Ezért fülbemászóak a slágerek
Utoljára módositva: 2014-11-18 17:18:01

Valószínűleg mindenkivel előfordult már, hogy egy-egy slágert, dallamot, refrént nem tudott kiverni a fejéből, sőt állandóan azt dúdolta. A jelenségre van tudományos magyarázat, és módszer is arra, hogyan szabaduljunk meg tőle.

A dallamok megjegyzése elsősorban nem a lejátszásuk számától függ

A fülbemászó dallamok jelenségével a Science Friday és a Science of Us is mostanában foglalkozott. Ez nem véletlen, hiszen a labdarúgó világbajnoksághoz tartozó dallamok, számok, vagy az egy hónapig agyon ismételt reklámok zenéi más slágereknél is jobban képesek rögzülni a fejünkben. Állandóan dúdoljuk őket. Ha tetszik a dal, ez nem gond, de tud akár idegesítő is lenni. A két említett oldal több tudományos kutatás eredményeit összegezte. A jelenséghez már önmagában az is elég, ha sokszor hallunk egy új dallamot, ugyanis az emberek 90 százalékban olyan zenét hallgatnak, amelyeket már korábban is hallottak. Az újdonság ereje természetesen még nem elég, hiszen csak akkor rögzül egy zene, ha annak legtöbbször ismételt szakasza 10 másodpercnél rövidebb. Emellett a szövegnek minél könnyebben megjegyezhetőnek kell lennie. A legutóbbi világbajnoksághoz tartozik a kutatások egyik legérdekesebb eredménye: a dallamok megjegyzése elsősorban nem a lejátszásuk számától függ, hanem hogy közben mit csinálunk. Kiderült ugyanis, hogy egy refrént akkor jegyzünk meg a legjobban, ha arra nem is figyelünk igazán, csak a háttérben szól egy más tevékenység közben. Ez a magyarázat a nagy sportesemények reklámzenéinek és hivatalos számainak berögződésére, hiszen ezeket mindig a meccsek előtt, után vagy félidőben halljuk, amikor épp sörért megyünk a hütőhöz, kibontjuk az újabb csomag chipset, esetleg a barátokkal vitatjuk meg a történteket. A beszélgetés egyébként furcsa módon arra is jó, hogy kiverjük a fejünkből az állandóan eszünkbe jutó refréneket, egy hosszú társalgást javasolnak azoknak, akiket ez a jelenség már idegesít. Illetve egy másik hatékony módszerre is rájöttek a tudósok: dúdoljunk folyamatosan, ameddig csak bírjuk, ugyanis a fülbemászó dallamnak van elévülési ideje, ezt tudjuk így előrébb hozni.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországba (Bayern, Nürnberg környékére) tapasztalt betegápolókat keresünk (nők-férfiak)...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Robin Hood
Ma, 20:40
Felejts el mindent, amit a legendás tolvajról eddig hallottál. Azt hiszed, ismered őt, de nem is tévedhetnél nagyobbat. Robin of Loxley és egy mór harcos szilaj története ölt testet ebben a vakmerő és vagány históriában... A keresztes háború véres csatamezőin edződött nemes, Robin of Loxley (Taron Egerton) nem is sejti milyen kegyetlen és korrupt erővel kell szembenéznie, mikor visszatér angol földre, ahol a Nottingham-i seriff a szent háború ürügyén alatt teljesen kisemmizte alattvalóit. Robin
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. december 18.
Ön javíthatatlanul romantikus alkat, mégpedig nem csak a szerelemben, hanem élete minden területén, mert mindent idealisztikusan lát és él meg.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. december 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...