Európa őrlőmalmában
Utoljára módositva: 2014-05-27 08:51:54

 

„A magyarok nyilaitól ments meg, uram, minket…” — így imádkoztak Európa népei a magyar nép vándorlása, honfoglalása és kalandozása idején. Hogy miért féltek akkor a magyaroktól, ma már a történészek sokféleképpen magyarázzák, nem az a lényeg, hogy melyik magyarázat az igaz, hanem az, hogy mikor és miért kezdődött el a törés, amikor már nem a magyaroktól féltek Európa népei, hanem a magyarok kezdtek elveszteni minden csatát? Nevezhetjük ezt a törést Lech mezejének, Mohácsnak, majtényi síknak, Világosnak, Trianonnak és így tovább, minden bukás mögött ott van a hatalom megszerzéséért folyó harc előidézte széthúzás. Attól a pillanattól kezdve, amikor a magyar népnek sikerült átjutni a Vereckei-szoroson, Európa ellensége lett. Attól a pillanattól kezdve Európa népei mindent megtettek azért, hogy őrlőmalmukban megsemmisítsék ezt a népet. Ebben sokat segítettek a magyarok is István és Koppány harcától kezdve az Árpád-házi királyok trónviszályain, a vallásháborúkon, majd az ideológiák harcán át napjainkig. Sohasem a megmaradás volt a fő cél, hanem az egyéni és csoportérdekek érvényesítése, valamint a hatalom megszerzése és megtartása. Nem mondhatja senki, hogy nincs szükség a hatalomra ahhoz, hogy egy nép, egy nemzet megvalósítsa álmait, de egy népnek, egy nemzetnek csak közös álma lehet, a közös álmokért pedig csak egységesen lehet kiállni. A magyar történelemből ismert nagy bukások mindig annak az eredményei voltak, hogy egyik-másik vezérünk egyéni vagy kis csoportérdekek miatt elárulta, cserbenhagyta a közösséget. Ma már legtöbbször a nagy veszteségeink kapcsán szervezünk megemlékezéseket, elsíratjuk a múltat, kétségbeesve beszélünk a jövőről, és nem vesszük észre, hogy amíg mások mozognak, addig mi ülünk, és csodálkozunk, vagy megpróbálunk magyarázatot keresni, mi lehet az oka, ki a felelős azért, hogy mindig mi kerültünk a nyilak célpontjaiba.

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 15.
Ne hagyja figyelmen kívül a környezetében élők véleményét, hiszen olyan kérdésben készül dönteni, amely őket is közelről érinti.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. december 15.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...