Európa Tanács: többet kell tenni az emberkereskedelem áldozatainak támogatásáért
Utoljára módositva: 2019-05-28 15:18:32

Hatékonyabb segítségnyújtást ösztönző szabályozásra és konkrét intézkedésekre van szükség az emberkereskedelem Európában szükséget szenvedő áldozatainak megsegítése érdekében – jelentette ki a strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberkereskedelem elleni küzdelemmel foglalkozó szakértői csoportja (GRETA) kedden.

A szakértők nyolcadik, tavalyi általános jelentésükben aláhúzták, noha a tagállamok többet megvalósítottak a GRETA korábbi ajánlásaiból, az emberkereskedők markából szabadultaknak hatékonyabb jogsegélyt kell biztosítani. Megfelelő szállásra, orvosi kezelésre, pszichológiai segítségnyújtásra és anyagi támogatásra van szükségük, amelyek nagyban hozzájárulnak a társadalomba való újbóli beilleszkedésükhöz.

Davor Derencinovic, a GRETA elnöke kiemelte, az emberkereskedők fogságából szabadultaknak gyakran bizonytalansággal, lelki sérülésekkel kell megküzdeniük, amely növeli a további kizsákmányolásuk kockázatát. Az ilyen áldozatok megsegítése származásuktól, állampolgárságuktól függetlenül minden tagállam kötelessége – húzta alá.

A szakértői csoport Magyarországgal kapcsolatban felidézte, hogy egy tavaly áprilisban nyilvánosságra hozott jelentésben egyebek mellett a magyar-szerb határ közelében felállított tranzitzónákkal kapcsolatban, valamint a fóti Károlyi István Gyermekközpontban tett látogatást követően fogalmaztak meg aggályokat.

Mint írták, a tranzitövezetekben nincs meg “a bizalomnak az a légköre, amely lehetővé tenné az embercsempészek áldozatainak, hogy előlépjenek és beszéljenek a helyzetükről. A menedékkérőket nem tájékoztatják megfelelően a jogaikról és velük szemben alkalmazandó eljárásokról. Arra emlékeztettek, hogy az ET szakértői testületét az is aggodalommal töltötte el, hogy a 14 és 17 év közötti gyerekeket a magyar hatóságok felnőttként kezelik, ami ezt a csoportot még sebezhetőbbé teszi. A kollektív kiutasítással kapcsolatban aláhúzták, hogy így nehezebb felismerni, ha valaki embercsempészek áldozata – tették hozzá.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 29.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...