Facebookon a split TVA-ról
Utoljára módositva: 2017-09-13 18:07:38

Mind a cégeknek, mind az országos adóügyintézőnek hasznos volt egy tegnapi, online megtartott közmeghallgatás, előbbiek kérdezhettek, utóbbi számára kiderült, hogy mi nem működhet.

Közösségi oldalán puhatolózott az ANAF, mit szólnak a cégek az új értékadó-kezelési rendszerhez

Interneten tartott közmeghallgatást tegnap az Országos Adóügyintézési Ügynökség (ANAF), az intézmény hivatalos Facebook-oldalán egész nap kérdéseket lehetett feltenni a pénzügyminisztérium október elsejétől opcionálisan, január elsejétől pedig kötelező módon bevezetni kívánt, a jogi személyekre érvényes TVA-bontási rendszeréről. A kérdésekre adott ANAF-válaszokból kiderült, hogy január elsejétől a számlát banki utalással teljesítőknek a TVA számára létrehozott bankszámlára kell utalniuk a számla végösszegéből a TVA-t, nem lesz elfogadott, hogy a teljes összeg megszokott folyószámlára való utalását követően a kedvezményezett később utalja át annak hozzáadott értékadóját saját, speciális TVA-számlájára. A számla fejlécében mindkét számlának szerepelnie kell. Idén október elsejétől opcionális lehetőség lesz a split TVA rendszerre átállni, s ha a számlát kiadó cég élt ezzel a lehetőséggel, de a számlát kifizető cég nem, akkor ez utóbbinak nem kötelező a speciális számlára utalnia az érték TVA hányadát, azt a kedvezményezett cég maga teszi majd meg utalással vagy készpénz-befizetés által.

A beszélgetésekből kiderült az is, hogy az új adószabályozás tervezete szerint a cégvezetők a könyvelési tarifák drágulására is számítanak, hiszen a rendszer bevezetésével meg fog nőni a könyvelők munkájának volumene. Nem havi egyszer kell január elsejétől TVA-t számolniuk, hanem hétnaponta, hiszen ilyen időközönként kell a split TVA számlára utalniuk a készpénzben bevételezett összegek által tartalmazott értékadót a cégeknek. Ha győzné is a cégvezetés a TVA-t maga kiszámolni és értene is hozzá, akkor sem tehetné, hiszen az érvényben lévő rendelkezés csak szakember általi könyvvitelt tesz lehetővé.

A témához fűzött hozzászólások formájában a résztvevők felhívták az ANAF illetékeseinek figyelmét, hogy nem lenne túl szerencsés rögtön a rendszer bevezetését követően büntetni azokat a cégeket, amelyek hibáznak a TVA hétnaponta esedékes külön befizetésében, időt kellene hagyni hó végi helyesbítésre. A kérdezők nem kaptak választ a nap folyamán többek között olyan kérdésekre, hogy mi történik a visszaigényelt TVA-val vagy azzal, amelyiket pluszban fizetik be a split TVA számlára, hogyan kerül ez vissza a céghez, és hogy az szabadon felhasználható lesz, vagy szintén a speciális TVA-számlára kerül-e. Erről ugyanis nem lehet eszközölni kifizetéseket, készpénzfelvételt, csak az állam felé lehet TVA-befizetést elvégezni.

Az internetes közmeghallgatás fél ötig tartott, s az ügynökség szolgálatosa azt ígérte, a mai nap folyamán válaszolnak azokra a felvetésekre, amelyekre a közmeghallgatás idején nem sikerült.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit tervezel a hosszúhétvégére?
Kirándulást
Strandolást
Wellness-hétvégét
Nagyakarítást
Pihenést
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. május 25.
Sokszor elkedvetleníti az örökös pénzzavar, de most alkalma nyílik rá, hogy komolyabb tartalékra tegyen szert, persze csak ha képes megállni, hogy azonnal elköltse.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. május 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 20 dkg étcsokoládé, 2 ek. holland kakaópor, 10 dkg vaj (+ a tepsihez), 4 db tojás, 15 dkg ...