Ettől környezettudatosabb még sosem volt a PMN
Utoljára módositva: 2019-08-21 19:17:07

18. kiadásához érkezett idén a PMN, s a régióünnep szervezőcsapata úgy döntött, a felelősségteljes nagykorúság jegyében komoly lépéseket tesz a környezettudatos szórakozás felé is.

„Napjainkra a környezetvédelem kérdése egyre több eseményen és felületen kerül középpontba, a természet megóvásának égető kérdése ugyanis azonnali válaszokat és konkrét lépéseket követel. Elméletben mindenki nagyon jól tudja, mi volna a helyes magatartás, mi azonban úgy döntöttünk, megreformáljuk a fesztivált, és a gyakorlatban is megmutatjuk, hogy igenis létezik a környezettudatos, ugyanakkor minőségi szórakozás” — magyarázta Barta Zoltán. A szervezők azt szeretnék, hogy a látogatók lendülete ne hagyjon alább a PMN után sem, és otthonaikban is foganatosítsák a régióünnep alatt megtapasztalt szemléletet — tolmácsolta a csapat üzenetét a programkoordinátor. 

Leszámolnak a fesztiválszeméttel

Az idei PMN egyik legfontosabb újítása, hogy a szervezők minimalizálják a fesztiválszemetet, melynek jelentős részét az egyszer használatos, műanyag tányérok, evőeszközök és poharak alkotják. Hogy a rendezvény alatt keletkező hulladék mentesüljön ezektől a környezetre vitathatatlanul káros hatással levő elemektől, ebben az évben az ételsátrakban, illetve a Csíki sör csapjainál a papírtálcák és -tányérok mellett csak biológiailag lebomló műanyagból készült evőeszközökkel és poharakkal lehet majd találkozni. Ezzel kapcsolatban érdemes tudni, hogy az ebbe a kategóriába tartozó műanyag káros környezeti hatásai a megfelelő hulladékgyűjtés és azt ezt követő speciális feldolgozás révén szinte teljesen kiküszöbölhetők, és egy élhető alternatívát kínál a klasszikus értelemben vett műanyaggal szemben.

Aki pedig még többet tenne környezete védelmében, és a biodegradábilis műanyag mennyiségét is csökkentené, annak tökéletes választás lehet a RePohár, amelyet nem egyszer, nem kétszer, de a fesztivál teljes ideje alatt bátran lehet használni. A csupán 5 lejért megvásárolható, strapabíró anyagból készült poharakat ugyanis csak egyszer kell megvásárolni, ezt követően pedig bármelyik ital- vagy ételsátorban lehet ebbe kérni a vizet, az üdítőt vagy épp a sört. Hogy a különféle innivalók ízei ne keveredjenek, és a pohár makulátlan tisztaságnak örvendjen, a Kossuth-kert több pontján is ki lehet majd öblíteni ezeket, így a RePohár a PMN minden napján hű társuk lehet a környezettudatos fesztiválozóknak. A Partiumi Magyar Napok után pedig nyugodt szívvel haza lehet vinni a zöld-fehér poharakat, és ha kicsit nosztalgiáznánk, bármikor elővehetjük ezeket, hogy felidézzük velük az év legjobban várt rendezvénysorozatának hangulatát.

Szemetet csak szelektíven!

A Partiumi Magyar Napok idén nagy hangsúlyt fog fektetni a szelektív hulladékgyűjtésre is. Ennek jegyében a Kossuth-kertben több helyszínen is olyan gyűjtőpontokat alakítanak ki, ahol annak rendje és módja szerint gondoskodni lehet a műanyag, a papír és a fém megfelelő tárolóba kerüléséről. Mi több, egy népes csapatnak kifejezetten az lesz a dolga, hogy folyamatosan ellenőrizze ezek tartalmát, és átválogatás által biztosítsa, hogy minden hulladék a neki megfelelő gyűjtőbe került. Hasonlóan szelektíven gyűjtik majd az üdítős palackokat és egyéb csomagolásokat a standoknál is, ha tehát úgy döntünk, italunkat egyenesen a RePohárba kérjük, a műanyag flakonoknak esélyük sincs elkallódni a fesztiváli forgatagban.

A PMN-en jelen lévő étel- és italszolgáltatók tehát már belátták, mennyire fontos határozott lépéseket tenni környezetünk védelme érdekében, most már csak rajtunk, a helyi közösségen múlik, mennyire lesz sikeres a kezdeményezés. Elő a RePohárral, legyen az idei minden idők legkörnyezettudatosabb partiumi fesztiválja!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 12.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...