Ezek a lakások a legkelendőbbek
Utoljára módositva: 2019-09-21 14:06:59

Mozgalmas volt a nyár a szatmári ingatlanügynökségek számára, mert a vakációs szezonban sok hazalátogató vendégmunkás fektette be pénzét ingatlanba. Albérlőt keresnek a frissen vett lakásokba.

Megsokszorozódik az ingatlan-adásvételek száma a nyári időszakban, az ilyenkor hazalátogató külföldön dolgozók a befektetésre is gondolnak, és akik ingatlanban gondolkodnak, ilyenkor költik el a pénzüket. A szatmárnémeti Remax ingatlanügynökség tranzakciói az utóbbi hónapokban főleg ilyen szerződésekről szóltak, a lebonyolított adásvételek nyolcvan százalékát vendégmunkásoknak tulajdonítják. Nyáron vesznek lakást azok is, akiknek a gyerekei Szatmárnémetiben kezdenek el ősztől tanulni, és van pénzük a lakásvásárlásra vagy legalább a banki hitelhez kért önrészre. Ahogy Kolozsvárra, úgy már Szatmárnémetire is jellemző, hogy lakbérfizetés helyett inkább a lakás törlesztőrészletét fizetik nagyjából ugyanannyi pénzből havonta a diákok szülei, mert így a sajátjukért fizetnek.

Egy központi, bútorozott, tágasabb lakásért havonta 200–300 eurót kérnek el az albérlőtől a tulajdonosok, s hiába kerülnek többe ezek, mint a központtól távolabb épült lakótelepeken lévők, a központi fekvés nyújtotta jobb általános elérésért a legtöbben hajlandók többet fizetni.

A Remax ingatlanügynökei szerint ma Szatmárnémetiben az új központi és annak közvetlen szomszédságában található címeken lévő, a ’80-as és ’90-es években épült, kevésbé régi tömbházakban lévő lakásokat keresik leginkább. Lakótelepek közül a 17-es, a 16-os és a Carpaţi II negyedekben lévő lakások a legkeresettebbek, szintén a koruk miatt, a kereslet alján pedig a 14-es lakótelep, a 14 Mai és a Solidarităţii lakótelepek lakásai vannak. Az ideális szatmárnémeti lakás az első vagy a második emeleten van, 2–3 szobája van, és 80–90 négyzetméter az alapterülete. Negyedik emeleti lakást nehéz eladni, mint ahogy az annál magasabban lévőket is, hiába van lift a toronyházban. A kor és az elhelyezkedés mellett a harmadik legfontosabb szempont lakásvásárláskor az épület és a lakás állapota, és e kettő közül is inkább utóbbi a mérvadó. Nem nagyon akad vevője a lehasznált, felújításra váró lakásoknak, inkább veszik az új építésű, bútorozatlan lakásokat, mint a régi építésű bútorozottakat, még akkor is, ha az ilyenek általában olcsóbbak.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. március 31.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...