Ezért fülbemászóak a slágerek
Utoljára módositva: 2014-11-18 17:18:01

Valószínűleg mindenkivel előfordult már, hogy egy-egy slágert, dallamot, refrént nem tudott kiverni a fejéből, sőt állandóan azt dúdolta. A jelenségre van tudományos magyarázat, és módszer is arra, hogyan szabaduljunk meg tőle.

A dallamok megjegyzése elsősorban nem a lejátszásuk számától függ

A fülbemászó dallamok jelenségével a Science Friday és a Science of Us is mostanában foglalkozott. Ez nem véletlen, hiszen a labdarúgó világbajnoksághoz tartozó dallamok, számok, vagy az egy hónapig agyon ismételt reklámok zenéi más slágereknél is jobban képesek rögzülni a fejünkben. Állandóan dúdoljuk őket. Ha tetszik a dal, ez nem gond, de tud akár idegesítő is lenni. A két említett oldal több tudományos kutatás eredményeit összegezte. A jelenséghez már önmagában az is elég, ha sokszor hallunk egy új dallamot, ugyanis az emberek 90 százalékban olyan zenét hallgatnak, amelyeket már korábban is hallottak. Az újdonság ereje természetesen még nem elég, hiszen csak akkor rögzül egy zene, ha annak legtöbbször ismételt szakasza 10 másodpercnél rövidebb. Emellett a szövegnek minél könnyebben megjegyezhetőnek kell lennie. A legutóbbi világbajnoksághoz tartozik a kutatások egyik legérdekesebb eredménye: a dallamok megjegyzése elsősorban nem a lejátszásuk számától függ, hanem hogy közben mit csinálunk. Kiderült ugyanis, hogy egy refrént akkor jegyzünk meg a legjobban, ha arra nem is figyelünk igazán, csak a háttérben szól egy más tevékenység közben. Ez a magyarázat a nagy sportesemények reklámzenéinek és hivatalos számainak berögződésére, hiszen ezeket mindig a meccsek előtt, után vagy félidőben halljuk, amikor épp sörért megyünk a hütőhöz, kibontjuk az újabb csomag chipset, esetleg a barátokkal vitatjuk meg a történteket. A beszélgetés egyébként furcsa módon arra is jó, hogy kiverjük a fejünkből az állandóan eszünkbe jutó refréneket, egy hosszú társalgást javasolnak azoknak, akiket ez a jelenség már idegesít. Illetve egy másik hatékony módszerre is rájöttek a tudósok: dúdoljunk folyamatosan, ameddig csak bírjuk, ugyanis a fülbemászó dallamnak van elévülési ideje, ezt tudjuk így előrébb hozni.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...