EU-konform jogosítványok
Utoljára módositva: 2012-05-23 19:54:18

A belügyminisztérium megújítana a gépjárművezetői-engedélyeket. Az előterjesztett törvénytervezet értelmében 2013. január 19-től EU-konform jogosítványokat állítanának ki hazánkban.

A jogosítvány előlapjának tartalma változatlan marad

A napokban a belügyminisztérium egy törvénytervezetet terjesztett elő, melynek értelmében 2013. január 19-től az új gépjárművezetői-engedélyeket európai uniós kódrendszer alapján állítanák ki. Az új jogosítvány a sofőr egészségi állapotáról, a jármű felszereltségéről tartalmazó adatokkal bővülne, az Európai Unióban használt kódrendszernek megfelelően. Az új irat megőrzi jelenlegi formáját, azonban a hátoldalán új információkat tartalmazó mezők kerülnek bevezetésre. Többek között azt is tartalmazni fogja, hogy a sofőr visel-e szemüveget, kontaktlencsét, vagy használ-e hallókészüléket.

A gépjárművezetői-engedély hátoldala új elemekkel bővül

Azt is külön kód fogja jelezni, ha a gépjármű szerkezetében bármilyen típusú módosítás történt-e. Arra is külön fel fogják hívni a figyelmet, ha autópályán nem vezethet a jogosítvány tulajdonosa. Mindegyik okmány hátoldalán kötelezően megjelenik majd a 05.08-as kód, mely azt jelzi, hogy a sofőrök nem vezethetnek alkoholos befolyásoltság alatt. Amennyiben a törvénytervezetet elfogadják és jogerőre lép, akkor a romániai gépjárművezetők olyan jogosítványt kapnak, melyből az Európai Unió bármelyik országában szolgálatot teljesítő rendőrök kiolvashatják a szükséges információkat. A tervezet értelmében 2013. január 19. után a gépjárművezetők EU-konform jogosítványt kapnak, míg a korábban kiállított vezetői engedélyeket csak akkor kell kicserélni, amikor azok érvényessége lejár.

Sógor Beáta

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel a környezeted megóvásért?
Nem használok már műanyag szatyrokat
Energia- és víztakarékos háztartási gépeket vásárolok
Helyi termékeket vásárolok
Kisebb távolságok esetén nem ülök autóba, inkább a gyaloglást választom
A kényelemről nem tudok lemondani még akkor sem, ha az nem éppen környezetkímélő
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. augusztus 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db konyhakész csirke, só, bors, 2 tk. kakukkfű (szárított, morzsolt), 3 db biocitrom (vagy lime), 1 fej ...