Évfordulós táncház Tasnádon
Utoljára módositva: 2014-03-09 18:12:07

Egy éves évfordulóját ünnepelte szombat este a tasnádi néptáncoktatás a helyi kultúrotthonban.

Csillagszórót gyújtottak az ünnepi tortán

Az eseményen több mint harminc gyermek vett részt szüleik társaságában. Kása Zsolt táncoktató vezetésével a kicsik az elmúlt egy év tapasztalataiból kiindulva ez alkalommal is népi gyermekjátékokat játszottak, valamint felcsíki és moldvai lépéseket jártak. Pakulár István és Pakulár Julianna református lelkészházaspár, a táncház kezdeményezői, valamint Kása Zsolt táncoktató megköszönte a gyermekek lelkesedését, majd reményüket fejezték ki az iránt, hogy ez a jövőben sem fog lankadni. Pakulár Julianna ezt követően okleveleket nyújtott át a táncházba járó gyermekeknek, majd az ünnepi est fénypontjaként meggyújtották az ünnepi tortán a csillagszórót, amelyet a gyermekek kitörő örömmel fogadtak.

A kicsik népi gyermekjátékokon keresztül tanulják meg a tánclépéseket

A tasnádi néptáncoktatásról

Immár kereken egy éve zajlik Tasnádon magyar néptáncoktatás, amely annak idején Pakulár István református lelkipásztor kezdeményezésére, valamint Kása Zsolt és Kása Melinda néptáncoktatók bevonásával indult útjára. Amint azt Katona Pétertől, az RMDSZ helyi szervezetének frissen megválasztott elnökétől megtudtuk a tasnádi RMDSZ mindig is a szívén viselte a helyi kultúra sorsát, a táncház viszont sajnos kimaradt a rendezvényeik közül. „Örülünk, hogy sikerült létrehozni a táncházat, hiszen nagyon hiányzott a helyi kulturális életből, és amint látható tényleg nagy sikernek örvend” – nyilatkozta Katona Péter, aki hozzátette, hogy minden bizonnyal erre az évre is biztosított lesz az oktatás anyagi háttere: „Mi az oktatók kiszállását és fizetését pályáztuk meg, ezt a városi tanács körülbelül 50 százalékban fogja fedezni ebben az évben, de pályázunk a megyei tanácsnál is, és reméljük, hogy a kettőből egész évben tudjuk finanszírozni a táncházat.”

A felcsíki tánclépéseket a gyermekek is könnyen elsajátíthatják

Kása Zsolt néptáncoktató tájékoztatása szerint eredetileg három korosztályban indult volna a néptáncoktatás (gyermek, ifjúsági és felnőtt), ám a fiatalok közül nagyon kevesen gyűltek össze (főként a fiúk esetében volt/van hiány), így az utóbbi két korosztályt összevonták. Jelenleg tehát egy gyermek és egy felnőtt csoport működik körülbelül 30, illetve 16 résztvevővel. „A gyerekeknél lényegében népi gyermekjátékokkal és szórakoztató feladatokkal próbálom felvezetni a táncos lépéseket. Emellett sokat tapsolunk, hogy szokják meg a ritmust, a váltásokat. Leginkább a felcsíki táncokat – kicsike, zsidós, gólyás –, és a moldvai csángó táncokat használom alapul, de csárdásfigurákat is tanítok” – beszélt tanítási módszeréről Kása Zsolt. „Az ifjakkal és a felnőttekkel szatmári és moldvai csángó táncokat tanulunk, a jövőben pedig szeretnék majd áttérni a mezőségi és széki táncokra” – fűzte hozzá az oktató.

A táncházat egyébként minden szombaton megrendezik, 18 órától gyermekeknek, 19 órától pedig az ifjúsági-felnőtt csoportnak. Kása Zsolt elmondta, hogy mindkét korosztályba szeretettel várják a jelentkezőket.

ifj. Deák Endre

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Dzsungel-mentőakció
Ma, 15:00
A dzsungelben évek óta békesség honol, mióta Maurice, a Hatalmas tigris harcos és kis csapata tartja fenn a rendet. Egészen addig, amíg meg nem jelenik Igor, legveszedelmesebb ellenfelük, akinek egyetlen célja a világon, hogy megsemmisítse a dzsungelt. Hogy a gonosz koalát megállítsák, a kis csapatnak egyesítenie kell minden tudását és erejét, és segítségül kell hívniuk a Bajnokokat, a dzsungel legendás védelmezőit is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Sokkal több mint testőr
Ma, 16:55
Nem könnyű a testőrök sorsa. Pláne, ha egy folyton rinyáló gyilkost kell pátyolgatniuk. A profi védelmi ügynököt (Ryan Reynolds) egy nap szokatlan küldetéssel bízzák meg: halálos ellenségét, a világ egyik leghírhedtebb és legkeresettebb bérgyilkosát (Samuel L. Jackson) kell az oltalmazó szárnyai alá vennie. Bár eddig a stukker másik végéről szagolták a puskaport, az eltökélt testőrnek és a stiklikben járatos gengszternek ezúttal össze kell fognia, hogy - lehetőleg élve - eljussanak a hágai bírós
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 21.
Mindenki barátságos és segítőkész ma Önnel, ami elsősorban kiegyensúlyozott és őszintén érdeklődő kisugárzásának köszönhető.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...