Etikai kódex pedagógusoknak
Utoljára módositva: 2014-03-14 10:04:45

„Nem elég jóra vágyni:/ a jót akarni kell!/ És nem elég akarni:/ de tenni, tenni kell!/ A jószándék kevés!/ Több kell: — az értelem!/ Mit ér a hűvös ész?!/ Több kell: — az érzelem!/ Ám nemcsak holmi érzés,/ de seb és szenvedély…” — írja Váci Mihály Nem elég című közismert versében. Ahhoz, hogy eredményeket érjünk el, valóban nem elég jóra vágyni, nagyon sokat kell tenni azért, és nagyon szakszerűen, nagyon sok ismeret és tapasztalat birtokában. Ezt várnánk el azoktól is, akik huszonötödik éve igyekeznek megreformálni a tanügyet, hogy iskoláinkból olyan végzősök kerüljenek ki, akik az ott szerzett ismeretek birtokában megállják a helyüket az életben az általuk választott területen. Romániának a rendszerváltást követő tizennyolcadik oktatási minisztere, hogy ő is mutasson fel valamit, kollégáival kidolgozta és közvitára bocsátotta a pedagógusok etikai kódexének tervezetét, ami első olvasatra is a botcsinálta politikusok fából vaskarikája. Nem kizárt, hogy a kormányzó pártokból nem hiányzik a jó szándék, a tények viszont azt igazolják, hogy ez nem elég, „több kell…”, a Váci által felsorolt „több kell”–ek mellett az is fontos lenne, hogy legyen már végre egy olyan szakminiszter, aki nem politikai parancsokat teljesít, hanem szakmai tudását és tapasztalatait igyekszik érvényesíteni. Ha belép egy tanterembe, tudja, hol kell keresni a krétát, első látásra barátságot tud kötni a legegyszerűbb gyerekkel is, ismeri az utat a legelrejtettebb falusi óvodától az általános és az elit középiskola felé. A pedagógusok etikai kódexének tervezete például kitér arra, hogy a tanárnak tilos a tanítványai szexuális zaklatása —mintha eddig szabad lett volna —, a tanár saját gyermekét és rokonait nem taníthatja stb. Jöhet még újabb tizennyolc miniszter, jöhetnek új reformok, új törvények, ha nem érti meg a mindenkori hatalom, hogy a tanügyet ésszerűen kell fejleszteni, ehhez pedig jól képzett és megbecsült tanárok kellenek, akkor hiábavalók a közviták, nem fog változni semmi.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Dzsungel-mentőakció
Ma, 15:00
A dzsungelben évek óta békesség honol, mióta Maurice, a Hatalmas tigris harcos és kis csapata tartja fenn a rendet. Egészen addig, amíg meg nem jelenik Igor, legveszedelmesebb ellenfelük, akinek egyetlen célja a világon, hogy megsemmisítse a dzsungelt. Hogy a gonosz koalát megállítsák, a kis csapatnak egyesítenie kell minden tudását és erejét, és segítségül kell hívniuk a Bajnokokat, a dzsungel legendás védelmezőit is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Sokkal több mint testőr
Ma, 16:55
Nem könnyű a testőrök sorsa. Pláne, ha egy folyton rinyáló gyilkost kell pátyolgatniuk. A profi védelmi ügynököt (Ryan Reynolds) egy nap szokatlan küldetéssel bízzák meg: halálos ellenségét, a világ egyik leghírhedtebb és legkeresettebb bérgyilkosát (Samuel L. Jackson) kell az oltalmazó szárnyai alá vennie. Bár eddig a stukker másik végéről szagolták a puskaport, az eltökélt testőrnek és a stiklikben járatos gengszternek ezúttal össze kell fognia, hogy - lehetőleg élve - eljussanak a hágai bírós
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 21.
Mindenki barátságos és segítőkész ma Önnel, ami elsősorban kiegyensúlyozott és őszintén érdeklődő kisugárzásának köszönhető.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. szeptember 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...