EU-tisztújítás: Maros Sefcovic továbbá is legyen uniós energiaügyi biztos
Utoljára módositva: 2019-07-15 15:19:57

A májusi európai parlamenti választásokat követően, jelenleg folyó európai uniós tisztújítás után újból az energiaügyi biztosi posztot kellene betöltenie Maros Sefcovicnak, az Európai Bizottság szlovák tagjának – jelentette ki Zuzana Caputová szlovák elnök hétfőn Varsóban azon a sajtótájékoztatón, amelyet vendéglátójával, Andrzej Duda lengyel elnökkel közösen tartott.

Maros Sefcovic

Maros Sefcovic

Újságírói kérdésre válaszolva Caputová “nem jó eredménynek” nevezte, hogy a közép-európai térség a folyamatban lévő uniós tisztújítás során egyelőre nem tett szert magas posztra. Szlovákia ambíciója szerinte az kell, hogy legyen, hogy Sefcovic megmaradjon az eddig betöltött poszton. Sefcovic korábban – sajtóhírek szerint – az Európai Bizottság (EB) elnökjelöltjeként is felmerült a visegrádi csoport (V4) részéről.

Duda aláhúzta: a tisztújításról jelenleg politikai egyeztetések zajlanak, Varsó pedig olyan biztosi posztra fog pályázni, amely a lengyel érdekek minél jobb képviseletét teszi lehetővé.

Hangsúlyozta azt is, hogy a tisztújításnak tükröznie kell a májusi EP-választási eredményt. Ebben az értelemben “mélyen antidemokratikus lett volna”, ha az EB-elnökké a szocialisták jelöltjét, Frans Timmermanst teszik meg – jelentette ki.

Duda természetesnek mondta, hogy az EB-elnökjelölt az EP-választáson diadalmaskodó Európai Néppártból kerüljön ki, és ebben az összefüggésben támogatóan nyilatkozott a német védelmi miniszter, Ursula von der Leyen jelöltségéről.

Caputová beszélt a V4- együttműködésről is, “nagyon aktuálisnak” minősítve azt. Kiemelte, hogy a beiktatása után első külföldi útjainak zöme a szomszédos országokba, a térségbeli államokba vezet.

Kitért a szlovák államfő az 1989-es rendszerváltás előtti térségbeli ellenzék kapcsolataira, aláhúzva: ma is a közös demokratikus értékekre kell építeni. Egyúttal törekedni kell “közös európai megoldásokra”, csak így lehet elérni a közép-európai térség és az Európai Unió közös céljait – jelentette ki.

A közép-európai együttműködés fő kihívásainak a robotizációt és a klímavédelmet nevezte.

Szükségesnek mondta továbbá, hogy a NATO egységes legyen Oroszország ügyében, és egyúttal “nagyon fontosnak” minősítette Pozsony együttműködését Moszkvával. Prioritásként említette, hogy Ukrajnával “nagyobb egyetértést érjenek el”.

A Brüsszel által bírált lengyel igazságügyi reform kapcsán feltett kérdésre válaszolva Caputová elmondta: ezt a témakört Dudával “részletesen megbeszélték”. A szlovák elnök szerint több lengyelországi “probléma” e téren “nem tér el lényegesen attól, amivel Szlovákiának is szembesülnie kell”.

Zuzana Caputovát Varsóban hétfőn Marek Kuchcinski alsóházi és Stanislaw Karczewski felsőházi elnök, valamint a lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki is fogadja.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...