Ettől ér többet a ház, a telek
Utoljára módositva: 2020-01-23 09:32:57

Van esély, hogy a következő időszakban kilenc szatmári település felé bővüljön a gázhálózat; szakembereket kérdeztünk, mennyivel nő az ingatlanok értéke, ha van földgázelérési lehetőség.

Duplájára nő annak az ingatlannak az ára, amelyik teljesen közművesített környezetbe kerül, azaz víz-, csatorna-, villany- és gázhálózat is van, és aszfaltozott út vezet el előtte. Az értéknövekedés nem egyik napról a másikra történik — mint ahogyan a teljes körű közművesítés sem ugyebár —, és más körülményekre is szükség van az ilyen mértékű értéknövekedéshez, de a közművesítés mindenképpen a legnagyobb jelentőségű ezekben az esetekben, állítják a Remax ingatlanügynökség szatmárnémeti munkatársai. Az évek múlása és a közüzemek elérése mellett ahhoz, hogy egy nem városi rangú településen lévő ingatlan értéke emelkedésnek induljon, szükség van arra is, hogy a település szomszédos legyen egy várossal, a helyi polgármesteri hivatal vegye ki a részét az ingatlanfejlesztésből, bővítse a beltelek méretét, alakítson ki utcákat, oldja meg a közvilágítást, a takarítást, a közbiztonságot, és működjenek az illető településen kereskedelmi egységek. Ahhoz, hogy ne csak passzív értéknövekedést hozzon az, hogy kiteljesedett a közszolgáltatások köre, hanem meginduljon a valós értéknövekedés, az kell, hogy legyen kereslet az illető településen található házak, telkek iránt, magyarán: váljanak divatossá.

Egy ügynökségektől független, ingatlan-értékbecslésekkel foglalkozó szakember szerint a közművesítést és annak az ingatlanra gyakorolt értéknövelő hatását elsősorban a telek és kisebb mértékben az épület árában lehet mérni. A telek értéke akár harminc százalékkal is növekedhet a rendelkezésre álló közművek számától függően. Csak a gázbevezetés jelentette értéknövelő befolyást nehéz meghatározni, a megkérdezett szakember tapasztalatai szerint a földgáz bevezetése nem eredményezett azonnali értéknövekedést például faluhelyen, mert a legtöbb falusi házat vásárló nem annak függvényében vesz vidéken lakóingatlant, hogy annak van vagy nincs gázellátása. Természetesen a városi környezetben lévő telek esetében más a helyzet földgázhálózat elérése tekintetében.

Princz Csaba

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 28.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...