Eső és napfény kell a szőlőnek
Utoljára módositva: 2019-08-14 13:49:07

A Szatmár megyei szőlőtermesztők és borkészítők már elkezdték a készülődést a szüretre. A korai szőlők már érettek, a szüret szeptemberben veszi kezdetét, a termés nem mindenhol egyforma.

 

Többször írtunk már arról, hogy Szatmár megyében egyre több nemes szőlőt telepítenek, aminek már látható eredménye is van, hiszen egyre több a jó áron megvásárolható minőségi bor. A szőlőtermesztéshez nem elég csak a szakértelem, nagyon meghatározó az időjárás, ami az utóbbi években eléggé szélsőséges. Az alábbiakban néhány szőlőtermesztőt és borkészítőt kérdeztük arról, milyen lesz az idei termés.

Leiher Géza, a Szatmári Szőlőhegyek Egyesület elnöke — maga is szőlőtermesztő és borkészítő — elmondta, hogy a bélteki szőlősökben nem voltak problémák idén. Az utóbbi időszakban a nagy meleg egy kicsit megnehezíti a szőlősgazdák dolgát. Ahhoz, hogy a fürtök és a szemek fejlődjenek, nem elég csak a napsugár, szükség van a vízre is. Ha a napsugár és a víz nincs egyensúlyban, akkor kényszerérés következik be. Ebben a periódusban hiába van a nagy meleg, a szőlőben még a sav dominál. Van néhány korai fajta, ezeknél már egyensúlyban van a sav és a cukor, de az igazi borszőlők még ezután érnek igazán, és a következő hetekben dől el, hogy milyen arányban tartalmaznak cukrot és savat. A bélteki szőlőhegyeken szeptember közepén veszi kezdetét a szüret — kivéve a korai fajtákat —, addigra eldől, hogy milyen lesz az idei évjárat minősége. Vannak olyan szőlőtermesztők, akik azt állítják, hogy ők modern módszerekkel készítik a bort: leszedik a szőlő egy részét korábban, majd azt keverik a későn szedett, magas cukortartalmú musttal vagy borral. Leiher hozzátette, hogy jelenleg az a legfontosabb, hogy végezzék el a szőlő visszavágását, hogy a hosszú hajtások ne takarják el teljesen a fürtöket. Az sem jó persze, ha a fürtök teljesen a nap tüzébe kerülnek, mert kiégnek a szemek.

Ludróczki Sándor, a Bakator Egyesület elnöke hangsúlyozta, hogy azokon a parcellákon, amelyeken a szőlősgazdák rendszeresen végezték a kezelést, jó termés mutatkozik. A kezelés alatt a két-három hetente történő permetezést értjük, de említhetjük a hosszú hajtások visszametszését és a talajlazítást is. Mindenképpen eléri a termés a tavalyi szintet, mind mennyiségileg, mind minőségileg. Több helyen megjelent a peronoszpóra és a lisztharmat, ezek ellen kellett védekezni, ami a legtöbb helyen sikerült. Néhány helyen az elmúlt napokban is észleltek lisztharmatot, ott, ahol nem voltak előzetes kezelések. Ludróczki elmondta, hogy sokat segített az avasújvárosi szőlőknek az elmúlt héten hullott csapadék, amit a jelenlegi napsütés követett, így egy időben biztosított a víz és a napsugár. A cserszegi és a muskotály nagyon jól fejlődik, megtörténhet, hogy a zalagyöngyét a hónap végén már elkezdik szüretelni, szeptember elején a cserszegit és a muskotályt, a bakatort pedig csak szeptember végén.

Kallós Ferenc, a Dobra Wine tulajdonosa kifejtette, hogy Dobrán túl sok volt az eső a tavaszi hónapokban, emiatt beindult a szőlő rothadása. A fekete rothadás nagyon sok szőlőt elpusztított. Időben lehetett volna segíteni a betegség megelőzésében, de akkor nem történt meg. Most úgy tűnik, hogy mennyiségben kevesebb bor lesz, de minőségben jobb. Jónak mutatkozik a cabernet és azok a szőlőfajták, amik nem érzékenyek a csapadékra. Kallós foglalkozik csemegeszőlő termesztésével is, de ebből is sok elpusztult, viszont ami megmaradt, az jó minőségű.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...