Eszem-iszom, tombola és átverés
Utoljára módositva: 2019-09-29 19:15:17

Becslések szerint tízezrek nem fértek be szombaton a Csíki Sör egész nyáron át tartó nyereményjátékát lezáró nagyszabású eszem-iszom rendezvényre. Óriási a közfelháborodás.

A március 28. és szeptember 28. között meghirdetett nyári Nagy Nyereményjáték zárásaként egész napos, Edda-koncertes rendezvényt garantált 150 lej értékű (magyarországiak számára 10 000 forintos) „természetbeni”, azaz étel-sör nyereményt és tombolasorsolást ígért Csíkszentsimonban a Csíki Sört gyártó cég. A nyereményjáték kiírása szerint azok kaphattak belépőt a rendezvényre, akik „NYERT! Eszem-iszom, tombola!”, vagy „NYERT!” feliratú kupakot találtak, s minden résztvevő, aki megjelenik a rendezvény helyszínén, tombolajegyet kap, a nyeremények pedig egy hibrid Lexus, egy hibrid Toyota Yaris és egy elektromos kerékpár. A kampány kiírása szerint a gyár által előállított Csíki Sör termékek csomagolásában összesen 399 999 darab feliratos kupakot találhattak a szerencsések — és találtak is. Ráadásul a szerencsések majd’ mindegyike úgy döntött, él a lehetőséggel.

Szombaton már délelőtt csak lépésben lehetett haladni Csíkszereda irányából, végeláthatatlan kocsisorok kígyóztak az Alcsík irányába vezető európai, ország- és megyei besorolású utakon, hatalmas volt a torlódás, kisebb koccanások is történtek — kora délutánra teljes lett a káosz: a sörgyár udvarán egy gombostűt sem lehetett leejteni, miközben a kapu előtt többezres tömeg várta, hogy nyertes kupakját felmutatva regisztrálhasson és beléphessen, ráadásul folyamatosan érkeztek egész Erdély területéről (így Szatmárból is), de Magyarországról és Kárpátaljáról is a szórakozni akarók. Adott pillanatban a Csíki Sör Facebook-oldalán megjelent egy fotó, amelyen azt látszik, hogy a gyár területe teljesen megtelt emberekkel, és a szervezők a következőt írták mellé: „Kedves Barátaink! Több tízezer vendég érkezett hozzánk. MEGTELTÜNK! Ha még nem indultatok el, kérjük, már ne is tegyétek, mert sajnos már nem fogtok beférni! Köszönjük megértéseteket!” A bejegyzéshez pillanatok alatt több száz mélyen felháborodott hozzászólás érkezett — azoktól is, akik a gyárkapu előtt várakoztak, és azoktól is, akik még úton voltak (nem egy esetben népes baráti társaságok kerekedtek fel, például egy 43 fős csoport Mátészalkáról indult útnak, ám a busszal meg se tudták közelíteni a rendezvényt). A Csíki Sör PR-csapata a lehető legegyszerűbb ‘megoldást’ választotta: egyszerűen törölte a posztot — persze ezzel túl sokat nem ért el, a felháborodottak folytatták jogosan méltatlankodó bejegyzésírásukat: „Csak annyi sört akart eladni a nyáron, amennyit megbírt, és elég jó kampány volt ez neki. Nem érdekelte őket, hogy ki… az emberekkel” — írta az egyik hoppon maradt ‘szerencsés’, míg egy másik így panaszkodott: „Rengetegen visszafordultak, mert kb. 5 órába telne, hogy egyáltalán eljussanak a bejáratig. Ezer kilométert utaztak tegnap, és most kénytelenek otthagyni… erre kellene valami megoldást találni.” Megint más pedig egyszerűen csak így kommentálta az akciót: „Úgy is mondhatjuk, hogy kész átverés volt.” És természetesen volt, aki az önmagát Erdély legjobb tiltott sörének minősítő cégtől nemcsak az eljárást, de a poszt struccpolitikaszerű eltüntetését is számon kérte: „Miért kellett ezt a posztot törölni? 400 000 nyertes kupak és egy olyan helyen szervezik meg az egészet, ahol 10 000 se fér el? A nyertes kupakokkal mi lesz? Mivel nincs lehetőségem beváltani se eszem-iszomra, se tombolára. Garantált nyereménnyel mi lesz? Várom a hivatalos közleményt.” Megint mások pedig egyenesen a kártérítést firtatták.

A rendezvényre bejutottak közül sem érez(het)te mindenki maradéktalanul jól magát — sokan a méltatlan körülményekre panaszkodtak, az emberek szó szerinti közelharcot vívtak az italokért és ételekért, amit aztán a földön ülve, vagy éppen szeméttárolókról fogyasztottak el, s közben a közösségi oldalakat elárasztották a csalódott és felháborodott bejegyzések, az egymás hegyén-hátán tolongó tömeget és a közlekedési káoszt megörökítő fotók, videók. Természetesen voltak olyanok is, akik mindebből szinte semmit nem vettek észre/nem akartak észrevenni, és nagyon jól érezték magukat, mint például az a bardóczi hölgy, aki a szervezők védelmére kelt: „Köszönjük a Csíki Sör rendezőinek, hogy egy teljes napon át élvezhettük vendégszeretetüket, csodálatos érzés volt együtt lenni a Kárpát-medencei székelyekkel, magyarokkal, együtt énekelni a székely és a magyar himnuszokat. Köszönjük a csíkszentsimoni önkénteseknek, akik a rendtartó székely falu hagyományaihoz méltóan biztosították az érkező vendégek fogadását, az autók biztonságos elhelyezését anélkül, hogy szükség lett volna más biztonságiak beavatkozására. A résztvevők nagy száma, a példás vendégszeretet minden várakozásunkat felülmúlta. De a legmaradandóbb élményünk marad, sokan vagyunk, akik összetartozunk.”

„Aki be akart jutni, mindenki bejutott”

Lénárd András alapító tulajdonos tegnap a Csíki Sör Facebook-oldalán rövid videóüzenetben reagált az eseményekre és a médiában megjelent negatív tudósításokra. Mint fogalmazott, több mint 35 000-en látogattak el a rendezvényre: „Kicsit több, mint amire számítottunk, nem gondoltuk, hogy ennyi ember jön (szerk. megj.: 399 999 nyertes kupak került forgalomba a fél év alatt), de aki be akart jutni, mindenki bejutott a rendezvényre, ahol az elsődleges számítások szerint 50 000 liter sör és 7 tonna kolbász fogyott el. Nem abban az ütemben jöttek az emberek, mint amire számítottunk, elnézést kérek mindazoktól, akiknek nem volt türelmük végigvárni a bejutást, a rendezvényt, koncertet. Egy embernek sem mondtuk, hogy ne jöjjön be, ne dobja be a tomboláját. (…) Igaz, hogy kellett várni egy fél órát vagy egy órát, igaz, hogy tolongás volt a sörnél.” Elmondása szerint ők adni akartak az embereknek, a Csíki Sört fogyasztóknak — a tombolanyereményeket is székelyföldi emberek vihették haza —, s meglátása szerint a döccenők ellenére is sikeres rendezvény volt, amelyen a Csíki Sör közelgő ötödik születésnapját is ünnepelték egyben. Mint hangsúlyozta, a manufaktúra ajtaja mindig mindenki előtt nyitva áll, s ígérete szerint tanulnak hibáikból, és a következő rendezvényen mindezek nem fognak megtörténni.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. március 29.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...