Eszem-iszom, tombola és átverés
Utoljára módositva: 2019-09-29 19:15:17

Becslések szerint tízezrek nem fértek be szombaton a Csíki Sör egész nyáron át tartó nyereményjátékát lezáró nagyszabású eszem-iszom rendezvényre. Óriási a közfelháborodás.

A március 28. és szeptember 28. között meghirdetett nyári Nagy Nyereményjáték zárásaként egész napos, Edda-koncertes rendezvényt garantált 150 lej értékű (magyarországiak számára 10 000 forintos) „természetbeni”, azaz étel-sör nyereményt és tombolasorsolást ígért Csíkszentsimonban a Csíki Sört gyártó cég. A nyereményjáték kiírása szerint azok kaphattak belépőt a rendezvényre, akik „NYERT! Eszem-iszom, tombola!”, vagy „NYERT!” feliratú kupakot találtak, s minden résztvevő, aki megjelenik a rendezvény helyszínén, tombolajegyet kap, a nyeremények pedig egy hibrid Lexus, egy hibrid Toyota Yaris és egy elektromos kerékpár. A kampány kiírása szerint a gyár által előállított Csíki Sör termékek csomagolásában összesen 399 999 darab feliratos kupakot találhattak a szerencsések — és találtak is. Ráadásul a szerencsések majd’ mindegyike úgy döntött, él a lehetőséggel.

Szombaton már délelőtt csak lépésben lehetett haladni Csíkszereda irányából, végeláthatatlan kocsisorok kígyóztak az Alcsík irányába vezető európai, ország- és megyei besorolású utakon, hatalmas volt a torlódás, kisebb koccanások is történtek — kora délutánra teljes lett a káosz: a sörgyár udvarán egy gombostűt sem lehetett leejteni, miközben a kapu előtt többezres tömeg várta, hogy nyertes kupakját felmutatva regisztrálhasson és beléphessen, ráadásul folyamatosan érkeztek egész Erdély területéről (így Szatmárból is), de Magyarországról és Kárpátaljáról is a szórakozni akarók. Adott pillanatban a Csíki Sör Facebook-oldalán megjelent egy fotó, amelyen azt látszik, hogy a gyár területe teljesen megtelt emberekkel, és a szervezők a következőt írták mellé: „Kedves Barátaink! Több tízezer vendég érkezett hozzánk. MEGTELTÜNK! Ha még nem indultatok el, kérjük, már ne is tegyétek, mert sajnos már nem fogtok beférni! Köszönjük megértéseteket!” A bejegyzéshez pillanatok alatt több száz mélyen felháborodott hozzászólás érkezett — azoktól is, akik a gyárkapu előtt várakoztak, és azoktól is, akik még úton voltak (nem egy esetben népes baráti társaságok kerekedtek fel, például egy 43 fős csoport Mátészalkáról indult útnak, ám a busszal meg se tudták közelíteni a rendezvényt). A Csíki Sör PR-csapata a lehető legegyszerűbb ‘megoldást’ választotta: egyszerűen törölte a posztot — persze ezzel túl sokat nem ért el, a felháborodottak folytatták jogosan méltatlankodó bejegyzésírásukat: „Csak annyi sört akart eladni a nyáron, amennyit megbírt, és elég jó kampány volt ez neki. Nem érdekelte őket, hogy ki… az emberekkel” — írta az egyik hoppon maradt ‘szerencsés’, míg egy másik így panaszkodott: „Rengetegen visszafordultak, mert kb. 5 órába telne, hogy egyáltalán eljussanak a bejáratig. Ezer kilométert utaztak tegnap, és most kénytelenek otthagyni… erre kellene valami megoldást találni.” Megint más pedig egyszerűen csak így kommentálta az akciót: „Úgy is mondhatjuk, hogy kész átverés volt.” És természetesen volt, aki az önmagát Erdély legjobb tiltott sörének minősítő cégtől nemcsak az eljárást, de a poszt struccpolitikaszerű eltüntetését is számon kérte: „Miért kellett ezt a posztot törölni? 400 000 nyertes kupak és egy olyan helyen szervezik meg az egészet, ahol 10 000 se fér el? A nyertes kupakokkal mi lesz? Mivel nincs lehetőségem beváltani se eszem-iszomra, se tombolára. Garantált nyereménnyel mi lesz? Várom a hivatalos közleményt.” Megint mások pedig egyenesen a kártérítést firtatták.

A rendezvényre bejutottak közül sem érez(het)te mindenki maradéktalanul jól magát — sokan a méltatlan körülményekre panaszkodtak, az emberek szó szerinti közelharcot vívtak az italokért és ételekért, amit aztán a földön ülve, vagy éppen szeméttárolókról fogyasztottak el, s közben a közösségi oldalakat elárasztották a csalódott és felháborodott bejegyzések, az egymás hegyén-hátán tolongó tömeget és a közlekedési káoszt megörökítő fotók, videók. Természetesen voltak olyanok is, akik mindebből szinte semmit nem vettek észre/nem akartak észrevenni, és nagyon jól érezték magukat, mint például az a bardóczi hölgy, aki a szervezők védelmére kelt: „Köszönjük a Csíki Sör rendezőinek, hogy egy teljes napon át élvezhettük vendégszeretetüket, csodálatos érzés volt együtt lenni a Kárpát-medencei székelyekkel, magyarokkal, együtt énekelni a székely és a magyar himnuszokat. Köszönjük a csíkszentsimoni önkénteseknek, akik a rendtartó székely falu hagyományaihoz méltóan biztosították az érkező vendégek fogadását, az autók biztonságos elhelyezését anélkül, hogy szükség lett volna más biztonságiak beavatkozására. A résztvevők nagy száma, a példás vendégszeretet minden várakozásunkat felülmúlta. De a legmaradandóbb élményünk marad, sokan vagyunk, akik összetartozunk.”

„Aki be akart jutni, mindenki bejutott”

Lénárd András alapító tulajdonos tegnap a Csíki Sör Facebook-oldalán rövid videóüzenetben reagált az eseményekre és a médiában megjelent negatív tudósításokra. Mint fogalmazott, több mint 35 000-en látogattak el a rendezvényre: „Kicsit több, mint amire számítottunk, nem gondoltuk, hogy ennyi ember jön (szerk. megj.: 399 999 nyertes kupak került forgalomba a fél év alatt), de aki be akart jutni, mindenki bejutott a rendezvényre, ahol az elsődleges számítások szerint 50 000 liter sör és 7 tonna kolbász fogyott el. Nem abban az ütemben jöttek az emberek, mint amire számítottunk, elnézést kérek mindazoktól, akiknek nem volt türelmük végigvárni a bejutást, a rendezvényt, koncertet. Egy embernek sem mondtuk, hogy ne jöjjön be, ne dobja be a tomboláját. (…) Igaz, hogy kellett várni egy fél órát vagy egy órát, igaz, hogy tolongás volt a sörnél.” Elmondása szerint ők adni akartak az embereknek, a Csíki Sört fogyasztóknak — a tombolanyereményeket is székelyföldi emberek vihették haza —, s meglátása szerint a döccenők ellenére is sikeres rendezvény volt, amelyen a Csíki Sör közelgő ötödik születésnapját is ünnepelték egyben. Mint hangsúlyozta, a manufaktúra ajtaja mindig mindenki előtt nyitva áll, s ígérete szerint tanulnak hibáikból, és a következő rendezvényen mindezek nem fognak megtörténni.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 14.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...