×
2020. 04 08.
Szerda
Dénes
13 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Ezért drágított a Florisal

2020.02.27 - 08:00
Megosztas :
 • Ezért drágított a Florisal

  Ettől az évtől többet fizetnek a szatmárnémetiek a szemétszállításért, de senki nem tudja, hogy miért. A Florisal kommunikációja az ügyben egyenlő a nullával: kiírta a weboldalán, hogy drágább lett.

  Havonta jön a florisalos számla, és többet is ír rajta, mint eddig; tetemes drágulásra panaszkodnak a szatmárnémetiek. A szolgáltató nem vitte túlzásba a tájékoztatást az áremelkedés ügyében, pársoros, saját weboldalára kitett, a hasznos információk menüpontban található egy január 10-i keltezésű tájékoztató: a törvények értelmében 2020. január elsejétől magánszemélyeknek nettó 2,72 lejbe kerül fejenként havonta a szelektív és nettó 9,2 lejbe a konyhai hulladék elszállítása. Ugyanez cégek esetében nettó 32, illetve nettó 80 lej köbméterenként.

  Az ügy azonban nem ennyire egyszerű, a részletekről Maskulik Csaba szatmárnémeti városmenedzser adott felvilágosítást.

  Sajnos mindkét hulladékfajta elszállítása drágult január elsejétől, de az áremelkedéshez se a szolgáltatónak, se a polgármesteri hivatalnak nincs köze. A konyhai hulladék, amelyik a szeméttelepre kerül, már évek óta egy környezetvédelmi adó hatálya alá esik, amelyik bevezetése óta folyamatosan nő, ha nincs meg az illető évre elvárt szelektív gyűjtési hatékonyság. Szatmárnémetiben nincs meg. Ennek a különadónak a lépcsőzetes emelkedése miatt a tavaly még 30 lejes illeték helyett ettől az évtől már 80 lejes illetéket kell pluszban fizetnie a szeméttelepre vitt hulladék tonnájáért a Florisalnak, ez a drágulás köszön vissza a számlákon. A drágulás másik összetevője, hogy egy új törvénynek megfelelően a szamosdobi szeméttelep ettől az évtől bevezette azt, hogy ugyanennyit kell fizetni más típusú szemétért is — azaz a szelektív hulladékért is —, ami a szemétlerakathoz kerül, így ez az új tarifa is megjelenik a Florisal lakosságnak és cégeknek kiküldött számláin. Ez a két árváltozás teszi azt, hogy többet kell fizetni a szemét elszállításáért. Egyik plusz összeg sem marad a Florisal pénze, mert végül mindkettő a környezetvédelmi alap (AFM) számláin landol.

  Újdonság az emberek számára az is, hogy a Florisal ettől az évtől a kéthavi számlázásról áttért az egyhavi számlázásra; sajnos a kettős drágulás miatt szinte akkora az egy hónapra szóló számla értéke, mint korábban a kéthavié volt. A gyakoribb számlázásnak is külső oka van, tájékoztatott Maskulik: a közszolgáltatásokra vonatkozó hatályos törvény kimondja, hogy egy közszolgáltatás — mint amilyen a szemétszállítás is — ellenértékét következő hónap tizenötödikéig kötelező kiszámlázni, a kéthavi számlázás tilos. Ez az oka annak, hogy 2020 januárjától havonta számláz a Florisal.

  Princz Csaba

  Cookie