Ettől környezettudatosabb még sosem volt a PMN
Utoljára módositva: 2019-08-21 19:17:07

18. kiadásához érkezett idén a PMN, s a régióünnep szervezőcsapata úgy döntött, a felelősségteljes nagykorúság jegyében komoly lépéseket tesz a környezettudatos szórakozás felé is.

„Napjainkra a környezetvédelem kérdése egyre több eseményen és felületen kerül középpontba, a természet megóvásának égető kérdése ugyanis azonnali válaszokat és konkrét lépéseket követel. Elméletben mindenki nagyon jól tudja, mi volna a helyes magatartás, mi azonban úgy döntöttünk, megreformáljuk a fesztivált, és a gyakorlatban is megmutatjuk, hogy igenis létezik a környezettudatos, ugyanakkor minőségi szórakozás” — magyarázta Barta Zoltán. A szervezők azt szeretnék, hogy a látogatók lendülete ne hagyjon alább a PMN után sem, és otthonaikban is foganatosítsák a régióünnep alatt megtapasztalt szemléletet — tolmácsolta a csapat üzenetét a programkoordinátor. 

Leszámolnak a fesztiválszeméttel

Az idei PMN egyik legfontosabb újítása, hogy a szervezők minimalizálják a fesztiválszemetet, melynek jelentős részét az egyszer használatos, műanyag tányérok, evőeszközök és poharak alkotják. Hogy a rendezvény alatt keletkező hulladék mentesüljön ezektől a környezetre vitathatatlanul káros hatással levő elemektől, ebben az évben az ételsátrakban, illetve a Csíki sör csapjainál a papírtálcák és -tányérok mellett csak biológiailag lebomló műanyagból készült evőeszközökkel és poharakkal lehet majd találkozni. Ezzel kapcsolatban érdemes tudni, hogy az ebbe a kategóriába tartozó műanyag káros környezeti hatásai a megfelelő hulladékgyűjtés és azt ezt követő speciális feldolgozás révén szinte teljesen kiküszöbölhetők, és egy élhető alternatívát kínál a klasszikus értelemben vett műanyaggal szemben.

Aki pedig még többet tenne környezete védelmében, és a biodegradábilis műanyag mennyiségét is csökkentené, annak tökéletes választás lehet a RePohár, amelyet nem egyszer, nem kétszer, de a fesztivál teljes ideje alatt bátran lehet használni. A csupán 5 lejért megvásárolható, strapabíró anyagból készült poharakat ugyanis csak egyszer kell megvásárolni, ezt követően pedig bármelyik ital- vagy ételsátorban lehet ebbe kérni a vizet, az üdítőt vagy épp a sört. Hogy a különféle innivalók ízei ne keveredjenek, és a pohár makulátlan tisztaságnak örvendjen, a Kossuth-kert több pontján is ki lehet majd öblíteni ezeket, így a RePohár a PMN minden napján hű társuk lehet a környezettudatos fesztiválozóknak. A Partiumi Magyar Napok után pedig nyugodt szívvel haza lehet vinni a zöld-fehér poharakat, és ha kicsit nosztalgiáznánk, bármikor elővehetjük ezeket, hogy felidézzük velük az év legjobban várt rendezvénysorozatának hangulatát.

Szemetet csak szelektíven!

A Partiumi Magyar Napok idén nagy hangsúlyt fog fektetni a szelektív hulladékgyűjtésre is. Ennek jegyében a Kossuth-kertben több helyszínen is olyan gyűjtőpontokat alakítanak ki, ahol annak rendje és módja szerint gondoskodni lehet a műanyag, a papír és a fém megfelelő tárolóba kerüléséről. Mi több, egy népes csapatnak kifejezetten az lesz a dolga, hogy folyamatosan ellenőrizze ezek tartalmát, és átválogatás által biztosítsa, hogy minden hulladék a neki megfelelő gyűjtőbe került. Hasonlóan szelektíven gyűjtik majd az üdítős palackokat és egyéb csomagolásokat a standoknál is, ha tehát úgy döntünk, italunkat egyenesen a RePohárba kérjük, a műanyag flakonoknak esélyük sincs elkallódni a fesztiváli forgatagban.

A PMN-en jelen lévő étel- és italszolgáltatók tehát már belátták, mennyire fontos határozott lépéseket tenni környezetünk védelme érdekében, most már csak rajtunk, a helyi közösségen múlik, mennyire lesz sikeres a kezdeményezés. Elő a RePohárral, legyen az idei minden idők legkörnyezettudatosabb partiumi fesztiválja!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a 2019/2020-as évadra szóló színházbérletet?
Igen, az osztállyal együtt csoportos bérletet váltunk évről évre.
Bérletet nem vásárolok, mert kiszámíthatatlan a programom, de rendszeresen eljárok az előadásokra.
Nem az én műfajom a színház, sosem vennék bérletet.
Néhány év nem váltok bérletet, hol pénz, hol időhiány miatt.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...