Évfordulós táncház Tasnádon
Utoljára módositva: 2014-03-09 18:12:07

Egy éves évfordulóját ünnepelte szombat este a tasnádi néptáncoktatás a helyi kultúrotthonban.

Csillagszórót gyújtottak az ünnepi tortán

Az eseményen több mint harminc gyermek vett részt szüleik társaságában. Kása Zsolt táncoktató vezetésével a kicsik az elmúlt egy év tapasztalataiból kiindulva ez alkalommal is népi gyermekjátékokat játszottak, valamint felcsíki és moldvai lépéseket jártak. Pakulár István és Pakulár Julianna református lelkészházaspár, a táncház kezdeményezői, valamint Kása Zsolt táncoktató megköszönte a gyermekek lelkesedését, majd reményüket fejezték ki az iránt, hogy ez a jövőben sem fog lankadni. Pakulár Julianna ezt követően okleveleket nyújtott át a táncházba járó gyermekeknek, majd az ünnepi est fénypontjaként meggyújtották az ünnepi tortán a csillagszórót, amelyet a gyermekek kitörő örömmel fogadtak.

A kicsik népi gyermekjátékokon keresztül tanulják meg a tánclépéseket

A tasnádi néptáncoktatásról

Immár kereken egy éve zajlik Tasnádon magyar néptáncoktatás, amely annak idején Pakulár István református lelkipásztor kezdeményezésére, valamint Kása Zsolt és Kása Melinda néptáncoktatók bevonásával indult útjára. Amint azt Katona Pétertől, az RMDSZ helyi szervezetének frissen megválasztott elnökétől megtudtuk a tasnádi RMDSZ mindig is a szívén viselte a helyi kultúra sorsát, a táncház viszont sajnos kimaradt a rendezvényeik közül. „Örülünk, hogy sikerült létrehozni a táncházat, hiszen nagyon hiányzott a helyi kulturális életből, és amint látható tényleg nagy sikernek örvend” – nyilatkozta Katona Péter, aki hozzátette, hogy minden bizonnyal erre az évre is biztosított lesz az oktatás anyagi háttere: „Mi az oktatók kiszállását és fizetését pályáztuk meg, ezt a városi tanács körülbelül 50 százalékban fogja fedezni ebben az évben, de pályázunk a megyei tanácsnál is, és reméljük, hogy a kettőből egész évben tudjuk finanszírozni a táncházat.”

A felcsíki tánclépéseket a gyermekek is könnyen elsajátíthatják

Kása Zsolt néptáncoktató tájékoztatása szerint eredetileg három korosztályban indult volna a néptáncoktatás (gyermek, ifjúsági és felnőtt), ám a fiatalok közül nagyon kevesen gyűltek össze (főként a fiúk esetében volt/van hiány), így az utóbbi két korosztályt összevonták. Jelenleg tehát egy gyermek és egy felnőtt csoport működik körülbelül 30, illetve 16 résztvevővel. „A gyerekeknél lényegében népi gyermekjátékokkal és szórakoztató feladatokkal próbálom felvezetni a táncos lépéseket. Emellett sokat tapsolunk, hogy szokják meg a ritmust, a váltásokat. Leginkább a felcsíki táncokat – kicsike, zsidós, gólyás –, és a moldvai csángó táncokat használom alapul, de csárdásfigurákat is tanítok” – beszélt tanítási módszeréről Kása Zsolt. „Az ifjakkal és a felnőttekkel szatmári és moldvai csángó táncokat tanulunk, a jövőben pedig szeretnék majd áttérni a mezőségi és széki táncokra” – fűzte hozzá az oktató.

A táncházat egyébként minden szombaton megrendezik, 18 órától gyermekeknek, 19 órától pedig az ifjúsági-felnőtt csoportnak. Kása Zsolt elmondta, hogy mindkét korosztályba szeretettel várják a jelentkezőket.

ifj. Deák Endre

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 20.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...