×
2020. 04 07.
Kedd
Herman
13 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Ezek lesznek a jövő munkahelyei

2019.10.02 - 09:19
Megosztas :
 • Ezek lesznek a jövő munkahelyei

  Egy foglalkoztatási-jövőkutatási tanulmányból kivonatozva tájékoztatót tett közzé az Európai Foglalkoztatási Hálózat arról, milyen munkahelyekből lesz több a közeljövőben; a technológiai fejlődés következtében számos új, speciális pozíció is létrejön.

  A technológia serkenteni fogja az üzleti növekedést, a következő néhány évben négy kulcsfontosságú technológia — a nagy sebességű mobilinternet, a mesterséges intelligencia, a nagy adathalmazok elemzése és a felhőalapú technológia — fog új értelmet szerezni és hozzájárulni a vállalatok teljesítményének növekedéséhez. Az olyan társadalmi-gazdasági trendek, mint a nemzeti gazdasági növekedés és az oktatás kiterjesztése, új lehetőségeket teremtenek a vállalkozások számára. A zöldebb gazdaság felé történő jelenlegi elmozdulás a zöld technológiák fejlődését váltja ki. Az előremutatás elsősorban az Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Világszervezet (OECD) tagállamaira érvényes, aminek Magyarország például tagja, de Románia nem. Ha ez a munkahelyekre vonatkozó előrevetítés a tagországokban a következő 4–5 évben éreztetni fogja a hatását, pár év eltéréssel vagy akár 10 év múlva hazánkba is begyűrűzik. A munkaerőpiac jövőbeli alakulásáról szóló információk fontosak lehetnek azok számára, akik tanulmányaik elején járnak, illetve a szüleik számára, indokolja a tanulmány közzétételének fontosságát az EURES. A továbbtanulás és a felnőttkori könnyebb boldogulás szempontjából lényeges előre látni a munkaerőpiaci szükségletek alakulását.

   Gyorsabb technologizáció

  Jellemző lesz, hogy a vállalkozások rövidebb idő alatt több technológiai fejlesztést vesznek át. Valószínűsíthetően a vállalkozások több mint nyolcvan százaléka 2022-ig igénybe veszi a felhasználói és nagy adathalmazok elemzésének szolgáltatását, amit emberi erővel végeztetnek majd el. Ugyanez igaz az új technológiákra is, és a nagy jövőbeli tendenciák közé tartozik a gépi tanulásba történő nagyobb befektetés, a kiterjesztett valóság és a virtuális valóság.

  Az automatizálás — amelynek hatásai már ma is érezhetők Romániában is — bizonyos munkahelyek megszűnésével, de újak létrejöttével jár. Az automatizálás mértékének növekedése a következő években is folytatódni fog: a vállalatok közel fele azt várja, hogy az automatizálás a teljes munkaidőben foglalkoztatottak számának csökkenéséhez vezet. Közel negyven százalékuk azonban arra számít, hogy a termelékenységet fokozó új munkakörökkel növelhető a munkaerő-állomány, és több mint egynegyedük azt várja az automatizálástól, hogy teljesen új típusú munkahelyek jönnek létre. 

  Munkamegosztás

  Az emberek és a gépek meg fogják osztani a munkát egymás között: a technológia kifinomultabbá válásával a különböző típusú gépek használata a munkahelyen csak növekedni fog. 2022-re az emberi munkaerő és a gépek által teljesített munkaidő aránya 58 százalék lesz a 42-höz képest. Az okfejtés, az egyszerűsített döntéshozatal és az adminisztratív munka azon területek közé tartozik, ahol a gépek várhatóan aktívabb szerepet fognak betölteni.

  Humán készségek

  Új munkakörök iránt fog nőni az igény: nem meglepő, hogy például az adatelemzők, a szoftverfejlesztők, az alkalmazásfejlesztők, az elektronikus kereskedelmi szakemberek és a közösségimédia-szakemberek iránt az elkövetkező években várhatóan egyre nagyobb lesz az igény. Ugyanakkor a hagyományosabb humán készségeken (pl. kommunikáció és tárgyalás) alapuló munkakörök — például az ügyfélszolgálati alkalmazottak, az értékesítési és marketingszakemberek, a képzési és fejlesztési szakemberek — iránt is lesz kereslet.

  Új állásfajták

  Emellett a technológiai fejlődés következtében számos új, speciális pozíció is létrejön. Ezek közé tartoznak például a mesterséges intelligenciával és gépi tanulással foglalkozó szakemberek, a robotikai mérnökök és az információbiztonsági elemzők. A fejlődő zöld iparban és az egészségügyi ágazatban is várhatóan különböző új munkahelyek jönnek létre, és ezekben egyre több munkaerőre lesz szükség. 

  Átképzések

  Az új munkakörök betöltéséhez új készségekre lesz szükség. Míg a munkavállalók következő nemzedékének lehetősége nyílik arra, hogy az oktatásban eltöltött idejük alatt ilyen készségeket sajátítsanak el, szükség lesz a meglévő alkalmazottak átképzésére, de a modern vállalkozások által igényelt készségekkel rendelkező munkavállalók megtartására és továbbképzésre is további készségek elsajátítása érdekében. Az előrejelzések szerint 2022-re az összes alkalmazott ötvennégy százalékának lesz szüksége jelentős mértékű át- vagy továbbképzésre. Míg egyes készségek bizonyos technológiákhoz kapcsolódnak, egyre nagyobb lesz az igény a „humán” készségek, mint például a kreativitás, az eredetiség, a meggyőzési és a tárgyalási készségek iránt is, nagyobb szükség lesz személyek közötti munkát végzőkre, a gondozói tevékenységek emberi erőből való ellátására.

   

   

  Cookie