Európa őrlőmalmában
Utoljára módositva: 2014-05-27 08:51:54

 

„A magyarok nyilaitól ments meg, uram, minket…” — így imádkoztak Európa népei a magyar nép vándorlása, honfoglalása és kalandozása idején. Hogy miért féltek akkor a magyaroktól, ma már a történészek sokféleképpen magyarázzák, nem az a lényeg, hogy melyik magyarázat az igaz, hanem az, hogy mikor és miért kezdődött el a törés, amikor már nem a magyaroktól féltek Európa népei, hanem a magyarok kezdtek elveszteni minden csatát? Nevezhetjük ezt a törést Lech mezejének, Mohácsnak, majtényi síknak, Világosnak, Trianonnak és így tovább, minden bukás mögött ott van a hatalom megszerzéséért folyó harc előidézte széthúzás. Attól a pillanattól kezdve, amikor a magyar népnek sikerült átjutni a Vereckei-szoroson, Európa ellensége lett. Attól a pillanattól kezdve Európa népei mindent megtettek azért, hogy őrlőmalmukban megsemmisítsék ezt a népet. Ebben sokat segítettek a magyarok is István és Koppány harcától kezdve az Árpád-házi királyok trónviszályain, a vallásháborúkon, majd az ideológiák harcán át napjainkig. Sohasem a megmaradás volt a fő cél, hanem az egyéni és csoportérdekek érvényesítése, valamint a hatalom megszerzése és megtartása. Nem mondhatja senki, hogy nincs szükség a hatalomra ahhoz, hogy egy nép, egy nemzet megvalósítsa álmait, de egy népnek, egy nemzetnek csak közös álma lehet, a közös álmokért pedig csak egységesen lehet kiállni. A magyar történelemből ismert nagy bukások mindig annak az eredményei voltak, hogy egyik-másik vezérünk egyéni vagy kis csoportérdekek miatt elárulta, cserbenhagyta a közösséget. Ma már legtöbbször a nagy veszteségeink kapcsán szervezünk megemlékezéseket, elsíratjuk a múltat, kétségbeesve beszélünk a jövőről, és nem vesszük észre, hogy amíg mások mozognak, addig mi ülünk, és csodálkozunk, vagy megpróbálunk magyarázatot keresni, mi lehet az oka, ki a felelős azért, hogy mindig mi kerültünk a nyilak célpontjaiba.

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 20:55
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. augusztus 24.
Olyan új helyzetekbe kerül, ahol nem boldogul a régi sablonokkal. Engedje szabadon áradni képzelőerejét, és megtalálja a megoldásokat!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. augusztus 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 8 dkg lila hagyma, 50 dkg paradicsom, 25 dkg koktélparadicsom, 10 dkg joghurt, 1 dl tejszín + a ...