Facebookon a split TVA-ról
Utoljára módositva: 2017-09-13 18:07:38

Mind a cégeknek, mind az országos adóügyintézőnek hasznos volt egy tegnapi, online megtartott közmeghallgatás, előbbiek kérdezhettek, utóbbi számára kiderült, hogy mi nem működhet.

Közösségi oldalán puhatolózott az ANAF, mit szólnak a cégek az új értékadó-kezelési rendszerhez

Interneten tartott közmeghallgatást tegnap az Országos Adóügyintézési Ügynökség (ANAF), az intézmény hivatalos Facebook-oldalán egész nap kérdéseket lehetett feltenni a pénzügyminisztérium október elsejétől opcionálisan, január elsejétől pedig kötelező módon bevezetni kívánt, a jogi személyekre érvényes TVA-bontási rendszeréről. A kérdésekre adott ANAF-válaszokból kiderült, hogy január elsejétől a számlát banki utalással teljesítőknek a TVA számára létrehozott bankszámlára kell utalniuk a számla végösszegéből a TVA-t, nem lesz elfogadott, hogy a teljes összeg megszokott folyószámlára való utalását követően a kedvezményezett később utalja át annak hozzáadott értékadóját saját, speciális TVA-számlájára. A számla fejlécében mindkét számlának szerepelnie kell. Idén október elsejétől opcionális lehetőség lesz a split TVA rendszerre átállni, s ha a számlát kiadó cég élt ezzel a lehetőséggel, de a számlát kifizető cég nem, akkor ez utóbbinak nem kötelező a speciális számlára utalnia az érték TVA hányadát, azt a kedvezményezett cég maga teszi majd meg utalással vagy készpénz-befizetés által.

A beszélgetésekből kiderült az is, hogy az új adószabályozás tervezete szerint a cégvezetők a könyvelési tarifák drágulására is számítanak, hiszen a rendszer bevezetésével meg fog nőni a könyvelők munkájának volumene. Nem havi egyszer kell január elsejétől TVA-t számolniuk, hanem hétnaponta, hiszen ilyen időközönként kell a split TVA számlára utalniuk a készpénzben bevételezett összegek által tartalmazott értékadót a cégeknek. Ha győzné is a cégvezetés a TVA-t maga kiszámolni és értene is hozzá, akkor sem tehetné, hiszen az érvényben lévő rendelkezés csak szakember általi könyvvitelt tesz lehetővé.

A témához fűzött hozzászólások formájában a résztvevők felhívták az ANAF illetékeseinek figyelmét, hogy nem lenne túl szerencsés rögtön a rendszer bevezetését követően büntetni azokat a cégeket, amelyek hibáznak a TVA hétnaponta esedékes külön befizetésében, időt kellene hagyni hó végi helyesbítésre. A kérdezők nem kaptak választ a nap folyamán többek között olyan kérdésekre, hogy mi történik a visszaigényelt TVA-val vagy azzal, amelyiket pluszban fizetik be a split TVA számlára, hogyan kerül ez vissza a céghez, és hogy az szabadon felhasználható lesz, vagy szintén a speciális TVA-számlára kerül-e. Erről ugyanis nem lehet eszközölni kifizetéseket, készpénzfelvételt, csak az állam felé lehet TVA-befizetést elvégezni.

Az internetes közmeghallgatás fél ötig tartott, s az ügynökség szolgálatosa azt ígérte, a mai nap folyamán válaszolnak azokra a felvetésekre, amelyekre a közmeghallgatás idején nem sikerült.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Ferdinánd
Ma, 13:05
Mi dolga a világon egy bikának? Viadalokon való részvétel. És mire vágyik minden igazi bika? Természetesen arra, hogy végre a stadion közepén állhasson, a fűrészport kapargathassa, és megmutathassa, hogy ő az igazi, a legyőzhetetlen bajnok. Kivéve Ferdinándot. Ő nem ilyen bika. Nem érdekli a viadal, és nem akar senkit legyőzni. Ő a virágokat, a békességet és a végtelen mezőt szereti. Nem lesz könnyű dolga, míg meggyőzi a világot, hogy egyszer egy ilyen bikára is szükség lehet...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Jumanji - Vár a dzsungel
Ma, 15:10
A történelem nem ismétli magát, de néha újra próbálkozik. Négy középiskolás talál egy régi játék konzolt, amelyen egy olyan program fut, amiről még sosem hallottak: a Jumanji. Kipróbálják, és a játék rögtön beszippantja őket - de igazán. Átváltoznak saját avatárjukká: Spencer, a nagy gémer izomagyú kalandorrá válik (Dwayne Johnson), a focista Fridge "elveszti teste felső ötven centijét", cserébe okos lesz, mint Einstein (Kevin Hart), a nagymenő bombázó csajból középkorú, pocakos prof. válik (Jac
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 17:25
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:25
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:45
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 20.
Végre olyan dologgal foglalkozhat, amiért meg is fizetik. Ha kevésnek érzi bevételeit, gondolja át, miért lennének hajlandóak többet fizetni az emberek!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...