EU-konform jogosítványok
Utoljára módositva: 2012-05-23 19:54:18

A belügyminisztérium megújítana a gépjárművezetői-engedélyeket. Az előterjesztett törvénytervezet értelmében 2013. január 19-től EU-konform jogosítványokat állítanának ki hazánkban.

A jogosítvány előlapjának tartalma változatlan marad

A napokban a belügyminisztérium egy törvénytervezetet terjesztett elő, melynek értelmében 2013. január 19-től az új gépjárművezetői-engedélyeket európai uniós kódrendszer alapján állítanák ki. Az új jogosítvány a sofőr egészségi állapotáról, a jármű felszereltségéről tartalmazó adatokkal bővülne, az Európai Unióban használt kódrendszernek megfelelően. Az új irat megőrzi jelenlegi formáját, azonban a hátoldalán új információkat tartalmazó mezők kerülnek bevezetésre. Többek között azt is tartalmazni fogja, hogy a sofőr visel-e szemüveget, kontaktlencsét, vagy használ-e hallókészüléket.

A gépjárművezetői-engedély hátoldala új elemekkel bővül

Azt is külön kód fogja jelezni, ha a gépjármű szerkezetében bármilyen típusú módosítás történt-e. Arra is külön fel fogják hívni a figyelmet, ha autópályán nem vezethet a jogosítvány tulajdonosa. Mindegyik okmány hátoldalán kötelezően megjelenik majd a 05.08-as kód, mely azt jelzi, hogy a sofőrök nem vezethetnek alkoholos befolyásoltság alatt. Amennyiben a törvénytervezetet elfogadják és jogerőre lép, akkor a romániai gépjárművezetők olyan jogosítványt kapnak, melyből az Európai Unió bármelyik országában szolgálatot teljesítő rendőrök kiolvashatják a szükséges információkat. A tervezet értelmében 2013. január 19. után a gépjárművezetők EU-konform jogosítványt kapnak, míg a korábban kiállított vezetői engedélyeket csak akkor kell kicserélni, amikor azok érvényessége lejár.

Sógor Beáta

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítás, költöztetés. Tel.: 0725353499.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. június 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók   25 dkg szikkadt fehér kenyér olívaolaj 25 dkg koktél paradicsom só 1 tk morzsolt lestyán 1 tk ...