nyaralok idén
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. május 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...