Facsemetéket ültettek a leendő kerékpárút mentén
Utoljára módositva: 2019-03-26 08:50:52

Határtalan zöld folyosó címmel nyert európai uniós támogatást még tavaly a szatmárudvari önkormányzat az Interreg RO–HU 62-es pályázati kiírásán.

A határon átnyúló együttműködési projektre Csengerrel közösen pályázott Udvari Község Polgármesteri Hivatala, a két település által megpályázott támogatás értéke pedig 1 080 000 euró, melynek mintegy 60%-ával a projektet vezető Szatmárudvari gazdálkodhat.

A pályázat célja a Szamos alsó folyása mentén, Szatmárudvariban kialakult holtágon egy ökoturisztikai övezet létrehozása, illetve egy kerékpárút nyomvonalának megtervezése, amely Szatmárudvariból Csengerig vezet majd, át a határon.

A pályázat során a Szamos-holtágon kialakult, egykor tavirózsákban gazdag tavat szeretné újra horgászhatóvá és csónakázhatóvá tenni az önkormányzat, hogy a közel 30 hektáros vízterület ismét a megye egyik gyöngyszeme lehessen.

A tegnapi nap folyamán egy fontos lépést tettek a felek a pályázat megvalósítása ügyében, a két önkormányzat képviseletei a Szatmárudvari Általános Iskola, a Ioan Slavici Főgimnázium, a csengeri Ady Endre Gimnázium, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség (APM), valamint a vízügyi és erdészeti hivatalok közreműködésével nagyszabású akció során ültették el az első facsemetéket a leendő ökoturisztikai övezet és a kerékpárút kiindulási pontja mentén.

Békéssy Erzsébet, az APM igazgatója elmondta: nagyon fontos, hogy a fiatalok is részt vállaljanak a pályázat megvalósulásában, hiszen a Szamos alsó folyása Natura 2000-es terület, éppen ezért jó, ha az ifjúság is tisztában van azzal, miként kell bánni a természetvédelmi területekkel.

A faültetési akciót a szatmárudvari polgármesteri hivatalban tartott tanácskozás előzte meg, Békéssy Erzsébet ismertette a pályázat céljait: elmondta, hogy a tó felújítása és az ökoturisztikai övezet létrehozása mellett Szatmárudvariban egy turisztikai információs központ is nyílik, továbbá épül majd egy pillepalackokból készített híd is ezen a tavon, hasonlatos módon Csengerben is, ahol szintén egy kiszáradt tavat szeretnének felújítani és pillepalack kikötővel ellátni.

Ezt követően Kovács József, Szatmárudvari alpolgármestere üdvözölte a határon innen és túlról érkezett vendégeket, majd a jelenlévők a Szamos-partra indultak, ahol megtörtént a faültetés, sőt, a nemzetközi víznap apropóján a vízügyi hivatal munkatársai a diákság figyelmének felkeltése érdekében helyszíni vízminőség-ellenőrzéseket végeztek. A diákok kifejezetten látványosnak tartották a különböző kémiai reagensekkel történő kísérleteket.

Az akció keretében 10 hársfát ültettek el, kijelölve a Szatmárudvaritól Csengerig tartó kerékpárút első két pihenőjét, amit évek múltán a tegnap elültetett fák lombjai árnyékolnak majd.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
  Két keréken, fát ültetve (2017-04-03)

  A vidám hangulatú, kellemes „szezonnyitó” kirándulás eredményeként tölgyfacsemeték állítanak emléket a szatmári sportélet nagyjainak...

  Újabb faültetés (2016-04-01)

  Kitartóan folytatja erdők havi faültetési akcióját a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség (APM). Csütörtök délelőtt a Stea...

  Az Erdők Hónapja (2016-03-16)

  Két helyszínen is ültettek fát tegnap a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség koordinálásával.   Az első akcióra Szamosdobon,...

  Faültetés a lakótelepen (2015-11-17)

  A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség által kezdeményezett őszi faültetési akciók sorában a második ilyen eseményt szervezték meg...

  Folytatódik a faültetés (2014-11-05)

  Tekintettel az idei tavaszi fásítási kampány sikerére, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség folytatja az ültetéseket.   Év...

APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...