EU-tisztújítás: Maros Sefcovic továbbá is legyen uniós energiaügyi biztos
Utoljára módositva: 2019-07-15 15:19:57

A májusi európai parlamenti választásokat követően, jelenleg folyó európai uniós tisztújítás után újból az energiaügyi biztosi posztot kellene betöltenie Maros Sefcovicnak, az Európai Bizottság szlovák tagjának – jelentette ki Zuzana Caputová szlovák elnök hétfőn Varsóban azon a sajtótájékoztatón, amelyet vendéglátójával, Andrzej Duda lengyel elnökkel közösen tartott.

Maros Sefcovic

Maros Sefcovic

Újságírói kérdésre válaszolva Caputová “nem jó eredménynek” nevezte, hogy a közép-európai térség a folyamatban lévő uniós tisztújítás során egyelőre nem tett szert magas posztra. Szlovákia ambíciója szerinte az kell, hogy legyen, hogy Sefcovic megmaradjon az eddig betöltött poszton. Sefcovic korábban – sajtóhírek szerint – az Európai Bizottság (EB) elnökjelöltjeként is felmerült a visegrádi csoport (V4) részéről.

Duda aláhúzta: a tisztújításról jelenleg politikai egyeztetések zajlanak, Varsó pedig olyan biztosi posztra fog pályázni, amely a lengyel érdekek minél jobb képviseletét teszi lehetővé.

Hangsúlyozta azt is, hogy a tisztújításnak tükröznie kell a májusi EP-választási eredményt. Ebben az értelemben “mélyen antidemokratikus lett volna”, ha az EB-elnökké a szocialisták jelöltjét, Frans Timmermanst teszik meg – jelentette ki.

Duda természetesnek mondta, hogy az EB-elnökjelölt az EP-választáson diadalmaskodó Európai Néppártból kerüljön ki, és ebben az összefüggésben támogatóan nyilatkozott a német védelmi miniszter, Ursula von der Leyen jelöltségéről.

Caputová beszélt a V4- együttműködésről is, “nagyon aktuálisnak” minősítve azt. Kiemelte, hogy a beiktatása után első külföldi útjainak zöme a szomszédos országokba, a térségbeli államokba vezet.

Kitért a szlovák államfő az 1989-es rendszerváltás előtti térségbeli ellenzék kapcsolataira, aláhúzva: ma is a közös demokratikus értékekre kell építeni. Egyúttal törekedni kell “közös európai megoldásokra”, csak így lehet elérni a közép-európai térség és az Európai Unió közös céljait – jelentette ki.

A közép-európai együttműködés fő kihívásainak a robotizációt és a klímavédelmet nevezte.

Szükségesnek mondta továbbá, hogy a NATO egységes legyen Oroszország ügyében, és egyúttal “nagyon fontosnak” minősítette Pozsony együttműködését Moszkvával. Prioritásként említette, hogy Ukrajnával “nagyobb egyetértést érjenek el”.

A Brüsszel által bírált lengyel igazságügyi reform kapcsán feltett kérdésre válaszolva Caputová elmondta: ezt a témakört Dudával “részletesen megbeszélték”. A szlovák elnök szerint több lengyelországi “probléma” e téren “nem tér el lényegesen attól, amivel Szlovákiának is szembesülnie kell”.

Zuzana Caputovát Varsóban hétfőn Marek Kuchcinski alsóházi és Stanislaw Karczewski felsőházi elnök, valamint a lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki is fogadja.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó kertes ház főúton, 25 méteres utcafronttal, 35...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. november 13.)


  KONYHA
  Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...