Eurómilliókat töröltettek el
Utoljára módositva: 2020-01-17 14:11:37

Hatalmas összegű banki kölcsönök eltörlésében segítettek bajba került lakosoknak a CSALB mediátorai. A közvetítés ingyenes.

Egy bukaresti lakosnak sikerült eltöröltetnie egy 298 ezer lej (megközelítőleg 62 ezer euró), egy nagyváradi személynek pedig egy 51 930 svájci frank értékű kölcsönt, amelyet ugyanannál a banknál vettek fel, a bankok és elégedetlen ügyfeleik között közvetítő egyesület (CSALB) segítségével. Mindkét összeg meghaladja a CSALB közvetítése nyomán eltörölt eddigi legmagasabb kölcsönt, amelyet tavaly áprilisban sikerült lenullázni: akkor egy máramarosszigeti fogyasztónak törölték el a fennmaradó 44 600 eurós kölcsönét.

A nagyváradi lakos 2007-ben vett fel svájcifrank-alapú kölcsönt ingatlanvásárlásra. A gazdasági válság és a svájci frank drágulása miatt azonban időközben megkétszereződtek a törlesztőrészletei. 2018 őszéig még, ha olykor késésekkel is, de sikerült kifizetnie a havi törlesztést, 2019 tavaszán viszont a családban előforduló egészségügyi problémák miatt már nem tudott tovább törleszteni, a hátralékok pedig csak gyűltek. A kritikussá vált helyzetben a CSALB szakembereihez fordult, akik a bankkal való egyeztetést követően nem csak időt nyertek a nagyváradinak, hanem annál sokkal többet: lenullázták a fennmaradó 12 évnyi törlesztést.

A bukaresti személy szintén ingatlanra vett fel kölcsönt négy évvel ezelőtt — írja a CSALB közleményében. Időközben egy IT-céget is alapított, törleszteni is tudott. Két éve viszont autóbaleset érte, amelynek nyomán több műtétre is szüksége volt, a rehabilitációja pedig még mindig nem zárult le. A központ munkatársaitól kért segítséget a bankkal való párbeszédben, akiknek a közvetítése nyomán sikerült elérni azt, hogy a kölcsönből fennmaradó összeget, 62 ezer eurót eltörölte a bank.

 

2 millió eurós segítség

 

A bankok és elégedetlen ügyfeleik között közvetítő egyesület (CSALB) már több mint három éve működik, szakemberei pedig ingyenesen vállalnak közvetítői szerepet a bankok és ügyfeleik között. A pénzügyi szakemberek, akik a központban mediátorként dolgoznak, több esetben nagy adósságok eltörlését is elérték: több olyan eset is volt, amikor a törlesztőrészlet több ezer euróval lett kisebb a közvetítői munka nyomán, de amint a már említett példákból is látszik, olyan is megtörtént többször, hogy a teljes fennmaradó törlesztést sikerült eltöröltetni.

A CSALB közleménye szerint a 3,5 év alatt 1400 lakosnak segített a bankokkal való párbeszédben, amelyek nyomán közel 2 millió eurót „spórolt” meg a hozzá fordulóknak.

Ahhoz, hogy a mediátorok segítségét kérjék, fel kell keresni a központot telefonon vagy levélben.

Röviden be kell számolni a panaszról, a szakértők pedig felveszik a kapcsolatot az érintett bankkal, és mindkét fél számára megoldásokat kínálnak. A banki ügyfél számára ez a közvetítés, amely három hónapon belül megoldást javasol, ingyenes, és elkerülhető vele a többéves pereskedés. A mediátori központ telefonszáma 021.9414, itt lehet érdeklődni a tevékenységről és kapcsolatba kerülni a mediátorokkal is, illetve a www.csalb.ro oldalon találhatnak bővebb információkat.

 

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 28.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...