Európának két tüdővel kell lélegeznie
Utoljára módositva: 2018-09-18 18:47:20

Európának két tüdővel kell lélegeznie, egy keletivel és egy nyugatival — mondta tegnap, a Három Tenger Kezdeményezés bukaresti csúcstalálkozójának második napján Jean-Claude Juncker. Mindeközben Klaus Iohannis sikeresnek minősítette a találkozót.

„Európának két tüdővel kell lélegeznie, egy keletivel és egy nyugatival. Ha ez nem így történik, akkor lélegzet nélkül marad, és az az érzésem, hogy a mi Uniónk kezd lélegzet nélkül maradni. Éppen ezért minden eddiginél nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk az együttműködés előnyeire, és közös nyelvezetet kell használnunk, amikor keletről, illetve amikor nyugatról beszélünk. Támogatjuk ezt a kezdeményezést, és arra bátorítjuk önöket, hogy nyissanak új kommunikációs csatornákat a kontinens két tüdeje között, ugyanakkor észak és dél között is. (…) Az európai konnektivitás elsődleges fontosságú. Minden itt elfogadott kezdeményezést és ötletet támogatunk” — jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Juncker felsorolt néhányat azok közül az uniós támogatások közül, amelyek az infrastrukturális fejlesztést, illetve az energiaellátást célozzák a Három Tenger Kezdeményezés tagállamainak térségében. Hozzátette ugyanakkor, hogy a jogállamiság tiszteletben tartása elsődleges fontosságú, mert „a befektetéseknek semmi értelme nincs a jogállamiság tisztelete nélkül.”

A Három Tenger Kezdeményezés (3SI) megerősítheti a gazdaságot és összességében hozzájárulhat az Európai Unió (EU) megszilárdításához — jelentette ki Klaus Iohannis államfő kedden. „A Három Tenger Kezdeményezés megerősítheti a gazdaságot és összességében hozzájárulhat az Európai Unió megszilárdításához egy olyan pillanatban, amikor fontos döntések meghozatalára készülünk. (…) A kezdeményezés része azon törekvésünknek, hogy csökkentsük a mesterséges megosztottságot a kontinensen és az Atlanti-óceán két partján” — hangoztatta Iohannis.

Az államfő véleménye szerint az interkonnektivitásnak kell az első helyen szerepelnie az országok közötti tárgyalások napirendén, mert ez csökkentheti leginkább a különbséget a kontinens nyugati és keleti felének fejlettségi szintje között. „A kezdeményezés a közlekedésre, az energiára és a digitalizálásra helyezi a hangsúlyt. Ezen területek összekapcsolása komoly ösztönzést jelenthet a gazdaság egészére nézve. Azt gondolom, hogy ez egy olyan lehetőség, amelyet euroatlanti partnereinkkel és az európai és nemzetközi pénzintézetekkel együttműködve, maximálisan ki tudnánk használni” — vélte Iohannis. Hozzátette: a fokozottabb regionális interkonnektivitás és gazdasági konvergencia hozzájárul az Európai Unió kohéziójához, koherenciájához és konvergenciájához.

Iohannis ugyanakkor úgy véli, hogy a hazai belpolitikai nehézségek ellenére nagyszerűen sikerült a 3SI csúcstalálkozója. Az elnök szerint sikerként könyvelhető el az értekezlet, amelynek Bukarest adott otthont. „Örülök, hogy belpolitikai nehézségeink ellenére nagyszerű csúcstalálkozónk volt, amely Románia, az ország gazdasági fejlődése, a román állampolgárok és a három tenger teljes régiójának javát szolgálja” — fogalmazott az elnök az eseményt záró sajtótájékoztatón. Iohannis rámutatott, az eseményen elfogadtak egy nyilatkozatot a 3SI alapelveiről, illetve a bukaresti csúcstalálkozó megvalósított célkitűzéseiről.

A repülőgép meghibásodása miatt Áder János, Magyarország köztársasági elnöke nem tudott elutazni tegnap reggel Bukarestbe, a Három Tenger Kezdeményezés találkozójára. Ádert a bukaresti magyar nagykövet képviselte a programon.

Háttér

Az Adriai-, a Balti- és a Fekete-tenger között fekvő tizenkét uniós országot — Ausztria, Bulgária, Horvátország, Csehország, Észtország, Magyarország, Litvánia, Lettország, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szlovénia — tömörítő Három Tenger Kezdeményezés bukaresti csúcstalálkozójának célja, hogy a részt vevő országok kinyilvánítsák politikai támogatásukat az energetikai, szállítási és digitális összeköttetés megvalósítását célzó regionális projektekkel kapcsolatban.

 

 

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Csillag születik
Ma, 14:49
A show business kegyetlen és kiszámíthatatlan: de mennie kell. Jackson Maine (Bradley Cooper) valaha híres volt, de az ital és az örök turnézás kiszívta minden erejét. Leáldozóban van a csillaga. Ám megismerkedik egy fiatal, naiv és ismeretlen énekesnővel (Lady Gaga), akiben meglátja a zsenit. A férfi támogatja felfedezettjét, és közben beleszeret. Egyre szenvedélyesebb viszonyuk közben egyre jobban el is távolodnak egymástól: mert az ismeretlen lány pályája fantasztikus ütemben ível felfelé. A
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A belleville-i zsaru
Ma, 17:20
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Csillag születik
Ma, 21:20
A show business kegyetlen és kiszámíthatatlan: de mennie kell. Jackson Maine (Bradley Cooper) valaha híres volt, de az ital és az örök turnézás kiszívta minden erejét. Leáldozóban van a csillaga. Ám megismerkedik egy fiatal, naiv és ismeretlen énekesnővel (Lady Gaga), akiben meglátja a zsenit. A férfi támogatja felfedezettjét, és közben beleszeret. Egyre szenvedélyesebb viszonyuk közben egyre jobban el is távolodnak egymástól: mert az ismeretlen lány pályája fantasztikus ütemben ível felfelé. A
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. október 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...