Ez a legnagyobb gond a játszóterekkel
Utoljára módositva: 2019-07-17 07:30:59

Iskolaidőben mindössze délutáni vagy hétvégi foglalkozásnak számít a játszótérre menés, szünidőben azonban hétköznapokon is kora délutántól késő estig tartó elfoglaltságot jelent. Iskolaidőben szülők vigyáznak a kicsikre, vakációban a nagyszülők.

A nyári szünetben állandó az üzem a szatmárnémeti játszótereken, kora délutántól késő estig használja valaki a hintát, csúszdát, libikókát a hétköznapokon is. Viszonylag új, az elmúlt pár évben telepített játszóterek vannak a lakótelepeken, elfogadható tisztaságúak is; a gyerekeket kísérő nagyszülőknek az a legnagyobb bajuk a játszóterekkel, hogy kevés az árnyék. Azok a játszóterek kivételek ez alól, amelyek egy-egy régi játszótér helyén épültek, és nem lettek bővítve, nem kellett fákat kivágni. Ahol huszon-egynéhány vagy harmincéves fák vannak, kellemes hűvösben lehet eltölteni az időt. Az új építésűeken lévő játékelemeket és használóikat viszont már nem kíméli a nap, délre még a mostani, kánikulamentes időszakban is izzasztó szórakozássá válik a játék.

Azt mondják a gyerekekkel a játszótérre járó lakosok, hogy megtévesztő a játszóterek tisztasága, az ugyanis nem a játszóterek karban- és tisztán tartásával megbízott közterület-fenntartó érdeme, hanem a kalákában takarító apukáké. „Volt olyan, ahol irdatlan rendetlenséget fotózhattunk volna két héttel ezelőtt, mert tavasz óta rá sem nézett senki a játszótérre” — panaszolja az egyik apuka, nekik kellett összeállniuk, és egy délutánjuk ráment arra, hogy kitakarítsanak a játszótéren. Való igaz, ismerte el a lapunk munkatársával szóba álló apuka, hogy vannak kukák a játszótári padok mellett, amelyeket használni kellene, és nem a közterület-fenntartó emberei járnak oda szemetelni, hanem a szomszédos tömbházakban lakó suhancok. A „nagyok” esti szórakozóhelynek használják a játszótereket, maghéjat köpködnek a földre, sörös dobozokat hagynak szanaszét. Az viszont már a közterület-fenntartó mulasztása, hogy a legtöbb játszótéren tavasz óta egyszer sem volt lenyírva a fű; ahol megengedhetik maguknak, ott ezzel is a lakosok foglalkoznak, és nincs megoldva az sem, hogy a kóbor kutyák ne tudjanak bejutni a játszótérre, és a fűbe vagy a homokozóba piszkítani.

Fogyasztóvédelmi ellenőrzés országszerte

Nyár, vakáció — a gyerekeknek korlátlan szabadidő. A lakónegyedekben élő apróságoknak, de még a kertes házakban élőknek is az egyik legjobb szórakozási terep és találkahely a játszótér. Ezeket ellenőrizte június 18. és július 2. között az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság, az eredmények pedig lesújtók: az összes romániai megyében és Bukarestben 275 játszóteret vizsgáltak meg, és mint kiderült, rengeteg hiányossággal találkoztak, így 168 szankciót róttak ki, 103 figyelmeztetést és 65 büntetést, összesen 324 ezer lej értékben. Nem kevesebb mint 70 játszótérre került lakat egy időre, amíg a fogyasztóvédők által felrótt hibákat kijavították az üzemeltetők. A legtöbb esetben, 47 ízben azért bírságoltak, mert nem voltak technikailag megfelelőek a játszótéri felszerelések, a legtöbb helyen a játékok nem feleltek meg az alapvető biztonsági követelményeknek — ilyenre Szatmár megyében is akadt példa, csakúgy, mint a szomszédos Máramarosban, Biharban, Szilágyban, de Kolozs, Brassó, Kovászna, Szeben, Prahova, Argeş vagy Krassó-Szörény megyében is. Törött játszótéri elemekre, kicsorbult csúszdákra, elszakadt kötelekre, elrohadt fajátékokra, rozsdás szögekre is bukkantak az ellenőrzés során Szatmár megyei játszótereken, valamint többek között a szomszédos megyékben és a fővárosban is, amelyek — talán mondani sem kell — komoly veszélybe sodorhatják a gyermekek egészségét, ráadásul rendkívül balesetveszélyesek. Arra is odafigyeltek, hogy a játszóterek rendelkeznek-e jól látható helyen kifüggesztett órarenddel, szabályzattal, elérhető ökológiai vécével — ezek hiánya miatt Szatmár, Bákó, Arad, Prahova, Dolj, Galac és Buzău megyében, valamint a fővárosban róttak ki büntetést.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...