Évi 100 kg ételt dobunk a kukába
Utoljára módositva: 2014-10-03 13:23:08

Annak ellenére, hogy az Európai Unióban emberek milliói élnek szegénységben és mélyszegénységben, az élelmiszerekkel egyáltalán nem bánunk takarékosan. Romániában „csak” évi 100 kg élelmiszert dobunk a szemétbe.

 

Az uniós tagországokban évente 89 millió tonna élelmiszert dobnak ki a szemétbe, ami egy személyre átszámítva átlagosan 180 kilogrammnyi élelmiszert jelent. Eközben csaknem 80 millió ember a szegénységi küszöb alatt tengődik.

A pazarlás mértéke Európában már most is katasztrofálisnak nevezhető, semmi jóra nem számíthatunk azonban az elkövetkező években sem: 2020-ig további 40 százalékkal nőhet a hulladékba került élelmiszer, vagyis hat év múlva már nagyjából 126 millió tonna élelem kerülhet a kukákba. Pedig egyéb helyen is igencsak jól jönne, hiszen az Unió országaiban mind jobban emelkedik a szegénységi küszöb alatt élők, sőt a különböző humanitárius segélyekre szorulók száma. Az Európai Parlament emiatt határozottan elrendelte: meg kell fékezni a pocsékolást, és 2025-re a jelenleginek a felére kell csökkenteni a kidobott élelem mennyiségét.

 

Felelőtlen háztartások

 

A legutóbbi felmérések szerint az uniós tagországokban legnagyobb mértékben – az esetek 42 százalékában – a háztartásokból kerül az élelem a kukákba. Ezt az ipar követi a sorban, 39 százalékkal. Az országos közétkeztetésben is jelentős mértékű a pazarlás a maga 14 százalékával, míg a kereskedelemben ez 5 százalék. Csekély vigasz, hogy a világ többi országában még az európainál is rosszabb a helyzet. A felmérések szerint egy év alatt földünkön 1 milliárd tonnára tehető az élelmiszer-hulladék, s az ilyen könyörtelen pazarlásból eredő gazdasági kár értéke túllépi a 350 milliárd eurót. Jelenleg a világ élelmiszer-termelésének a harmada végzi a kukában. Minderre az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO) mutatott rá egy nemrég közreadott jelentésében.

 

Decens pazarlás Romániában

 

A szupermarketekben vagy akár a sarki kisboltban tett látogatásaink során nemcsak a legszükségesebbeket vásároljuk, hiszen gyakran a kosárba kerül olyan élelmiszer is, amire — legalábbis pillanatnyilag — nincs szükségünk. A statisztikai adatok szerint minden román polgár évi 100 kiló élelmet dob a szemétbe.

Ám még ennél is megdöbbentőbb az, hogy mi takarékosoknak tűnünk azzal szemben, ami az EU-ban történik: az átlagos évi 180 kg/fő, vagyis 89 millió tonnányi kidobott élelmiszer. A toplistán 27 ország közül Románia a 10. helyet foglalja el az Eurostat szerint, például Németországban a háztartások a pazarlásban 61 százalékkal vesznek részt, 6670 tonna kidobott élelemmel. Ez a meggondolatlan élelmiszerpazarlás korunk egyik legégetőbb problémája – de a szakemberek szerint legalább 60 százalékkal csökkenthetnénk neveléssel vagy a technológia segítségével. Az Európai Unió 2025-ig 50 százalékkal szeretnék csökkenteni az élelmiszer-pazarlást, de nagyon kétséges, hogy ezt sikerül-e elérnie.

 

Felvilágosítás már az iskolában

 

Bár az élelmiszer-pazarlás Romániában a nyugati országok szintje alatt van, sajnos megfigyelhető a jelenség növekedése, ez pedig a fogyasztói szokások megváltozásának tulajdonítható. Az ételpocsékolás 42 %-a a magán háztartásokból eredeztethető, a veszteségek egyik fő oka pedig a hibás tervezés: az emberek túlbecsülik a szükségleteiket, és túlságosan sok élelmiszert vásárolnak, elsősorban akkor, amikor valamilyen családi ünnepségre készülnek, és nem tárolják megfelelő módon az élelmiszereket. Hiszen ahhoz, hogy az élelmiszerek megfelelő ideig fogyasztható állapotban maradhassanak a hűtőkben, mélyhűtőkben, be kell tartani néhány szabályt. A legelső az, hogy a hűtő nem lehet túlzsúfolt, hogy akadályozza a légmozgást, mert ez esetben nem tud hatékonyan hűteni és az élelmiszer hamarabb bomlásnak indul.

Az élelmiszerek akkor maradnak hosszabb ideig fogyasztható állapotban, ha a hűtőben állandó 4°C a hőmérséklet, 70-85%-os páratartalom mellett. Az utolsó előtti vásárlásból származó termékeket pedig ne feledjük a polcok hátsó részében. Arra is figyeljünk: ne tegyük a frissen elkészült ételt melegen vagy forrón a hűtőbe, mert a hirtelen hőmérséklet-változás megváltoztatja az étel ízét, de kicsapódik a gőz is a hűtőben, az edény melege kisugárzik, és megromolhatnak, penészednek az élelmiszerek.

A mélyhűtő ugyancsak fontos szerepet játszik az életünkben és az élelmiszereink tárolásában, de vegyük figyelembe, hogy csak a frissen vásárolt élelmiszert érdemes mélyhűteni. A folyamat során az élelmiszerek természetes víztartalma jégkristályokká alakul, így elkerülhető a baktériumok elterjedése.

Temészetesen a felvilágosítást már az iskolában el kell (kéne) kezdeni, a diákoknak elmagyarázva az élelmiszerekkel való észszerű bánásmód fontosságát, és rámutatva arra: míg egyrészt rengeteg élelem kerül a szemétbe, másrészt ott a szegénységi küszöb alatt élők nagy tömege.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 5 ár szőlőskert a jánosmajori völgyben, kút...
Tovább >>>
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
Ma, 21:30
Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Kather
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szerinted szükség volt-e Szatmárnémetiben plázára?
Természetesen, már ideje volt, hogy végre itt is legyen valami
Plázára igen, de ez gyenge
Mindegy, hogy van pláza vagy nincs
Felesleges, Szatmár túl kicsi hozzá
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. november 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...