Eső áztatta a Szatmári Oktoberfestet
Utoljára módositva: 2018-09-24 08:29:13

A Német Demokrata Fórum nyolcadik alkalommal szervezte meg a Szatmári Oktoberfestet. A münchenivel egy időben zajló szatmári sörünnepre szombaton az esős idő miatt a vártnál kevesebben érkeztek, de vasárnap már kegyesebb volt az időjárás a szervezőkhöz.

A sörünnep ünnepélyes megnyitója szombaton 14 órakor, az első söröshordó csapra verésével kezdődött, az ötvenliteres hordó szelepébe ezúttal Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere ütötte bele a csapot egy méretes fakalapáccsal, közben pedig Pataki Csaba megyei tanácselnök tartotta alá a söröskorsót, hogy a folyékony kenyér egyetlen cseppje se vesszen kárba.

A megnyitón jelen volt Karl Heinz Rindfleisch főszervező, Johann Leitner, a Német Demokrata Fórum Szatmár megyei szervezetének elnöke, Rist Gabriella, az NDF ifjúsági szervezetének vezetője, Stefan Kaiser, az NDF megyei tanácsosa, Maurer Róbert NDF-es városi tanácsos, Altfatter Tamás alprefektus, Ioan Rus, a Szatmár Megyei Tanács alelnöke, Kovács Máté, a Szatmár Megyei Tanács RMDSZ-frakciójának vezetője, valamint Bunea Izidor, a kulináris élvezetekről gondoskodó Bavaria étterem vezetője.

Szombaton Czier Zsolt vezetésével a mezőfényi fúvósok zenéje szórakoztatta a jelenlévőket. A sör gyorsan a kupákba került, s a szervezők ugyanolyan gyorsasággal hordták az asztalra az Oktoberfest jellegzetes ételeit: a fehér kolbászt, a bajor kolbászt, a sertéscsülköt, a bajor kiflit és pereceket, valamit többféle édességet.

Vasárnap 10 órakor a Kálvária-templomban német nyelvű szentmisén vettek részt a fesztiválozók, majd a misét követően a résztvevők és a fellépő kultúrcsoportok a Svábházig vonultak, ahol folytatódott a programok sora.

A Svábházban előbb a helyiek, majd a meghívott együttesek szórakoztatták a résztvevőket. 14.30 órától a pécsi Diamant Kapelle zenekar előadásában hamisítatlan német dallamok csendültek fel a Svábház udvarán.

Két nap alatt a szatmárnémeti Bavaria étterem közreműködésével ezer adag fehér kolbász, ezerötszáz adag bajor kolbász és sok más ételkülönlegesség állt a sörfesztiválra kilátogatók rendelkezésére, a nedű kedvelői pedig Stuttgartból érkezett szőke, barna és szűretlen búzasört kóstolhattak, 18 hordónyi sört kortyolhattak a fesztivál két napja alatt. Nem volt ugyan szükség rá, de a Maurer Alapítvány ez alkalommal is egészségügyi asszisztenciával volt jelen.

A két zenekar mellett Mezőfényről, Krasznabéltekről, Nagykárolyból, Tasnádról és Mezőpetriből érkezett kultúrcsoportok is felléptek a rendezvényen.

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A belleville-i zsaru
Ma, 14:50
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Csillag születik
Ma, 18:50
A show business kegyetlen és kiszámíthatatlan: de mennie kell. Jackson Maine (Bradley Cooper) valaha híres volt, de az ital és az örök turnézás kiszívta minden erejét. Leáldozóban van a csillaga. Ám megismerkedik egy fiatal, naiv és ismeretlen énekesnővel (Lady Gaga), akiben meglátja a zsenit. A férfi támogatja felfedezettjét, és közben beleszeret. Egyre szenvedélyesebb viszonyuk közben egyre jobban el is távolodnak egymástól: mert az ismeretlen lány pályája fantasztikus ütemben ível felfelé. A
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...