Eurómilliók Sárközújlaknak
Utoljára módositva: 2017-09-07 11:29:44

Négy nyertes pályázatnak köszönhetően 10 millió eurónyi beruházások kezdődnek — megújul a Petőfi Sándor Általános Iskola, és európai uniós finanszírozásból hőszigetelik a tömbházakat.

Elképzelésekben, tervekben soha nem volt hiány a kisvárost vezető Piricsi Arthur fejében, és pályázatokban sem a Sárközújlaki Polgármesteri Hivatalban — igaz, volt egy sötétebb időszak, amikor a pályázatok megakadtak Szatmárnémetiben, és a megyei tanács egyik asztalfiókjának alján „felejtődtek”; szerencsére ez a sötétebb időszak már a múlthoz tartozik, a pályázatok eljutnak-benyújtódnak rendeltetési helyükre, és sikeresnek is minősülnek. Olyannyira, hogy négy nyertes pályázatnak köszönhetően a következő időszakban nem kevesebb mint 10 millió euró értékű beruházások kezdődnek a kisvárosban. A megye egyik (ha nem a) legnagyobb létszámú általános iskolája a Petőfi Sándor Általános Iskola, ahol több mint ezer diák tanul három épületben — s bár a több mint tíz éve kibővített főépület első pillantásra teljesen rendben lévőnek tűnik, a valóságban alaposan megérett már a felújításra-modernizálásra annak érdekében, hogy európai uniós szintűvé váljon. És válik is, ugyanis az Országos Településfejlesztési Programból (PNDL 2) 4 millió lejt fordíthatnak a főépület szigetelésére, az elektromos hálózat felújítására és a fűtésrendszer teljes cseréjére. „Mindezek mellett minden osztályterembe új padok és interaktív tábla kerül — jelenleg csak egyetlenegy van az egész iskolában —, valamint teljesen felszereljük a kémia- és fizikalabort. A dokumentációk készítése folyamatban van, jövőre kezdődhetnek a munkálatok, és az önkormányzat a konzultáns céggel közösen mindent elkövet, hogy valóban mielőbb megkezdődjenek, hiszen hatalmas munkákról van szó. Első fázisban azokkal kezdjük majd (például a központifűtés-rendszer cseréje), amelyeket tanítás közben is végezhetünk anélkül, hogy zavarnánk az órákat” — magyarázza Piricsi polgármester.

A másik két nyertes, szintén az Országos Településfejlesztési Programhoz tartozó pályázat, bár teljesen különálló, némiképp mégis összefügg: ötmillió lejből valósul meg Kissárköz és Meggyesgombás 22 km hosszúságú ivóvízhálózatának kiépítése, valamint egy, a víznyomást biztosító szivattyúház építése — a munkálat kivitelezését pedig már árverésre is bocsátották, s jövőre kezdődhet is az árokásás; és 10 800 000 lejből építik ki Adorján, Kissárköz és Meggyesgombás szennyvízhálózatát, közel 30 km hosszan. „Ezt a beruházást mindhárom településen nagyon várják már — érthetően. Az előtanulmány elkészült, hamarosan licitáljuk a technikai terveket, s azt követően magát a munkálat kivitelezését. Bízom benne, hogy ezek a licitek nem húzódnak el fölöslegesen, és 2018 őszén megkezdődhet az építkezés” — mondja a polgármester, majd örömtől ragyogva és büszkén teszi hozzá: „Megvan Sárközújlak első, európai uniós finanszírozású pályázata! Ez annál is nagyobb öröm, mert mint tudjuk, a 2007–2013-as időszakban városként nem pályázhattunk, de szerencsére ez mostanra már változott, és igyekszünk is minden lehetőséget kihasználni, megfogni a város további rendbetétele érdekében. E gondolat mentén pályáztuk meg a központban lévő öt tömbház hőszigetelését, ugyanis ezek a tömbházak nagyon lerobbant állapotban vannak, s felújításukat követően teljesen megváltozik majd a település központi arculata. A 2,7 millió eurós (12,5 millió lej) beruházás a falak hőszigetelése mellett értelemszerűen a nyílászárók cseréjét és a tetők szigetelését is jelenti, valamint a lépcsőházak napelemes rendszerrel való áramellátását — ezekhez minden egyes lakástulajdonos önrésszel is hozzá kell járuljon” — pontosítja a városvezető.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 12:50
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 21:20
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 16.
Nem sokat várt egy hivatásával kapcsolatos lépéstől, ám kellemesen fog csalódni, kiderül ugyanis, hogy akár élete nagy lehetősége is kialakulhat belőle.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...