EU-s viszonylatban olcsó volt az élelmiszer
Utoljára módositva: 2019-06-20 22:30:59

2018-ban a romániaiak fizették a legkevesebbet az Európai Unióban egy élelmiszereket és alkoholmentes italokat tartalmazó fogyasztói kosárért, az uniós átlag 66%-át, derül ki az EU statisztikai hivatalának (Eurostat) csütörtökön közzétett adatsorából.

Az ellenkező póluson a dánok állnak, akik ugyanezért a kosárért az uniós átlag 130%-át fizették ki 2018-ban. Termékekre lebontva kiderül, hogy Romániában a kenyér és gabonafélék ára csaknem a fele az uniós átlagnak (54%), míg a hús ára az uniós átlag 63-át teszi ki. Mindkét termékkategória esetében Romániában a legalacsonyabbak az árak az EU-ban. Csak a tojás, a sajt- és túrófélék és a tej esetében nem számít listavezetőnek Románia a legalacsonyabb árak kategóriában, ezek ára ugyanis az uniós átlag 93%-ára rúg nálunk. Alacsonyabb árakat ezen termékek esetében Lengyelországban, Csehországban és Nagy-Britanniában regisztráltak. Az alkoholtartalmú italok esetében az árak az uniós átlag 74%-át teszik ki Romániában és Bulgáriában, míg Finnországban a 182%-át, Írországban pedig a 177%-át. Ami a cigarettát illeti, Bulgáriában volt a legolcsóbb (az uniós átlag 49%-a), majd Lengyelország (60%) és Horvátország (62%) következett. Romániában az uniós átlag 69%-án van a cigaretta ára. A legtöbbet azonban Nagy-Britanniában (204%), Írországban (201%) és Franciaországban (141%) kellett fizetni a cigarettáért 2018-ban.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...