Évi 100 kg ételt dobunk a kukába
Utoljára módositva: 2014-10-03 13:23:08

Annak ellenére, hogy az Európai Unióban emberek milliói élnek szegénységben és mélyszegénységben, az élelmiszerekkel egyáltalán nem bánunk takarékosan. Romániában „csak” évi 100 kg élelmiszert dobunk a szemétbe.

 

Az uniós tagországokban évente 89 millió tonna élelmiszert dobnak ki a szemétbe, ami egy személyre átszámítva átlagosan 180 kilogrammnyi élelmiszert jelent. Eközben csaknem 80 millió ember a szegénységi küszöb alatt tengődik.

A pazarlás mértéke Európában már most is katasztrofálisnak nevezhető, semmi jóra nem számíthatunk azonban az elkövetkező években sem: 2020-ig további 40 százalékkal nőhet a hulladékba került élelmiszer, vagyis hat év múlva már nagyjából 126 millió tonna élelem kerülhet a kukákba. Pedig egyéb helyen is igencsak jól jönne, hiszen az Unió országaiban mind jobban emelkedik a szegénységi küszöb alatt élők, sőt a különböző humanitárius segélyekre szorulók száma. Az Európai Parlament emiatt határozottan elrendelte: meg kell fékezni a pocsékolást, és 2025-re a jelenleginek a felére kell csökkenteni a kidobott élelem mennyiségét.

 

Felelőtlen háztartások

 

A legutóbbi felmérések szerint az uniós tagországokban legnagyobb mértékben – az esetek 42 százalékában – a háztartásokból kerül az élelem a kukákba. Ezt az ipar követi a sorban, 39 százalékkal. Az országos közétkeztetésben is jelentős mértékű a pazarlás a maga 14 százalékával, míg a kereskedelemben ez 5 százalék. Csekély vigasz, hogy a világ többi országában még az európainál is rosszabb a helyzet. A felmérések szerint egy év alatt földünkön 1 milliárd tonnára tehető az élelmiszer-hulladék, s az ilyen könyörtelen pazarlásból eredő gazdasági kár értéke túllépi a 350 milliárd eurót. Jelenleg a világ élelmiszer-termelésének a harmada végzi a kukában. Minderre az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO) mutatott rá egy nemrég közreadott jelentésében.

 

Decens pazarlás Romániában

 

A szupermarketekben vagy akár a sarki kisboltban tett látogatásaink során nemcsak a legszükségesebbeket vásároljuk, hiszen gyakran a kosárba kerül olyan élelmiszer is, amire — legalábbis pillanatnyilag — nincs szükségünk. A statisztikai adatok szerint minden román polgár évi 100 kiló élelmet dob a szemétbe.

Ám még ennél is megdöbbentőbb az, hogy mi takarékosoknak tűnünk azzal szemben, ami az EU-ban történik: az átlagos évi 180 kg/fő, vagyis 89 millió tonnányi kidobott élelmiszer. A toplistán 27 ország közül Románia a 10. helyet foglalja el az Eurostat szerint, például Németországban a háztartások a pazarlásban 61 százalékkal vesznek részt, 6670 tonna kidobott élelemmel. Ez a meggondolatlan élelmiszerpazarlás korunk egyik legégetőbb problémája – de a szakemberek szerint legalább 60 százalékkal csökkenthetnénk neveléssel vagy a technológia segítségével. Az Európai Unió 2025-ig 50 százalékkal szeretnék csökkenteni az élelmiszer-pazarlást, de nagyon kétséges, hogy ezt sikerül-e elérnie.

 

Felvilágosítás már az iskolában

 

Bár az élelmiszer-pazarlás Romániában a nyugati országok szintje alatt van, sajnos megfigyelhető a jelenség növekedése, ez pedig a fogyasztói szokások megváltozásának tulajdonítható. Az ételpocsékolás 42 %-a a magán háztartásokból eredeztethető, a veszteségek egyik fő oka pedig a hibás tervezés: az emberek túlbecsülik a szükségleteiket, és túlságosan sok élelmiszert vásárolnak, elsősorban akkor, amikor valamilyen családi ünnepségre készülnek, és nem tárolják megfelelő módon az élelmiszereket. Hiszen ahhoz, hogy az élelmiszerek megfelelő ideig fogyasztható állapotban maradhassanak a hűtőkben, mélyhűtőkben, be kell tartani néhány szabályt. A legelső az, hogy a hűtő nem lehet túlzsúfolt, hogy akadályozza a légmozgást, mert ez esetben nem tud hatékonyan hűteni és az élelmiszer hamarabb bomlásnak indul.

Az élelmiszerek akkor maradnak hosszabb ideig fogyasztható állapotban, ha a hűtőben állandó 4°C a hőmérséklet, 70-85%-os páratartalom mellett. Az utolsó előtti vásárlásból származó termékeket pedig ne feledjük a polcok hátsó részében. Arra is figyeljünk: ne tegyük a frissen elkészült ételt melegen vagy forrón a hűtőbe, mert a hirtelen hőmérséklet-változás megváltoztatja az étel ízét, de kicsapódik a gőz is a hűtőben, az edény melege kisugárzik, és megromolhatnak, penészednek az élelmiszerek.

A mélyhűtő ugyancsak fontos szerepet játszik az életünkben és az élelmiszereink tárolásában, de vegyük figyelembe, hogy csak a frissen vásárolt élelmiszert érdemes mélyhűteni. A folyamat során az élelmiszerek természetes víztartalma jégkristályokká alakul, így elkerülhető a baktériumok elterjedése.

Temészetesen a felvilágosítást már az iskolában el kell (kéne) kezdeni, a diákoknak elmagyarázva az élelmiszerekkel való észszerű bánásmód fontosságát, és rámutatva arra: míg egyrészt rengeteg élelem kerül a szemétbe, másrészt ott a szegénységi küszöb alatt élők nagy tömege.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Coco
Ma, 15:00
Annak ellenére, hogy családja ősidők óta megveti a zenét, Miguel arról ábrándozik, hogy egyszer neves muzsikus lesz, akárcsak bálványa, Ernesto de la Cruz. Rejtélyes események láncolatát követően a fiú előtt megnyílik a holtak bámulatos és színkavalkádos világa, ahol bizonyítani tudja tehetségét. Varázslatos útja során összeakad a simlis Hectorral, s ketten együtt próbálják megfejteni a titkot, ami fényt derít Miguel családjának valódi történetére.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Coco
Ma, 17:20
Annak ellenére, hogy családja ősidők óta megveti a zenét, Miguel arról ábrándozik, hogy egyszer neves muzsikus lesz, akárcsak bálványa, Ernesto de la Cruz. Rejtélyes események láncolatát követően a fiú előtt megnyílik a holtak bámulatos és színkavalkádos világa, ahol bizonyítani tudja tehetségét. Varázslatos útja során összeakad a simlis Hectorral, s ketten együtt próbálják megfejteni a titkot, ami fényt derít Miguel családjának valódi történetére.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Rossz anyák karácsonya
Ma, 19:40
Az év legvarázslatosabb ünnepén, mikor minden pillanat csupa öröm és boldogság... na, ilyenkor köthetik csak fel igazán a gatyájukat az anyukák: jön a rohangálás az ajándékok után, a dekorálás és a napokon át tartó főzés. Nem is csoda, hogy Amy (Mila Kunis), Kiki (Kristen Bell) és Carla (Kathryn Hahn) ismét fellázad. A túlhajszolt trió megint szembe megy az árral, és magasról tesz a karácsonyi hagyományokra. A szabadelvű anyák ezúttal is a kimenőre hajtanak, a lehető legkevesebb energiából akarj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Gyilkosság az Orient expresszen
Ma, 21:50
Az Európát átszelő vonatút rejtélyes gyilkosság színterévé válik. Tizenhárom idegen reked összezárva a vonaton, s mindegyikük gyanúsított. Mindenkinek van múltja, mindenkinek vannak titkai, mindenki gyanús. Csak egyetlen férfi oldhatja meg a rejtélyt, versenyt futva az idővel, mielőtt a gyilkos újra lecsap. Agatha Christie világhírű regényének vadonatúj filmváltozatát az ötszörös Oscar-jelölt Kenneth Branagh rendezte, s ő alakítja a jól ismert detektívet, Hercule Poirot-t is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. november 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...