Európának két tüdővel kell lélegeznie
Utoljára módositva: 2018-09-18 18:47:20

Európának két tüdővel kell lélegeznie, egy keletivel és egy nyugatival — mondta tegnap, a Három Tenger Kezdeményezés bukaresti csúcstalálkozójának második napján Jean-Claude Juncker. Mindeközben Klaus Iohannis sikeresnek minősítette a találkozót.

„Európának két tüdővel kell lélegeznie, egy keletivel és egy nyugatival. Ha ez nem így történik, akkor lélegzet nélkül marad, és az az érzésem, hogy a mi Uniónk kezd lélegzet nélkül maradni. Éppen ezért minden eddiginél nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk az együttműködés előnyeire, és közös nyelvezetet kell használnunk, amikor keletről, illetve amikor nyugatról beszélünk. Támogatjuk ezt a kezdeményezést, és arra bátorítjuk önöket, hogy nyissanak új kommunikációs csatornákat a kontinens két tüdeje között, ugyanakkor észak és dél között is. (…) Az európai konnektivitás elsődleges fontosságú. Minden itt elfogadott kezdeményezést és ötletet támogatunk” — jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Juncker felsorolt néhányat azok közül az uniós támogatások közül, amelyek az infrastrukturális fejlesztést, illetve az energiaellátást célozzák a Három Tenger Kezdeményezés tagállamainak térségében. Hozzátette ugyanakkor, hogy a jogállamiság tiszteletben tartása elsődleges fontosságú, mert „a befektetéseknek semmi értelme nincs a jogállamiság tisztelete nélkül.”

A Három Tenger Kezdeményezés (3SI) megerősítheti a gazdaságot és összességében hozzájárulhat az Európai Unió (EU) megszilárdításához — jelentette ki Klaus Iohannis államfő kedden. „A Három Tenger Kezdeményezés megerősítheti a gazdaságot és összességében hozzájárulhat az Európai Unió megszilárdításához egy olyan pillanatban, amikor fontos döntések meghozatalára készülünk. (…) A kezdeményezés része azon törekvésünknek, hogy csökkentsük a mesterséges megosztottságot a kontinensen és az Atlanti-óceán két partján” — hangoztatta Iohannis.

Az államfő véleménye szerint az interkonnektivitásnak kell az első helyen szerepelnie az országok közötti tárgyalások napirendén, mert ez csökkentheti leginkább a különbséget a kontinens nyugati és keleti felének fejlettségi szintje között. „A kezdeményezés a közlekedésre, az energiára és a digitalizálásra helyezi a hangsúlyt. Ezen területek összekapcsolása komoly ösztönzést jelenthet a gazdaság egészére nézve. Azt gondolom, hogy ez egy olyan lehetőség, amelyet euroatlanti partnereinkkel és az európai és nemzetközi pénzintézetekkel együttműködve, maximálisan ki tudnánk használni” — vélte Iohannis. Hozzátette: a fokozottabb regionális interkonnektivitás és gazdasági konvergencia hozzájárul az Európai Unió kohéziójához, koherenciájához és konvergenciájához.

Iohannis ugyanakkor úgy véli, hogy a hazai belpolitikai nehézségek ellenére nagyszerűen sikerült a 3SI csúcstalálkozója. Az elnök szerint sikerként könyvelhető el az értekezlet, amelynek Bukarest adott otthont. „Örülök, hogy belpolitikai nehézségeink ellenére nagyszerű csúcstalálkozónk volt, amely Románia, az ország gazdasági fejlődése, a román állampolgárok és a három tenger teljes régiójának javát szolgálja” — fogalmazott az elnök az eseményt záró sajtótájékoztatón. Iohannis rámutatott, az eseményen elfogadtak egy nyilatkozatot a 3SI alapelveiről, illetve a bukaresti csúcstalálkozó megvalósított célkitűzéseiről.

A repülőgép meghibásodása miatt Áder János, Magyarország köztársasági elnöke nem tudott elutazni tegnap reggel Bukarestbe, a Három Tenger Kezdeményezés találkozójára. Ádert a bukaresti magyar nagykövet képviselte a programon.

Háttér

Az Adriai-, a Balti- és a Fekete-tenger között fekvő tizenkét uniós országot — Ausztria, Bulgária, Horvátország, Csehország, Észtország, Magyarország, Litvánia, Lettország, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szlovénia — tömörítő Három Tenger Kezdeményezés bukaresti csúcstalálkozójának célja, hogy a részt vevő országok kinyilvánítsák politikai támogatásukat az energetikai, szállítási és digitális összeköttetés megvalósítását célzó regionális projektekkel kapcsolatban.

 

 

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen karácsonyi ajándékokat részesítesz előnyben?
Általában élményt adok ajándékba
A hasznos dolgokat részesítem előnyben
Ár alapján választok ajándékot, ami éppen belefér a keretbe
Mindig megkérdezem az ajándékozottat, ő mit szeretne kapni
Nem szoktam ajándékozni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. december 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...