Eurómilliók Sárközújlaknak
Utoljára módositva: 2017-09-07 11:29:44

Négy nyertes pályázatnak köszönhetően 10 millió eurónyi beruházások kezdődnek — megújul a Petőfi Sándor Általános Iskola, és európai uniós finanszírozásból hőszigetelik a tömbházakat.

Elképzelésekben, tervekben soha nem volt hiány a kisvárost vezető Piricsi Arthur fejében, és pályázatokban sem a Sárközújlaki Polgármesteri Hivatalban — igaz, volt egy sötétebb időszak, amikor a pályázatok megakadtak Szatmárnémetiben, és a megyei tanács egyik asztalfiókjának alján „felejtődtek”; szerencsére ez a sötétebb időszak már a múlthoz tartozik, a pályázatok eljutnak-benyújtódnak rendeltetési helyükre, és sikeresnek is minősülnek. Olyannyira, hogy négy nyertes pályázatnak köszönhetően a következő időszakban nem kevesebb mint 10 millió euró értékű beruházások kezdődnek a kisvárosban. A megye egyik (ha nem a) legnagyobb létszámú általános iskolája a Petőfi Sándor Általános Iskola, ahol több mint ezer diák tanul három épületben — s bár a több mint tíz éve kibővített főépület első pillantásra teljesen rendben lévőnek tűnik, a valóságban alaposan megérett már a felújításra-modernizálásra annak érdekében, hogy európai uniós szintűvé váljon. És válik is, ugyanis az Országos Településfejlesztési Programból (PNDL 2) 4 millió lejt fordíthatnak a főépület szigetelésére, az elektromos hálózat felújítására és a fűtésrendszer teljes cseréjére. „Mindezek mellett minden osztályterembe új padok és interaktív tábla kerül — jelenleg csak egyetlenegy van az egész iskolában —, valamint teljesen felszereljük a kémia- és fizikalabort. A dokumentációk készítése folyamatban van, jövőre kezdődhetnek a munkálatok, és az önkormányzat a konzultáns céggel közösen mindent elkövet, hogy valóban mielőbb megkezdődjenek, hiszen hatalmas munkákról van szó. Első fázisban azokkal kezdjük majd (például a központifűtés-rendszer cseréje), amelyeket tanítás közben is végezhetünk anélkül, hogy zavarnánk az órákat” — magyarázza Piricsi polgármester.

A másik két nyertes, szintén az Országos Településfejlesztési Programhoz tartozó pályázat, bár teljesen különálló, némiképp mégis összefügg: ötmillió lejből valósul meg Kissárköz és Meggyesgombás 22 km hosszúságú ivóvízhálózatának kiépítése, valamint egy, a víznyomást biztosító szivattyúház építése — a munkálat kivitelezését pedig már árverésre is bocsátották, s jövőre kezdődhet is az árokásás; és 10 800 000 lejből építik ki Adorján, Kissárköz és Meggyesgombás szennyvízhálózatát, közel 30 km hosszan. „Ezt a beruházást mindhárom településen nagyon várják már — érthetően. Az előtanulmány elkészült, hamarosan licitáljuk a technikai terveket, s azt követően magát a munkálat kivitelezését. Bízom benne, hogy ezek a licitek nem húzódnak el fölöslegesen, és 2018 őszén megkezdődhet az építkezés” — mondja a polgármester, majd örömtől ragyogva és büszkén teszi hozzá: „Megvan Sárközújlak első, európai uniós finanszírozású pályázata! Ez annál is nagyobb öröm, mert mint tudjuk, a 2007–2013-as időszakban városként nem pályázhattunk, de szerencsére ez mostanra már változott, és igyekszünk is minden lehetőséget kihasználni, megfogni a város további rendbetétele érdekében. E gondolat mentén pályáztuk meg a központban lévő öt tömbház hőszigetelését, ugyanis ezek a tömbházak nagyon lerobbant állapotban vannak, s felújításukat követően teljesen megváltozik majd a település központi arculata. A 2,7 millió eurós (12,5 millió lej) beruházás a falak hőszigetelése mellett értelemszerűen a nyílászárók cseréjét és a tetők szigetelését is jelenti, valamint a lépcsőházak napelemes rendszerrel való áramellátását — ezekhez minden egyes lakástulajdonos önrésszel is hozzá kell járuljon” — pontosítja a városvezető.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Felhőkarcoló
Ma, 21:00
Will Sawyer (Dwayne Johnson), aki egykor az FBI túszmentő osztagát vezette, jelenleg felhőkarcolókra specializálódott biztonsági szakértőként dolgozik. Legújabb megbízása miatt Hongkongba utazik, amikor a világ legmagasabb épülete hirtelen kigyullad, és őt kiáltják ki felelősnek. Will ellen körözést adnak ki, így kell megállítania az igazi felelősöket, tisztára mosnia a nevét, és legfőként megmenteni a családját, akik az épületben rekedtek... a tűzvonal fölött.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 19.
Most tisztázhatja azokat a problémákat barátaival vagy ismerőseivel, amelyek érzése szerint a mostani félreértéseket generálták.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 19.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...