Még mindig nem tudni, mitől lettek betegek a gyerekek
Utoljára módositva: 2014-01-23 12:12:06


Több gyerek lett rosszul a tejtől

Frissítés! A Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) igazgatója, dr. Dorina Dragoş-Guran megkeresésünkre ma reggel 10 óra után elmondta, hogy az ételmérgezés okozójaként emlegetett tejből vett minta mikrobiológiai elemzése negatív lett, tehát továbbra sem lehet tudni, mi okozta szerdán a tömeges ételmérgezést a szatmárudvari iskolások körében. „Egyelőre nincs meggyőző bizonyítékunk, azonban folytatjuk a laboratóriumi vizsgálatot specifikus, kiegészítő vizsgálatok sorozatával, melyek eredményéről legkorábban péntek délelőtt tájékoztatjuk a nyilvánosságot” — fogalmazott az igazgatónő.

Szatmárudvariban szerdán több mint ötven iskolás ételmérgezéses tünetekkel fordult a település orvosához. Az egészségügyi szakember értesítette a hatóságot a kialakult helyzetről, melynek következtében a rendőrség nyomozásba kezdett. A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház sajtószóvivője, Constantin Demian arról tájékoztatott, hogy szerdán 11 óra és kora délután között a Szatmár Megyei Sürgősségi Betegellátó Osztályra (UPU) 46 gyereket szállítottak be a mentősök. A diákok ételmérgezéses tünetek — hasfájás, hányinger, hányás — miatt kerültek a sürgősségre. A 8 és 15 év közötti gyerekek a Szatmárudvari Általános Iskola tanulói. Tekintettel arra, hogy egyszerre sok diák érkezett az UPU-ra rövid időn belül, a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház vezetősége operatív orvoscsoport létrehozását rendelte el, melynek tagjai a pediátriai és fertőző betegségek osztályán dolgozó orvosok. Az ő munkájukat segítették az UPU munkatársai. Az egészségügyi alkalmazottak gyorsan és hatékonyan látták el a pácienseket. A legtöbb diák az ételmérgezés enyhe tüneteivel érkezett az UPU-ra, így a 46 gyerek közül 29 pár órán belül hazatérhetett. Hét gyereket a fertőző betegségek osztályára, míg hármat a pediátriára utaltak be. Demiantól azt is megtudtuk, hogy 16 órakor az UPU-n már csak egy diákot kezeltek. A sajtószóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy szerdán 14.30 órakor a szülők vittek be az UPU-ra egy 12 éves szatmárnémeti diákot, szintén ételmérgezéses tünetekkel. A szatmári gyerek is megkapta a sürgősségi ellátást, s 16 óra után elhagyhatta az egészségügyi intézményt.

Az UHT-tej okozhatta az ételmérgezést

Vizsgálják az okokat

Az eset jelentését követően Adrian Ştef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke Mircea Govor alelnök és Eugeniu Avram prefektus kíséretében az UPU-ra érkezett, hogy a gyerekek egészségügyi állapotáról tájékozódjon. Az UPU-n a kórház orvosigazgatója, dr. Paula Mare elmondta, a páciensek állapotát stabilizálták, s a fertőző betegségek osztályán 30 üres ágyat szabadítottak fel, így nem okozhat gondot a diákok beutalása. Az orvosigazgató elmondta, a legtöbb diák hasfájásra és hányingerre panaszkodott. „Elrendeltem, hogy a megye iskoláiban azonnali hatállyal függesszék fel a tej kiosztását, amíg ki nem derül, mi okozta az ételmérgezést. Kértem a kórház vezetőségétől, hogy tartsanak fenn üres ágyakat, mivel megeshet, hogy a megye más részéből is érkeznek majd ételmérgezéses betegek. A kórház munkatársaitól megtudtuk, nem súlyos a gyerekek állapota, megkapják a szükséges kezelést” — nyilatkozta az UPU-n Adrian Ştef. A Szatmár Megyei Tanács sajtóosztályának munkatársaitól megtudtuk, hogy Szatmár megyében a Temes megyei Simultan Food 2011 Kft. biztosítja az uzsonnaprogram keretében a tejet 38 040 gyereknek. A szerződés értelmében az idei tanévben a program keretében 2 358 480 lejt (áfa nélkül) fizet ki a megyei tanács a Simultan Food Kft.-nek a szolgáltatásért. Mircea Govor, a megyei tanács alelnöke kihangsúlyozta, a Szatmárudvari Polgármesteri Hivatal nagyon jól kezelte a sürgősségi esetet, s hatékonyan segítséget nyújtottak a gyerekeknek. Eugeniu Avram elmondta, értesítette a Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) és a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer biztonsági Igazgatóság (DSVSA) vezetőségét, a szükséges vizsgálatok elvégzése után derül majd ki, mi okozta az ételmérgezést. „Remélhetőleg nem fog az egész megyére kiterjedni a fertőzés. A tejet szállító cég esetében meg fogjuk tenni a szükséges intézkedéseket. Isten őrizzen bennünket attól, hogy az egész megyében megjelenjen a fertőzés, én nem rendelkezem hasonló információkkal” — mondta Eugeniu Avram. A Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) igazgatónője, dr. Dorina Dragoş-Guran megkeresésünkre elmondta, valamennyi ultrapasztőrözött (UHT) tejtételből mintát vettek, melyet a szatmárudvari tanintézményben találtak. A minták elemzése szerdán délelőtt kezdődött, s várhatóan csütörtök délelőtt kiderül mi okozta valójában a gyerekek körében az ételmérgezést.

Nagy volt az ijedtség Szatmárudvariban

 Helyszíni információk

Szatmárudvari terepszemle során kiderült, minden bizonnyal az uzsonnaprogram keretében biztosított tej miatt lettek rosszul a diákok, akik pár perccel a megbontott tej elfogyasztása után rosszullétre panaszkodtak, sápadtak voltak, és hánytak. Dumitru Dorel Pop szatmárudvari polgármester és Nicolae Dumuţa, a DSVSA igazgatója is azt nyilatkozta: a három különböző tételből származó tej szavatossági ideje nem volt lejárva. Kiderült, öt mentőre volt szükség ahhoz, hogy minden gyerek időben a szatmárnémeti kórházba jusson. Az iskolát kiürítették, a rosszullétre panaszkodó vagy tüneteket mutató gyerekeket elszállításukig a közeli orvosi rendelő termeibe vitték, és akit tudtak, figyelmeztettek: ne tartsák otthon a gyereket, ha rosszul van, illetve ha valaki hazavitte volna a tejesdobozt, vagy dobják el azt bontatlanul, vagy vigyék vissza az iskolába, a vizsgálat eredményessége érdekében. A hatóság emberei nemcsak az udvari tejkészletet foglalták le azonnal, hanem a megye minden más iskolájában is értesítették az igazgatókat, hogy a gyerekek ne igyanak tejet. A helyszínen a megyei rendőrség, a helyi rendőrség, a polgármester és a polgármesteri hivatal alkalmazottai mellett az állategészségügy, az élelmiszer biztonsági hivatal, a fogyasztóvédelem, a közegészségügy szakemberei is vizsgálatokat folytattak annak érdekében, hogy kiderüljön, valóban az iskolatej volt-e a rosszullétek okozója, illetve hogy a rosszullét miért nem jelentkezett minden tejet fogyasztó gyereknél.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:10
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 23.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...