Ez (is) történt hetven éve
Utoljára módositva: 2014-10-22 14:14:45

1944. október 22. fekete nap volt a szatmári villamosmű történetében. Ezen a napon robbantották fel a visszavonuló német csapatok a közúti hidat, a víz- és a villamosműveket. A harcok már Gyűrűs és Erdőd határában voltak. A sokat szenvedett város szinte teljesen kihalt volt, a villamosmű gépházánál is csak a kezelő személyzet jelentkezett szolgálatba. Ezúttal azonban már rájuk sem volt szükség.

A „város szíve” a háború előtt 6800 háztartási és 280 ipari fogyasztó számára biztosította az áramot

A váltásnál szokásos „minden rendben” helyett az éjszakai szolgálatosok már csak azt jelenthették, hogy német parancsra megállították a turbinákat és a kazánokban hagyták a tüzet kialudni. Azután kivezényelték őket, és német tűzszerészek robbanóanyaggal megrakott ládákat helyeztek el a kémény körül, a turbinák tengelykapcsolóinál és a kondenzátorok alatt. Még egy hosszan elnyújtott, fájdalmas dudálásra maradt idő és gőz. Azután a sebtében összeszedett munkaruhával, szerszámmal a kezükben, nehéz szívvel engedtek a német katonák egyre türelmetlenebb nógatásának. Nehéz szívvel, mert Kertész Gyula, Pfau Bálint, Vajda József, Kozma Lajos, Jenei István és még sokan mások nem egyszerűen munkahelynek tekintették a Villamosművet. Valamennyien részesei voltak az ország egyik legmodernebb villamosművének a felépítésében, felszerelésében. Joggal voltak büszkék rá. Nem tudhatjuk, mit érezhettek ezek az emberek, amikor a hatalmas robbanás porfelhőbe burkolta a környéket, amelyből csak a 39 m magas kémény magasodott ki, mintha tétovázna egy pillanatra, hogy aztán teljes hosszában elterüljön a Bányai úton a mai Popp Aurel utcáig.

A szatmári volt az ország egyik legmodernebb villamosműve

A teherautón elrobogó németek után por, füst és törmelékhegyek maradtak. Használhatatlanná váltak a 3300 LE összteljesítményű turbinák, romba dőltek a kazánok és az alig 8 éve befejezett főépület. Megszűnt dobogni a „város szíve”, amely a háború előtt 6800 háztartási és 280 ipari fogyasztó számára biztosította az áramot.

Ami ezután következett, arról nem lehet elfogulatlanul írni. Emberfeletti megpróbáltatások vártak a villamosmű „ELECTRO” karszalagot viselő munkatársaira. Október 25-én már a szovjet parancsnokság bélyegzőjével láttamozott kinevezést kapja Janitzky Pál, a közüzemek igazgatója. Utasítja Goschi Mátyás városi főmérnök, hogy „hivatalát azonnal foglalja el, a víz- és villanyüzem működését minden lehetőség elkövetése mellett haladéktalanul kezdje meg, a város központjának villannyal és vízzel való ellátásáról azonnal gondoskodjék kisegítő gépezetek és eszközök felhasználásával. A tett intézkedéséről jelentését haladéktalanul tegye meg.” Október 30-án aláírt kinevezésben már hozzáteszi, hogy „a lehetőséghez képest”.

Romba dőltek a kazánok és az alig 8 éve befejezett főépület

A város legfontosabb intézményeinek, a szovjet parancsnokságnak, a kórháznak, a vágóhídnak árammal való ellátása, a bombázások idején tönkrement elektromos hálózat miatt, csak a város különböző pontjain elhelyezett kisegítő telepekkel volt lehetséges. Így aztán, amíg az alkalmazottak nagy része a tisztviselőkkel együtt a romok eltakarításán dolgozott, a gépészek, gépkezelők a kölcsönkért kisegítő telepek üzembe helyezését végezte. Elsőnek Hajtajer Kossuth Lajos utcai gyárának udvarán indul áramfejlesztő, majd az Erzsébet Királyné utcán állítanak üzembe egy ócska gőzcséplőgépet, amelyre 6 LE-s dinamót szereltek. A zárdakertben levő mosóház mellett helyeztek üzembe egy szívógáz-motorral meghajtott generátort. November végére már a Batizi úti téglagyár udvarán is működött egy dízelmotoros áramfejlesztő, majd közvetlenül a villamosmű szomszédságában a Popper-féle ócskavaslerakat egyik fészerében egy úthenger motorjával működtettek áramfejlesztőt. Mindezek összteljesítménye alig érte el a 80 LE-t.

A hatalmas robbanás után füst és törmelékhegyek maradtak

A visszavonuló német csapatok a gilvácsi állomáson felejtettek négy Ganz-Jendrassik dízelaggregátot, amelyeket a Nagybányai Ércbányászati Vállalattól szereltek le. Ezek közül hoztak el kettőt úgy, hogy a Gőzfűrész-állomásig taszították a vagont, mert ezen a vonalon még nem járt mozdony. Ott társzekérre rakták, ökröket szereztek, és átszállították a megáradt Szamosra épített szükséghídon a telep udvarára.

Alkalmasabb helyiség híján, az épen maradt igazgatósági épület pincéjében kellett felállítani. Ott tekercselték újra a generátorokat, és miután az egyik irodahelyiségben felszerelték a kapcsoló-berendezéseket is, újraindították a „villamosművet” 1945. március 21-én. A generátorok teljesítménye és állapota miatt a részben helyreállított hálózatra csak mintegy 1500 háztartási fogyasztót lehetett rákapcsolni, és igen sok áramkorlátozást kellett bevezetni. A város gondja nem oldódott meg. Hosszú építőmunka várt még a szakemberekre, de az áldozatos, önfeláldozó munka meghozta gyümölcsét. A Villamosmű működött!

Erdei Péter

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Tulipánláz
Ma, 15:00
A 17. századi Amszterdamban az elárvult Sophiát házasságba kényszerítik egy vagyonos és befolyásos kereskedővel, ami anyagi biztonságot, de egyben boldogtalanságot is jelent a lány számára. Amikor férje portrét rendel róla, szenvedélyes viszonyba bonyolódik fiatal festőjével. Hogy elmenekülhessenek a kereskedő messzire érő kezei elől, a két szerelmes mindent kockára téve beszáll a tulipánhagyma-üzletbe, abban a reményben, hogy a megfelelő mennyiségű hagymával elég pénzre tesznek szert szabadságu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A Lego Ninjago film
Ma, 17:00
Ninjago csöpp szigetét rejtélyes ellenség ostromolja. Még szerencse, hogy hat legyőzhetetlennek tűnő nindzsa minden éjszaka harcba száll, és meghökkentő fegyverarzenálja segítségével visszaveri az ellenséget. De kik lehetnek ők? Senki sem tudja. És nem is sejti, hogy az éjszakai szuperharcosok nappal egész másfajta ellenséggel küszködnek. Ugyanis osztálytársak a helyi gimiben, és a középiskolások egyszerű, ám sok küzdelemmel teli hétköznapjait próbálják túlélni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Kingsman: Az aranykör
Ma, 21:30
Ha a világot valami rettenetes baj, világuralomra törő főgonosz vagy más efféle rémség fenyegeti, akkor sem kell félnünk: van szakember, aki megállítja a gonoszságot. A Kingsman közelharcra és rejtvényfejtésre egyaránt tökéletesen kiképzett, úriember ügynökei majdnem mindig tudják, mi a teendő. De néha a "majdnem mindig" is kevés. Az új ellenség (Julianne Moore) természetesen világuralomra tör, valószínűleg őrült, és biztosan lángész: sikeresen csapdába csalja a Kingsman-csapatot, és felrobbantj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 26.
Valaki pozitívan reagál közeledésére, és ez helyreállítja mostanában megtépázott önbizalmát, ami újra vonzóvá teszi az ellenkező nem számára.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. szeptember 26.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...