Fájdalommentesebb szülés a szatmári kórházban
Utoljára módositva: 2019-09-03 08:52:51

Megyénkben elsőként a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház nőgyógyászati-szülészeti osztályán alkalmazzák az Entonox fájdalomcsillapító gázt, amelynek nyugtató hatása is van a vajúdó nőre.

 

A természet legnagyobb csodája a gyermek születése, de talán ez az egyik legfájdalmasabb csoda is a világon — a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház nőgyógyászati-szülészeti osztályán egy hazánkban még újnak számító módszerrel, az Entonox nevű fájdalomcsillapító gáz alkalmazásával csökkentik a vajúdó nők fájdalmait.

Az oxigén és dinitrigén-oxid kombinációjából létrehozott, nevetőgázként vagy kéjgázként is ismert, színtelen-szagtalan keverék arcmaszkos belélegzés útján jut a szervezetbe, és nagyon gyorsan, mindössze 20-30 másodperc alatt már érezteti analgetikus hatását, azaz csökkenti az összehúzódások alatti fájdalmakat. A fájdalom észlelésének csökkentése mellett növeli a fájdalomküszöböt, azonkívül felszabadító és nyugtató hatást gyakorol a szülő nőre — és az Entonox másik nagy előnye, hogy nem marad sokáig az anya testében és semmilyen ismert negatív hatása nincs sem az édesanya, sem az újszülött egészségére.

A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház szerkesztőségünknek eljuttatott közleményében úgy fogalmaz: a kórház orvosainak kérésére az intézmény vezetősége arról döntött, hogy egyenesen a németországi gyártótól fogják beszerezni a gázt, mely — bár Finnországban, Nagy-Britanniában, Németországban, stb. a szülő nők 70%–ánál alkalmazzák — romániai viszonylatban még relatíve új eljárásnak számít; példának okáért Kolozs megyében is csak néhány magánkórházban alkalmazzák ebben a pillanatban. A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház tájékoztatása szerint az egészségügyi személyzet még a Entonox beszerzése előtt továbbképzésen vett részt annak érdekében, hogy megismerkedjenek a szerrel, és annak hatását maximálisan a páciensek javára fordíthassák. „Igyekszünk pácienseink számára a leghatékonyabb eszközöket és a legjobb módszereket biztosítani annak érdekében, hogy ne kényszerüljenek más városokban, esetleg országhatáron túl lévő egészségügyi intézményeket felkeresni.” — fogalmaz közleményében a kórház vezetősége.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 6.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...